home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Két évtizedes zenei utazás
Gyurkovics Virág
2014.09.24.
LXIX. évf. 39. szám
Két évtizedes zenei utazás

Kiállítás, költészet, színház és zene, zene, zene minden mennyiségben — ez volt a XX. Magyarkanizsai Jazz Fesztivál. Az idén meglehetősen szűkösre szabott programmal, egyszersmind kiváló művészekkel várta közönségét szeptember közepén a huszadik jubileumát ünneplő Jazz Fesztivál Magyarkanizsán, a Művészetek Házában.

Az új szervezőcsapat, mely tavaly vette át a rendezvény koordinálását, a többi közt az arculatváltás szükségességére hívta fel a figyelmet. Törekvései között szerepel ugyanis, hogy az improvizatív zenei programsorozatot más művészetekkel — a képzőművészettel, az irodalommal és a színházzal — is gazdagítsa. Ezért immár második éve kérik fel valamelyik kortárs vajdasági képzőművészt a közreműködésre. Az idei rendezvény a Miroslav Jovančić festményeiből és rajzaiból álló kiállítás megnyitásával kezdődött az Art Caféban — a művész alkotása látható a fesztivál kísérőanyagán, a programfüzeten és a plakáton is.

A XX. Magyarkanizsai Jazz Fesztivál zenei programja pénteken Lewis Jordan amerikai altszaxofonos szólókoncertjével kezdődött. Az egyszemélyes fellépés azonban egy percig sem hagyta lankadni a vajdasági közönség figyelmét, hiszen a laza eleganciával előadott zeneszámokat költészetével tette izgalmasabbá a sokoldalú zenész. Őt követte Grencsó István, Kovács Tickmayer István és Geröly Tamás együttese, a Trió Kontraszt, melynek új albumáról hallhatott ízelítőt a nagyérdemű. A trió gyökerei egyébként a nyolcvanas évek derekáig nyúlnak vissza, amikor Újvidék és Budapest között még virágzott a szabadzenei együttműködés. A trió névválasztásakor közrejátszott egyebek között, hogy hármuk zenéjében rendszeresen jelen vannak az ellentétek, ahogyan az is, hogy zenei anyanyelvünk és örökségünk nagyon is kontrasztos képet ad.

A jubileumi fesztivál második napján színházzal hangolódhattunk a zenére. Szombaton Nagy József Jel Színháza a Wilhelm-dalok című darabját adta elő, mely produkció Tolnai Ottó szövevényes szövegvilágát helyezi a színház perspektívájába. Az esti koncerten Martin Küchen svéd szaxofonos legújabb együttese, az All Included kvintett lépett fel. A koncert teljességét az adta, hogy a kompozíciókat rögtönzött melódiákkal színesítették, mindehhez pedig olyan energikus előadói jelenlét párosult, amely feledhetetlenné tette az ötös fellépését. Az esték a koncertek után az Art Caféban, a szabad improvizációs zene jegyében, a Tóth Viktor Tercett közreműködésével folytatódtak.

A hagyományos dallamokat mellőző, kísérleti zenei kompozícióknak helyt adó improvizatív zenei rendezvénynek az elmúlt két évtizedes munkája után már nem kell bizonygatnia létjogosultságát. És noha a rendezvény zenei programja csak egy bizonyos réteghez — a kifinomult hallású közönséghez — szól, mégis mindig akadnak beavatatlanok, akik először próbálkoznak azzal, hogy ráhangolódjanak a művészek által közvetített energiahullámokra, melyek egy ilyen színvonalas összeállítás után minden bizonnyal egy életen át magukkal sodorják a zenei utazót.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..