home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Két keréken Bánságban
Tóth Lívia
2022.10.07.
LXXVII. évf. 40. szám
Két keréken Bánságban

Zenta Község Önkormányzata és a romániai Ótelek Magyarul Magyarokért Egyesület együtt valósította meg az Európai Unió Előcsatlakozási Támogatási Alapja (IPA II) által finanszírozott, Bánsági turisztikai kerékpáros-útvonalak összekapcsolása (BanatBike RORS 379) elnevezésű IPA-projektumot.

A tervezet fő célja Szerbia és Románia egymással határos régiói határokon átívelő idegenforgalmi keresletének növelése tematikus kerékpárosútvonal-csomagok fejlesztésével, közös márkaépítéssel és marketingtevékenységgel.


A túrázók csoportja

A kezdeményezés lehetőséget kínál rácsatlakozni a Temesvárat és Nagybecskereket érintő EuroVelo nemzetközi kerékpárutakra, létrehozva egy természeti, történelmi és kulturális örökséget bemutató turisztikai kínálatot. A program résztvevői a szerbiai oldalon öt kerékpárútvonalat határoztak meg ökológia, néprajz, kultúra, gasztronómia és szabadidő/rekreáció témakörben, melyek a projektum Facebook-oldalán is megtalálhatóak. Több mint 60 látványosságot térképeztek fel, melyek felkerültek ezekre az útvonalakra. Emellett 16 szerbiai település mintegy 130 utazásszervezője és szolgáltatója (vendéglők, szálláshelyek, boltok, kerékpárjavító műhelyek stb.) is adatbázisba került, mely az érdeklődő helyi polgárok, valamint az idelátogató turisták számára egyaránt elérhető lesz.


A képzés résztvevői

A program keretében ügyviteli, marketing és minőségirányítási képzésre, angol- és románnyelv-tanfolyamra jelentkezhettek az érdeklődők, valamint kerékpártúrát is szerveztek. Az utóbbira a csapat szeptember 22-én indult Zentáról, a községi idegenforgalmi szervezet irodája elől. Az első nap Nagykikinda és Nákófalva érintésével Zsombolyáig, másnap Bégaszentmihályon keresztül Temesvárig jutott el, majd visszafelé ugyanez volt az útvonal. A kerekezők a négy nap alatt 240 kilométert tettek meg. A túra során a résztvevők megismerkedhettek a különböző településsekkel és azok látnivalóival.

A projektum zárókonferenciáját a múlt héten tartották meg Zentán. Az eseményt megelőzően a városháza előtti parkban átadták a most kiépített kerékpárkölcsönzőt.

Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere kiemelte, a projektum összértéke csaknem 300 000 euró volt, melynek 85%-át az Európai Unió pénzelte, a fennmaradó 15%-ot viszont tartományi pályázat révén valósították meg, így nagyon kevés önerőre volt szükségük.


Kerékpárok Zenta város színeiben

— A program szélesíti az idegenforgalmi kínálatunkat, egy turistaútvonalat ugyanis kialakítottak Zenta és a romániai Ótelek között. Mivel feltérképezték a látványosságokat, a szolgáltatási lehetőségeket, az ide érkező vendégeknek a jövőben ezt is fel tudjuk kínálni. A tizennégy kerékpárral felszerelt kölcsönzőt például azok a turisták használhatják, akik aktív pihenést terveznek, és szeretnék körbejárni, megnézni a község látványosságait.

Kosiczky András, a Banat Bike menedzsere elmondta, a kétkerekűek bérlését egyelőre Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetében lehet intézni, de szeretnék bővíteni a lehetőségeket, akár a szállásadók bevonásával is.

— Azok a turisták vagy polgárok, akik igénybe vennék ezt a szolgáltatást, bemutatják a személyazonossági igazolványukat, kapnak egy feltölthető mágneskártyát, melyet a tároló melletti automatába helyeznek, majd beütik a kerékpár kódját, és ezáltal a zárszerkezet kinyílik. A kölcsönző október elejétől üzemel, és kezdetben valószínűleg ingyenes lesz. A bringák karbantartása a község feladata, a munkát egy szerviz végzi, melynek a Capriolóval van szerződése. 


Czegledi Rudolf és Kosiczky András

Kosiczky Andrástól megtudtuk, a Banat Bike projektum szerződését 2020-ban írták alá, az elmúlt időszakban 8 közbeszerzést vezettek le, a tanfolyamoknak, képzéseknek 90–100 résztvevője volt. Az újvidéki Educons Egyetem szakembereinek közreműködésével átfogó tanulmány készült, mely tartalmazza a már említett öt útvonal részletes leírását és minden szükséges elérhetőséget, adatot, koordinátát. Ennek alapján hozták létre a kerékpárosok számára kidolgozott mobiltelefonos applikációt, mellyel nemcsak a megadott útvonalakat használhatják, hanem az érdeklődési körüknek megfelelően saját programot is összeállíthatnak.

— Ez a pályázat reményeink szerint elősegíti majd az EuroVelo 13 és 11 összekapcsolását, kiépülnek a kerékpárutak, például Csóka és Zenta között is. Amit nagyon szeretnénk — már többször pályáztunk rá, valamint elkészült egy kivitelezési terv is —, hogy a Tisza-töltésen Zentától Kanizsáig kerékpárút épüljön, mely tovább vezetne, egészen Titelig. Ha az EuroVelo 11-et tudnánk használni, az remek lenne, hiszen sok turistát és itt élő embert is érintene, aki mozogni, kirándulni szeretne a hétvégén, de gazdasági lehetőségeket teremtene a szállásadók, éttermek, boltok, bicikliszervizek számára is — tette hozzá az elhangzottakhoz Kosiczky András.


A telefonos alkalmazás (a szerző, a Pannon RTV és a Banat Bike felvételei)

A zárókonferencián a tematikus kerékpártúrákat dr. Srđan Milošević, az Educons Egyetem tanára mutatta be. Elöljáróban hangsúlyozta, a kerékpározás térségünkben is fellendülőben van, hiszen gazdaságos és környezetkímélő, ami a jelenlegi helyzetben nem elhanyagolható tényező. Arra is rámutatott, hogy ez a pályázat új kerékpárutak kiépítését nem látja elő, a tervek kidolgozásakor a meglévő, biciklizésre alkalmas utakat kellett számításba venniük. Viszont sokan nem tudják, hogy Nagybecskerektől egészen Temesvárig már létezik kiépített kerékpárút.

A Banat Bike IPA-RORS 379 útvonaltervező applikációt Rigó Flórián, a Jusoft Kft. operatív ügyvezetője prezentálta. A többi közt elmondta, hogy az alkalmazás minden egyes megállóban, legyen az étterem vagy turisztikai látványosság, részletes leírást ad, feltünteti a kapcsolattartási adatokat, jelzi, mekkora távolságot tettünk meg, mennyi van még a következő pihenőig vagy az út végéig. Ami biztató, hogy az alkalmazás hamarosan bárki számára elérhető lesz.

A tanácskozás folytatásában Laskovity Kornél, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója a program várható hatásait vázolta fel a helyi turizmus szemszögéből, valamint Csikós László tartományi képviselő, a Nemzeti Egyenjogúsági Bizottság elnöke tartott előadást, aki maga is kerékpáros.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..