home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kertészkedni nem csak vízszintesen lehet
Apró József
2023.04.15.
LXXVIII. évf. 15. szám
Kertészkedni nem csak vízszintesen lehet

Már Európában is több helyen találkozhatunk vertikális kertészetekkel, de mielőtt valaki megkövezne, előrebocsátom, nem is kérdés, hogy a hagyományos kertészettel egyelőre nem tud versenybe szállni. Mégsem teljesen halva született ötlet, sok olyan kihasználatlan hely van ugyanis körülöttünk, ahol alkalmazni lehetne, például balkonokon, épületek oldalán — az utóbbinál a hűtést és a fűtést is segíti, zajszűrésre alkalmas és a levegőt is tisztítja. Nagyobb városokban, ahol lassan minden talpalatnyi helyet belaktak az emberek, a vertikális veteményeskert nem csak dekorációs célt szolgálhat.

Miközben a népesség olyan ütemben növekszik, hogy a század közepére súlyos problémát okozhat a városok „etetése”, a mezőgazdaságilag hasznosítható területek mérete szinte ugyanilyen tempóban csökken. Az élelmiszer-termelés nem tudja követni a növekvő igényeket, és a génmódosított, többszörös hozamot nyújtó növényeket sem lehet a végtelenségig fejleszteni. Ha megoldást nem is, de kisegítő lehetőséget adhatnak a vertikális kertészetek, ahol a növények egymás fölött növekszenek.


Budapest

Sőt, ezt tovább lehet fokozni, hiszen itt a hagyományos földterület mellett a termőföld is kihagyható az egyenletből. A növények a növekedésükhöz szükséges tápanyagokat nem a talajból, hanem az öntözésükre használt vízből nyerik. Európa legnagyobb vertikális gazdasága a Koppenhága környékén működő Nordic Harvest, itt évente csaknem 1000 tonna zöldséget termelnek 7000 négyzetméteren, 14 emeleten. Ami pedig még meglepőbb, hogy csupán 20 futballpályányi ilyen gazdaság annyi zöldséget tudna termelni, amennyi elegendő volna egész Dánia számára.

A vertikális beltéri gazdálkodás számos mezőgazdasági problémára nyújthat választ, mint a szélsőséges időjárás, a természeti katasztrófák és más olyan tényezők, amelyeket kint nem tudunk befolyásolni. Ezeken a farmokon a növények teljesen kontrollált körülmények között fejlődnek. Minden szabályozva van, a hőmérséklet, a levegő pára- és szén-dioxid-tartalma, a víz pH-értéke, ennek köszönhetően a növények optimális környezetben növekedhetnek, és kártevők híján természetesen növényvédő szerekre sincs szükség. A vertikális kertészetek 95 százalékkal kevesebb vizet használnak, mint a hagyományos (mivel a vizet visszaforgatják), és 40 százalékkal kevesebb műtrágyára van szükség, a terményt pedig egy éven belül akár 15-ször is be lehet takarítani. Összehasonlításként: egy 41 négyzetméter alapterületű kertészetben 530 négyzetméteren termelnek. Az pedig, hogy ehhez a rendszerhez, a LED-világításnak hála, csupán annyi áram szükséges, amennyit a tetőre szerelt napelemek vagy a szélturbinák megtermelnek, csak hab a tortán.


Forrás: YouTube.com/FRS:FukushimaInnovation

A hagyományos mezőgazdaságnak szerencsére nem kell versenyeznie a vertikálissal, hiszen a magasra növő és nagy fényigényű terményeknek, mint amilyen a kukorica, a napraforgó vagy a búza, nem felel meg az ilyen „steril” termelés, ezért is találkozunk leginkább salátákkal ezeken a farmokon.

Azt, hogy itt az ültetéstől kezdve az ellenőrzésen át a termény betakarításáig mindent automatizált robotok tudnak elvégezni, mindenki maga döntse el, hogy a mérleg pozitív vagy negatív serpenyőjébe teszi-e. Viszont ne felejtsük el, hogy a hagyományos farmokon szintén egyre nagyobb szerepe van a precíziós mezőgazdaságnak, az automatizálásnak, a robotoknak, a folyamatos monitorozásnak, melyekre szükség is van a fenntartható fejlődés érdekében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..