home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kereszt-Tények
Csemák Zoltán
2016.01.14.
LXXI. évf. 2. szám
Kereszt-Tények

Új katolikus hírműsor a magyar közmédiában — Január közepétől vasárnaponként a Dunán jelentkezik a Kárpát-medencei katolikusok életéről beszámoló új hírműsor. A Kereszt-Tények január 17-ei adása többek között Szatmárnémetibe is ellátogat.

Napjaink hír-centrikus médiavilágában új színfoltot jelent a hétvégén jelentkező Kereszt-Tények című katolikus műsor. Szerkesztői a hét aktuális eseményei mellett a kereszténység egyetemes információit is megosztják a nézőkkel; a szellemi és épített kulturális örökség mellett a magyar történelem évfordulóira is felhívják a figyelmet. Külhoni tudósítások szintén fontos helyet kapnak a riportok között.

Az első, január 17-ei adás beszámol Veres András püspök előadásáról a családról, hírt ad a középkori őrhalmi templom  megújulásáról és a doni áttörés tragikus évfordulóját  a pákozdi Don-kanyar Emlékkápolna emléktüzével idézi.

Ez alkalommal a műsorba a határon túlról, Szatmárnémetiből érkezik tudósítás. A Romániai Máltai Segélyszolgálat helyi szervezete délutáni iskolát működtet a városban élő roma gyermekeknek. A második éve folyó, 2018 őszéig tartó programban negyven fiatal vesz részt, mindannyian hátrányos helyzetű, szegény családokból származnak.

A kezdeményezésre nagy szükség van, hiszen Románia élen jár az Unióban az írástudatlanság terén, s ez a hátrány pedig leginkább a roma lakosságot érinti; az iskolaelhagyás kockázata körükben a legnagyobb. 

Az intézményben a keresztény nevelésre is gondot fordítanak. Megemlékeznek a jeles vallási ünnepekről, a vasárnapi közös szentmisébe a roma gyerekek is aktívan bekapcsolódnak. A gitáros, közös éneklés és a ministrálás mind a közösségformálásban, mind pedig a hit elmélyítésében is fontos szerepet játszik.

Adás: január 17., (Duna 9.35)
Ismétlés: Január 21., (Duna World 10.45)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..