home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Készül az új Celine Dion-korong
Zvekán Péter
2013.05.22.
LXVIII. évf. 21. szám
Készül az új Celine Dion-korong

Gyakran halljuk, hogy nem a külső számít. Ezen a kijelentésen általában elmosolyodunk, bár olykor rá kell jönnünk, hogy némely esetben, pl. Celine Dionéban, igaz. Jómagam sosem értettem, miért mondják az énekesnőre, hogy nem egy igazi bombanő.

Sokan úgy gondolják, hogy a színpadon csak tökéletes külalakkal lehet megjelenni. Szerintem Celine Dion elragadó teremtés, énekhangjáról bármikor felismerhető, és bárkinek belopja magát a szívébe. Ez az igazi érték!

Sok más előadóművészhez hasonlóan ő sem a teljes nevén vált ismertté: az 1968-ban született kanadai énekesnőt Céline Marie Claudette Dionként anyakönyvezték. A többszörös Grammy-díjas előadónak szokatlanul indult a pályája: első lemezének megjelenését ugyanis — a szintén kanadai énekes és menedzser, egyben későbbi férje — René Angélil tette lehetővé azáltal, hogy jelzáloghitelt vett fel a házára. A francia nyelvű lemez azonnal sikert aratott. Ezt egy angol nyelvű album követte 1990-ben Unison címmel. Innentől kezdve Celine már nemzetközileg is elismert szólóénekesnőnek számított.

Miután leszerződött az Epic Records kiadóhoz, és a francián kívül számos angol nyelvű lemezt is elkészített, a popzene történetének egyik legsikeresebb művészévé vált. A számos zenei díjon és Grammyn kívül 1998-ban megkapta szülőhazája két legrangosabb kitüntetését is. 1999-ben sikereinek csúcsán azonban mindenki megdöbbenésére bejelentette, hogy karrierjét megszakítja. Egyrészt azért, hogy családot alapítson, másrészt pedig, hogy több időt tölthessen férjével, akinek sajnálatos módon időközben rákbetegsége támadt. Szerencsére gyorsan felépült, így Celine 2002-ben visszatért a színpadra. Három évre szóló szerződést írt alá a Las Vegas-i Caesars Palace colosseumbeli esti színpadi show-jára. Elégedettek voltak vele, ezért hosszabb időre szerződtették. Időközben sorra jelentek meg lemezei.

Noha albumai gyakran vegyes fogadtatásban részesülnek, képzett és erőteljes énekhangját mindenki elismeri. Stílusára számos műfaj hatott. Napjainkban minden idők legsikeresebb kanadai művészének számít, és a Nielsen SoundScan forgalmi adatai alapján a második legsikeresebb énekesnő az Egyesült Államokban. Ő az egyetlen olyan női előadó, akinek két kislemeze is több mint egymillió példányban kelt el az Egyesült Királyságban. Az 1995. évi D’eux című album minden idők legkelendőbb francia nyelvű lemeze lett, majd 2004-ben — miután az eladott példányszáma átlépte a 175 milliós határt — az énekesnőt, mint minden idők legsikeresebb művésznőjét Chopard Diamond-díjban részesítették a World Music Awards díjátadón. Azt hiszem, Celine sikereit, elismeréseit szükségtelen tovább sorolnom...
Nemrég megérkezett a novemberben megjelent Sans attendre új albumának következő kislemezdala, a Qui Peut Vivre Sans Amour? című.



Elképesztő sikert ért el: több mint 1 millió példányban kelt el világszerte — egy francia nyelvű album esetében ez hatalmas teljesítmény. A korong hatszoros platinaminősítést ért el Franciaországban, háromszoros platinalemez lett Kanadában és Belgiumban, Svájcban pedig aranylemez lett belőle. A nem francia nyelvű területeken szintén jó volt a fogadtatása: Lengyelországban és Csehországban aranylemezzé vált, és népszerű Ausztriában, Olaszorszában, Németországban, Magyarországon és Ázsiában is. Az énekesnő már az utolsó simításokat végzi az új angol nyelvű stúdióalbumán is, amely várhatóan az ősz folyamán kerül a boltokba.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..