home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Készítsünk adventi koszorút!
Szakáll Laura
2021.11.28.
LXXVI. évf. 47. szám
Készítsünk adventi koszorút!

Klasszikus kerek, szögletes, egyszínű, tarka — az idén minden divat. Az adventi koszorú, a téli ünnepkör legfontosabb dekorációs eleme, ma már szinte minden otthonban megtalálható. Vannak, akik készen vásárolják meg, míg mások maguk készítik el a díszt, mely körül összegyűlik a család advent négy vasárnapján. És az első néhány nap múlva, november 28-án már itt is van. 

A szabadkai Ökrös Csilla kézműves, gyöngyfűző az ékszerek, menyasszonyi fejdíszek mellett régóta készít ünnepi díszeket, az évszakokhoz illő dekorációkat, melyekkel hangulatossá tehetjük az otthonunkat. Most főleg adventi koszorúkkal, asztaldíszekkel és egyéb lakásdekorációs elemekkel foglalkozik. Rendszeres résztvevője a vajdasági kézművesvásároknak, hagyományőrző rendezvényeknek. Imádja a színeket, szívesen alkalmazza a klasszikus és a modern elemeket. Mint fogalmaz, az adventi koszorú már kinőtte magát a megszokott örökzölddel díszített körformából, az ünnepvárás kelléke ma már történetet mesél el, téli tájat jelenít meg angyalkákkal, manókkal és állatfigurákkal kiegészítve. A modern formák mellett a természetes anyagokkal ékesített, hagyományos koszorúkat is sokan kedvelik, így Csilla változatos kínálattal készül erre a szezonra is.

A katolikus adventi koszorún három lila és egy rózsaszín gyertya található.  Az első lila a hitet, a második a reményt szimbolizálja. A harmadik héten a rózsaszínű, az öröm jelképe következik. Advent negyedik vasárnapján a harmadik lila gyertyát is meggyújtjuk, mely a szeretet szimbóluma.

 

— Most minden divatos. Nagyon népszerű a klasszikus koszorú három lila és egy rózsaszín gyertyával. Sokan kedvelik a modern adventi koszorúkat, melyeknek már a formájuk is különleges. Vannak fiókba, dobozba épített vagy tálcára helyezett gyertyák és díszek, ezek is nagyon népszerűek. A töltött, középen díszített koszorúkat is sokan szeretik. A lila és a rózsaszín, a bordó, a piros és az arany minden évben közkedvelt, de 2021-ben konkrét divatszín nincs.

* Régóta foglalkozol adventi koszorúk készítésével. Mit tapasztalsz, milyen változáson ment át az ünnepvárásnak ez a jelképe?

— Valóban nagyon régóta foglalkozom ezzel, a szabadkai karácsonyi vásáron is rendszeresen részt veszek. Vannak, akik a klasszikushoz ragaszkodnak, de erősen érezhető a fiatalos hatás, a gyerekek igénye. Most már minden mindennel kombinálható. Én termésekkel, illetve faágakkal, művirágokkal, különféle elemekkel díszítek, de nagyon megválogatom az elemeket, arra törekszem, hogy minden természetes hatást keltsen. Ami a kiegészítőket illeti, a műanyag, a textil, a filc, a kerámia és a plüss is gyakran megjelenik a díszeken, koszorúkon. Vannak olyan kiegészítők, amelyeket én készítek, van, amit külföldön vásárolok. Csillagokat, csizmácskákat, cukorkákat és más apró díszeket is használok. Öt-hat éve nagyon nagy változáson mentek át az adventi koszorúk, ez főleg a Nyugat hatására történt. Régen ágakkal, termésekkel, néhány gömbbel díszítettünk, most meg már történeteket, meséket ábrázolunk a koszorún mindenféle figurával.

* Ha valaki saját kezűleg készítene adventi koszorút, milyen elemekkel, formákkal próbálkozzon?

— Sokan szeretik maguk legyártani a díszeket és a koszorúkat. Azoknak, akik hozzám fordulnak, azt szoktam javasolni, hogy forduljanak a természet felé. Érdemes gyűjtögetni. Szedjük fel a vadgesztenyét, a tobozokat, de bogyókkal és más termésekkel is nagyon szépen lehet dolgozni. Akinek van fenyőfája, azt ilyenkor kell megmetszeni, az ágait is fel lehet használni. A legegyszerűbb az, ha egy száraz vagy vizes szivacsba néhány ágat szúrunk, erre tesszük a gyertyákat és a kiegészítőket.

* Mit tapasztalsz, az adventi koszorú ma már szinte minden otthonban megtalálható az ünnepi időszakban?

— Nagyon sok a hagyománytisztelő ember, aki advent vasárnapjain a családja körében szeret gyertyát gyújtani. Az elmúlt évi járványhelyzetben azt tapasztaltam, hogy az emberek még inkább a család felé fordultak, így nagyobb hangsúlyt kapott az otthon, a lakás szépítése, dekorálása, ünneplőbe öltöztetése. Sok állandó vevőm van, gyakran szettben vásárolnak, tehát az adventi koszorúhoz illő kopogtatót és egyéb lakásdíszt keresnek vagy rendelnek. Asztalra, ablakba, valamint a gyerekszobába is vesznek kisebb díszeket.

Ökrös Csilla munkáit a szabadkai karácsonyi vásáron, a Winterfesten is megtalálhatják, de a közösségi oldalon is megtekinthetik.

A mai adventi koszorú ősét Johann Hinrich Wichern misszióalapító evangélikus lelkész készítette 1839-ben. Egy 2 méteres fakereket örökzöld ágakkal díszített, erre helyezte a 20 piros és a 4 fehér gyertyát. A pirosak a hétköznapokat, a fehérek pedig advent vasárnapjait jelképezték. Később a koszorú leegyszerűsödött, 24 helyett már csak 4 gyertyával díszítették. Eleinte evangélikus körökben volt népszerű, a katolikusok feltehetően az I. világháború után kezdtek ünnepváró koszorút készíteni. A virágkötőknek köszönhetően az 1930-as évektől az adventi koszorú szélesebb körben is elterjedt.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..