home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Két év múlva elkészülhet a zsinagóga
(bajk)
2016.08.08.
LXXI. évf. 31. szám
Két év múlva elkészülhet a zsinagóga

Az ősz folyamán kezdődhet el Szabadka és a kelet-közép-európai térség egyik legszebb épületének, a zsinagógának a belső felújítása. A tenderdokumentáció elkészült, heteken belül várható, hogy kiírják a pályázatot, utána pedig kezdődhet a munka, melyre Magyarország kormánya 500 millió forintot, vagyis mintegy 1,6 millió eurót irányozott elő — mondta el Nagy Kiserős Melinda, a felújítás projektvezetője.

A külső rekonstrukció, tehát a négy homlokzat felújítása szinte teljesen befejeződött, egy kis csúszással, mert a pécsi Zsolnay-gyár késve szállította le a két fő oszlop cserepeit. Két, rossz állapotban lévő terrakotta süvegelemről van szó, melyek helyére mázas kerámiának kellett volna kerülnie, de a műemlékvédők végül úgy döntöttek, hogy pirogránitot tesznek ide.

A külső felújítás 2013-ban indult meg, egy nyertes IPA-pályázatnak köszönhetően, ezután a négyoldali homlokzat az önkormányzat jelentős anyagi hozzájárulásával, illetve a tartományi művelődési titkárság, a művelődési minisztérium és a Nemzetközi Műemlék Alap (World Monuments Fund) eszközeiből újulhatott meg.

A belső felújítással kapcsolatban két elemzés is készült, az épület statikai állapotáról, illetve egy épületdiagnosztikai felmérés, melyet a magyar külügyminisztérium ajándékba adott. Nagy Kiserős Melinda külön kiemelte, hogy a magyar kormány az anyagi támogatáson kívül teljes körű szakmai segítséget is nyújt. Az épületet a zsidó hitközség azután ruházta át a városra, hogy 1979-ben megdőlt a nagy kupola. A vizsgálatok alapján egyetlen acélprofil megerősítésére volt szükség a biztonsági határokon belül, ezután pedig az épület legalább száz évig stabil lesz — mondja a projektvezető.

A belső felújítást két megállapodás szabályozza, az egyik az önkormányzat, a zsidó hitközség és az MNT, a másik pedig a város és a nemzeti tanács között köttetett. Ezek értelmében a nemzeti tanács nem támaszt semmilyen vagyonjogi követelést az épület iránt.

A tenderdokumentáció a felújítás tervdokumentációja alapján már elkészült, néhány hónapon belül befejeződik az eljárás is, és kiválasztják a kivitelezőt. A felújítást a Községközi Műemlékvédelmi Intézet és a köztársasági intézet felügyelője is figyelemmel kíséri majd.

Egy korábbi ütemterv szerint a munkálatok jövő szeptemberre fejeződtek volna be, a projektvezető szerint azonban szinte biztos, hogy ez módosulni fog. Egy ilyen munkához a szakmának legalább két évet kell adni, így az épület 2018-ra nyerheti vissza teljes egészében a régi fényét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..