home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Két év után újra a legjobbak között
Tóth Tibor
2020.08.14.
LXXV. évf. 32. szám
Két év után újra a legjobbak között

A csókai asztaliteniszező-nők két év elteltével újra felkerültek az őket megillető társaságba, a Szuperligába. Az alapszakaszt a kishegyesi Dombos, az újvidéki Flip és a belgrádi Crvena zvezda mögött a negyedik helyen fejezték a lányok, a fővárosi selejtezőn azonban a Vojvodina 2011 és a Crvena zvezda csapatánál is jobbnak bizonyultak, így készülhetnek a legerősebb rangfokozat őszi rajtjára.

A csókaiak az elmúlt két idényben sem álltak messze a feljutástól, de az utolsó négy-öt fordulóban mindig kicsúszott a kezükből az az előny, amelyet a bajnokság addigi részében szereztek.

— A több pénzből működő, a profibb, tapasztaltabb játékosokkal büszkélkedő egyesületek megelőztek bennünket, és nekünk meg kellett elégednünk a 3-4. hellyel. Ez most is így volt, de a liga bővítésével lehetőséget kaptunk a selejtezőn való részvételre, ahol előbb a Vojvodina 2011 csapatát győztük le 4:2-re, majd a házigazda Crvena zvezda együttesét 4:1-re, és a belgrádiakkal együtt jutottunk fel a magasabb osztályba. A Csókához hasonló nevelőklubok, utánpótlásklubok mind nehezebb anyagi helyzetben vannak. Az asztaliteniszben nagy szerepe van a kitartásnak. Mire a gyerekek megtennék az első lépéseket, elcsábítja őket valamely más foglalkozás vagy civil szervezet. Ha azt mondom, hogy 10-12 fős magyar csoport indul az óvodában, akkor a városban működő 7-8 sportegyesület nem sok gyerekből tud majd válogatni. Ők viszont alig várják, hogy a jövő nemzedékéből kikerüljenek azok, akik érdeklődnek valamelyik sport iránt. A gyerekek nagy része 7-8 éves koráig kóstolgatja a sportágakat, és későn döntenek az asztalitenisz mellett. Tízéves korban már nehéz úgy odaállni az asztalhoz, hogy versenyezzenek, és még sikerélményük is legyen. Országos szintű eredmények eléréséhez legalább négy év kemény munka szükséges. Gyakran a szülők is türelmetlenek, gyorsabban szeretnének eredményt látni, és egyre nehezebben tartanak ki e sportág mellett. Egyre nehezebb lesz újabb generációkat kinevelni. Lassan már senki sem nevel, csak itt-ott lelhetőek fel kisebb bástyák, akik nevelőmunkával foglalkoznak. A kis közösségekben nemcsak az asztalitenisz, hanem a többi, úgynevezett kis sportág is veszélyben van, a létük forog kockán — mondta Kormányos László, a Csóka Asztaliteniszklub szakmai koordinátora.


A Csóka Asztaliteniszklub női csapata az ősztől a Szuperligában folytathatja a versengést. A Csókai Asztaliteniszklub fotója a győztes selejtező után, a Crvena zvezda stadionjában készült 

A feljutó csapatot — melyet a klub korábbi játékosa, Sanja Bečejski vezetett — Mészáros Izabella, Ivana Milovanović, Jovana Glišin, Suzana Sujić és Teodora Golić alkották azzal, hogy a mérkőzések nagy részét az első három játékosnő játszotta végig, Sujić főleg a hazai mérkőzéseken segítette a csapatot.

— Mészáros Izabella előbb szülővárosában, a szabadkai Spartacusban, majd Újvidéken is játszott. Két-három idény kihagyás után Csókán indította újra a karrierjét. Már a harmadik idényt fejezte nálunk. Nagyon szép, harcias játékával a csapat vezetőjévé vált, és okleveles jogászként, érett játékosként a fiatalok példaképe lett. A csókai Ivana Milovanović a jogi kar hallgatója, és ugyancsak a harmadik felnőttidényét zárta. A harmadik számú játékosunk Jovana Glišin, aki az ifjúsági válogatott bővebb keretében is helyet kapott. A negyedik számú játékosunk a januári szülés után visszatért Suzana Sujić, aki a hazai meccseken segítette az együttest — sorolta Kormányos.

Az augusztus 13-áig tartó átigazolási időszakban a vezetőség a jelenlegi játékosok megtartására összpontosít, viszont ha az anyagiak megengedik, akkor egy rutinos játékost is igazolnának a biztos bennmaradás érdekében. Az edzések augusztus 3-án, az előírt egészségügyi intézkedésekkel összhangban kezdődtek meg.

— A ligában maradás a cél, nagyobb ambícióink nincsenek. Az anyagi lehetőségek korlátozottak, a gazdasági helyzet korántsem rózsás, a vállalkozások nem igazán tudnak a sportra pluszpénzeket szánni. Nem pártoltak el a barátok, a támogatók, de nekik is levegőt kell venniük, hiszen a mögöttünk levő időszak senkinek sem volt könnyű. Gondolkodunk egy játékos leigazolásában, de mindez csak akkor valósulhat meg, ha anyagi lehetőségeinkben biztosak leszünk. Utánpótláskorú játékosaink közül egy-két lány jónak mutatkozik, de még nem annyira erősek, hogy több mérkőzést nyerjenek a Szuperligában. Glišin 4-5 meccset megnyert az I. Ligában, de ez még nem elegendő. Az előző évek alatt sok tapasztalatot gyűjtött, szépen fejlődött, az összes találkozót végigjátszotta idegenben, de még további fejlődésre van szüksége. Teodora Golić tagja a serdülőválogatottnak, de még túl fiatal ahhoz, hogy a Szuperligában helyt tudjon állni.

A csókai asztalitenisz általában a lányok sikereitől volt hangos, de a klub berkeiben férficsapat is működik. A női csapat túlnyomórészt a legmagasabb ligában szerepelt, míg a férfiak gyakran váltogatták a rangfokozatokat, most a Vajdasági Ligában játszanak.

— A csapatot helyi, fiatal játékosok alkotják egy tapasztalt törökkanizsai játékossal, Marko Perkučinnal kiegészülve. Marko korábban a serdülő- és ifiválogatottban is szerepelt, hasznos játékos, tartást adott a csapatnak, és sokat segített, hogy fiatal együttesünk ne essen ki a ligából. A helyzet rendeződésével nagyon sok versenylehetőség áll majd előttünk, mely erős anyagi hátteret igényel. A lehetőségek szűkösek, ezért megfontoltak vagyunk. Több olyan utánpótláskorú játékosunk is van, aki kettős igazolással játszik nálunk is, és a lakhelyéhez legközelebbi egyesületben is. Például a magyarkanizsai Bimbó testvérek, akik Csókának játszanak, a ligában viszont magyarkanizsai színekben szerepelnek, vagy itt van a törökkanizsai Đurđina Kukolj, aki elsőéves az ifik között. Az elmúlt tíz évben mindig az első csapatot kellett menteni, és így elmaradt az utánpótlással való magasabb szintű foglalkozás. A felnőtt- és az utánpótláscsapat két külön ágazat, külön verseny, külön megközelítés — mondta Kormányos.

A csókai klub minden évben augusztus utolsó hétvégéjén szervezi meg a Szabó István-emléktornát. A járványhelyzet miatt ez most biztosan nem így lesz, a szervezők viszont bíznak abban, hogy szeptember végén, október elején valamilyen formában megtarthatják a jeles eseményt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..