home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Készenlétben
Fehér Márta
2020.09.24.
LXXV. évf. 39. szám
Készenlétben

Az előttünk álló két hétben növekedni fog a koronavírus-fertőzöttek száma — Marad a tantermi oktatás, ameddig csak lehet — Októbertől felvehető az influenza elleni védőoltás

Az előttünk álló két hétben növekedni fog a koronavírus-fertőzöttek száma

Branislav Tiodorović járványügyi szakorvos szerint arra kell számítani, hogy többen kapják el a COVID—19 betegséget. A Szerbiai RTV-nek nyilatkozva kifejtette, hogy bár az orvosi rendelőkben kevesebb ilyen jellegű vizsgálatot végeznek, ez nem ad okot a lazításra. Értékelése szerint a polgárok többsége tiszteletben tartja majd azokat az új intézkedéseket, amelyeket a válságstáb hozott meg, és pénteken 18 órakor léptek életbe. Elmondása szerint azok az emberek, akik külföldről térnek haza, a Szerbiába való belépéskor „felkérést” kapnak, hogy 24 órán belül jelentkezzenek orvosuknál annak érdekében, hogy az megállapítsa, követni kell-e egészségügyi állapotukat. A külföldről hazatérő gyerekeknek tíz napig nem kellene óvodába, illetve iskolába menniük. A szerb kormány döntése értelmében ha semmilyen tünete nincs az utazónak, akkor csupán az egészségügyi minisztérium oldalán található, az egészségügyi állapotra vonatkozó kérdőívet kell kitöltenie, méghozzá kétszer, ha viszont tüneteket tapasztal, jelentkeznie kell egy erre kijelölt koronavírus-rendelőben. A belgrádi kormány jelenleg három országot tart veszélyesnek, mert ott rosszabb a járványhelyzet, mint Szerbiában: Horvátországot, Bosznia-Hercegovinát és Montenegrót. (Politika)
 

Marad a tantermi oktatás, ameddig csak lehet

A szerbiai oktatási intézményekbe járó gyerekek körében egyébként nem öltött aggasztó méreteket a fertőzés, közölte pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerbiai irodájának vezetője, Marjan Ivanuša. Hozzátette, ki kell használni a kedvező járványügyi helyzetet arra, hogy a gyerekek iskolába járjanak és kortársaikkal együtt legyenek. Hangsúlyozta, hogy a WHO és más nemzetközi szervezetek, mint amilyen az UNICEF, vagyis az ENSZ Gyermekalapja, szintén azt szorgalmazzák, hogy a diákok mindaddig iskolában legyenek, amíg azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Számos európai állam jár el így, nemcsak a tananyag elsajátítása, hanem a gyermekek megfelelő szocializációja miatt is. Az országban a tanítás első két hetében 52 diák kapta el a vírust a 850 000 általános és középiskolás közül. Ivanuša megjegyezte, ez nem feltétlenül utal arra, hogy mindannyian az iskolában fertőződtek meg, hiszen a gyerekek tanítás után is barátkoznak, illetve családon belül is elkaphatták a betegséget. Jól tudjuk, hogy a gyerekek az iskolai szünidő folyamán is megfertőződtek, fogalmazott, és figyelmeztetett, hogy a virtuális tanulásra való teljes áttérés, melyet egyre többen követelnek a közösségi oldalakon, jelentős csapást mér a gyerekek mentális egészségére.  (Politika)

 

Októbertől felvehető az influenza elleni védőoltás

Félmillió vakcinát szerzett be Szerbia, ez 35 százalékkal több, mint az előző évben. A védőoltást a következő hét csütörtökjétől igényelhetik a polgárok, ingyenesen. A belgrádi Torlak Intézet 100—150 000 adag vakcinát állít elő az influenza ellen, a többit pedig külföldi gyáraktól vásárolja az ország. A krónikus betegek, az idősek, a csökkent immunitással élők, a várandós nők, a kismamák, valamint az immunitás csökkenését okozó betegségekben szenvedő gyerekek esetében fontos az influenza elleni vakcina felvétele — figyelmeztetnek az orvosok és a járványügyi szakemberek. Hangsúlyozzák, hogy nincs olyan védőoltás, amely 100 százalékban véd, de azoknál az embereknél, akiknek legyengült az immunrendszerük, valamint a krónikus betegeknél ez a vakcina enyhébb klinikai képet okozhat, az idős és beteg emberek esetében pedig életet menthet.  (Beta)

llusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..