home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Két év telt el az MNT megalakulása óta
P. E.
2012.07.04.
LXVII. évf. 27. szám

A két évvel ezelőtt közvetlenül megválasztott Magyar Nemzeti Tanács június 30-án, szombaton ünnepelte alakuló ülésének évfordulóját. Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke a jeles nap alkalmából hétfőn megtartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Tanács hivatala egy ötvenoldalas, nyolc fejezetre osztot...

A két évvel ezelőtt közvetlenül megválasztott Magyar Nemzeti Tanács június 30-án, szombaton ünnepelte alakuló ülésének évfordulóját. Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke a jeles nap alkalmából hétfőn megtartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Tanács hivatala egy ötvenoldalas, nyolc fejezetre osztott összefoglalóban mutatja be az MNT eddigi tevékenységét.
A beszámoló nem vész el a részletekben, kiegyensúlyozottan, tényekre alapozva, azonos mércék szerint nyújt betekintést a tanács eddigi munkájába, anélkül, hogy értékítéletet fogalmazna meg, minősítene, vagy az önfényezés hibájába esne, fogalmazott dr. Korhecz, hozzátéve, hogy a minősítés a közvélemény, a választópolgárok és a sajtó feladata.
A beszámoló bevezetője a Magyar Összefogás választási lista által megfogalmazott ígéretekre emlékeztet. Dr. Korhecz szerint ez elsősorban azért fontos, mert a VMSZ körül kialakult Magyar Összefogás koalíció 78 százalékos támogatottságot szerzett a magyar nemzeti tanácsi választásokon, ezáltal egymaga irányíthatta az MNT munkáját és ebből kifolyólag a felelősség is ezt a választási listát terheli. Másodsorban pedig azért volt fontos emlékeztetni a választási ígéretekre, mert a kimondott és leírt ígéreteknek a hitelét kizárólag a cselekvés határozza meg, fogalmazott Korhecz, hozzátéve, hogy a beszámolóban a kultúrához és az oktatáshoz kapcsolódóan hat-hat, a médiumok vonatkozásában három, a hivatalosa nyelvhasználat területén pedig négy programot emeltek ki.
A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy az MNT eddig ténylegesen valamivel kevesebb, mint 327 millió dinárt költött el. Az MNT az elmúlt két évben huszonkét rendes ülést tartott meg, ezeken 255 napirendi pontot vitatott meg, 371 döntést fogadott el, kidolgozott öt középtávú fejlesztési stratégiát a hozzájuk kapcsolódó programokkal együtt. A Tanács állandó bizottságai és konzultatív testülete 152 alkalommal ültek össze, és 765 döntést fogadtak el.
Dr. Korhecz egyetlen programot sem szeretett volna kiemelni, annyit viszont megjegyzett, hogy a Tanács legösszetettebb, legköltségesebb, legszerteágazóbb vállalása a felsőoktatási ösztöndíjprogram, amely számos vajdasági magyar család életét befolyásolta kedvező értelemben. Sok-sok munka - ez jellemzi a mögöttünk álló két évet, hangsúlyozta dr. Korhecz.
Az érdeklődők a www.mnt.org.rs honlapon találják meg a beszámolót, amelynek szerb és angol nyelvű fordítása már készül.
Az újságírói kérdésre, hogy a kisebbségi jogérvényesítés és az MNT céljai megvalósításának tekintetében hogyan értékeli a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Szerbia Egyesült Régiói részvételével alakulófélben lévő köztársasági kormányt, dr. Korhecz kifejtette: korai lenne értékelni, minősíteni.
- Még nem tudni, hogy milyen minisztériumok fognak megalakulni és azt sem, hogy ki fogja ezeket irányítani. Nem tudjuk, hogy az új kormányban milyen rangja lesz az emberi és kisebbségi jogok kérdésének, mint ahogyan azt sem, hogy milyen személyiség fogja irányítani a területet felölelő tárcát. A létrejövőfélben levő koalíciónak egyik legnagyobb próbatétele az lesz, hogy bizonyítsa européer irányultságát és ezen belül bizonyítsa az emberi és kisebbségi jogok melletti elkötelezettségét. Remélem, hogy ezt a kérdést nem bízzák a véletlenre, és a nemzeti közösségek képviselőivel konzultálva fogják irányítani ezt a területet - fejtette ki véleményét az MNT elnöke.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..