home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Készüljünk fel a télre!
Szakáll Laura
2021.11.29.
LXXVI. évf. 47. szám
Készüljünk fel a télre!

A hidegebb évszakokban kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, ilyenkor az emberek többsége a nehezebb ételeket kívánja. A tél beállta előtt érdemes feltölteni a szervezetünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a náthás, influenzás megbetegedések ugyanis megelőzhetőek megfelelő vitaminpótlással. Bár ami az étkezést illeti, az elmúlt évtizedek alatt az életmódunk nagymértékben megváltozott, a bőség zavara tárul elénk, a zöldségek és a gyümölcsök egész évben rendelkezésünkre állnak.

— Kiegyensúlyozott étrend esetén is ajánlott táplálékkiegészítőket szedni napi rendszerességgel. Az immunerősítés minden életkorban, élethelyzetben fontos. Természetesen a készítmények önmagukban nem elegendőek, változatosan kell étkezni, friss gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani, valamint a rendszeres testmozgást is érdemes beiktatni — javasolja dr. Evetović Aleksandar. A szabadkai általános orvos azt mondja, van néhány olyan nélkülözhetetlen vitamin és ásványi anyag, amelyet bárki bármikor használhat, de specifikusabb hiány esetén érdemes szakemberrel konzultálni. — A mi éghajlatunk nem mediterrán, nem fogyasztunk sok halat, halolajat, így számos tápanyagot pótolnunk kell. Amíg mi magunk készítettük az ételeket, a levest például reggel 7-kor feltette főni a nagymama, hogy délre kész legyen, az sokkal egészségesebb volt. Ma a sok félkész vagy gyorsétellel nem jut elegendő tápanyag a szervezetbe, ezért ajánlott az étrend-kiegészítők beiktatása. Az egyik legfontosabb a C-vitamin, ezt mindenkinek javasolt naponta szednie, mert azzal, ha például megeszünk két narancsot, nem viszünk be elegendő C-vitamint a szervezetünkbe. Nagyon fontos még a B-vitamin-komplex, a D-vitamin és a magnézium. A magnézium az izmok megfelelő működését segíti elő, hozzájárul ahhoz, hogy mozogni tudjunk, és közben ne fáradjunk el, valamint a szívizomnak is nagy szüksége van rá. Ezek azok a tápanyagok, amelyeket bárkinek bármilyen életkorban szednie kell.


Dr. Evetović Aleksandar

* Idősebb korban fokozottabban kell figyelni a vitaminpótlásra?

— Természetesen igen. A hölgyeknek ötvenéves kortól kalciumot is kell szedniük, a menopauza kezdetétől ez nagyon fontos, a kalcium hiánya ugyanis csontritkuláshoz vezethet. Vannak specifikus esetek, amikor valakinek bizonyos vitaminból vagy ásványi anyagból többre van szüksége, mert hiány alakul ki. Ilyenkor nem szabad magunktól elkezdeni az étrend-kiegészítők alkalmazását. Háziorvosként több olyan esetet láttam, amikor a nagymama asztalán ötvenféle étrend-kiegészítő és vitaminkészítmény volt. Ezt így nem javaslom, mert természetesen a vitaminokat is, mint bármi mást, túl lehet adagolni. El kell menni orvoshoz, ki kell kérni a szakember véleményét, valamint egy nagyon egyszerű vérvétellel kimutatható, hogy miben van hiány, miből van szüksége pótlásra a szervezetnek. Van, akinek szelén vagy réz, esetleg vas kell, és ezek hiányát jelzi a szervezet. A fentebb említett nélkülözhetetlen vitaminokat viszont mindenkinek ajánlom.

* A gyermekek esetében is ügyelni kell a napi vitaminbevitelre.

— A gyerekek sem fogyasztanak elegendő zöldséget, gyümölcsöt, ezért számukra is fontos ezek pótlása. A C-vitamin nagyon jelentős szerepet tölt be a szervezetben. A D-vitamin szedése szintén javasolt, emlékszem, hatvan évvel ezelőtt Jugoszláviában is adták a gyerekeknek a csukamájolajat. A napközikben sem megfelelő minőségű a gyerekek étkeztetése, ezért is ajánlott a pótlás.

* Mire törekedjünk a mindennapokban, hogy megerősítsük az immunrendszerünket a téli hónapokra?

— Azt tanácsolom, hogy amikor csak tehetjük, főzzünk otthon. Azok az ételek, amelyek házilag készülnek természetes alapanyagokból, sokkal egészségesebbek, mint a késztermékek. Az a levespor, amelyet forró vízbe kell szórni, és már kész is, nem egészséges, nincsenek meg benne a szükséges tápanyagok. Ezért is fontos a rendszeres főzés, legalább heti két alkalommal iktassuk be. Nagyon ajánlott a savanyúságok fogyasztása, ez errefelé szerencsére divat. Teljesen mindegy, hogy savanyú káposztát vagy uborkát választunk-e, de rendszeresen együk, valamint almát is mindennap. Mivel az almát gyakran permetezik, alaposan mossuk meg, vagy hámozzuk le a héját.



D-vitamin
Zsírban oldódik, és valójában nem is vitamin, hanem egyfajta hormonszerű előanyag, melyet az emberi szervezet a napfény hatására állít elő. Fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében. Télen hiányállapot alakulhat ki belőle. Ebben az esetben az ember védtelenebb a fertőző megbetegedésekkel szemben.

Magnézium
Hiányának leggyakoribb tünete az izomgörcs, illetve az is, amikor a szemhéjunk rángatózik. Ha szervezetünkben nincs belőle elég, akkor az a kalcium és a kálium felszívódását is befolyásolja. Természetes magnéziumforrás a spenót és általában a klorofilban gazdag levélzöldségek. Teljes kiőrlésű gabonafélékkel, hüvelyesekkel és olajos magvakkal is megfelelő szinten tarthatjuk.

C-vitamin
Ha nem viszünk be elegendőt belőle, krónikus fáradtság, állandó kimerültség, száraz bőr és haj, valamint gyenge koncentrálóképesség léphet fel. Emellett a zsíranyagcsere és az energiatermelés sem működik megfelelően nélküle, illetve gyengül a védekezőrendszerünk. A citrusfélék mellett a paprika és a csipkebogyó is kiváló természetes C-vitamin-forrás.

B-vitamin
Hiánya elsősorban idegrendszeri, bőrgyógyászati, emésztőrendszeri és pszichiátriai panaszokat okozhat. A legtöbb B-vitamin a húsban található, a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a gabonapelyhekben, az olajos magvakban, a tojásban és a tejtermékekben.

Kalcium
A legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag a szervezetben, 99 százaléka a csontokban tárolódik. A fogakon és a csontozaton kívül kiemelten fontos az izmok, az idegrendszer, a hormonképződés, a véralvadás és a vérnyomás szabályozásában. Néhány enzim megfelelő működése szempontjából is szükséges. Természetes kalciumforrás a tejtermékek mellett a tökmag, a mák, a gomba és a tojás is.

Fotók forrása: Pixabay

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..