home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Két kilogramm búza egy kifliért
V. Á.
2013.07.24.
LXVIII. évf. 30. szám

Igen, a jelen állás szerint ennyi kenyérnekvalót kell adni egy sovány reggeliért, illetve egy kenyér három kilogramm idei búzát ér. Hogy ilyen árviszonyok közepette ki jár jól?

Egyszerű a válasz: azok, akiknek semmi közük a termeléshez, vagyis a felvásárlók, a kereskedők és a feldolgozók. A felvásárlók kivárnak (nem hivatalos értesüléseim szerint képviselőik hetente a köztársasági agrártárca vendégei, bizonyára az idei búza árát egyeztetik, és fürkészik, mely az az ár, amely fölé nem mehetnek), mert tudják, hogy a földműveseknek szükségük van a pénzre, és aki nem tudja otthon tárolni a terményt, annak nincs sok választása. Véleményem szerint a „központi irányítás”-sal magyarázható az is, hogy bármelyik felvásárlóhelyen érdeklődtem az idei búza áráról, egyiken sem tudtak pontos összeget mondani. Topolyán a földműves-szövetkezet veszi át a kenyérnekvalót, és a termelőknek előlegben 15 dinárt fizetnek áfa nélkül. Bábi Lajos, a Topolyai Gazdakör elnöke szerint az idei búza ára várhatóan 16,5 dináron állapodik majd meg, áfával együtt. Ez lenne az az ár, amely fedezné a termelési költségeket, 20 dinárral viszont már a gazdák is elégedettek lennének — véli a tapasztalat szakember. Csantavéren előlegben már 16 dinárt fizetnek a terményért, de itt sem tudták megmondani, hogy mennyi lesz végül is a felvásárlási ára. Csak érdekességként említem meg, hogy július közepén már kereskedtek az idei búzával az Újvidéki Terménytőzsdén, az ára pedig (a 8%-os áfát is beleszámítva) 17,53 és 17,71 dinár között mozgott, a tavalyi kenyérnekvalóért pedig 23 dinárt kellett fizetni kilogrammonként.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..