home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Keresett a homoki alma
Tóth Tibor
2014.09.17.
LXIX. évf. 38. szám
Keresett a homoki alma

Az almatermelés az utóbbi években nem tartozott a jövedelmező mezőgazdasági tevékenységek közé. Két éve a fagy vitte el a termés nagy részét, tavaly pedig a jégverés tette tönkre a gazdák egész évi munkáját. Az idei esős nyárnak köszönhetően az alma kiváló minőségű, és a termelők az árral is meg vannak elégedve. Az orosz—ukrán politikai válság miatt az Európai Unió szankciókat vezetett be Oroszország ellen, Oroszország pedig egyéves behozatali tilalmat rendelt el az ellene szankciókat alkalmazó országokból származó gyümölcsre, hús– és haltermékekre, zöldségre.


Fotó: Szabó Attila

A hajdújárási Golden Fruct Termelőszövetkezetben augusztus 20-a körül kezdődött meg az alma felvásárlása. A szövetkezet tágas udvarában nagy nyüzsgés fogad bennünket. Az udvarban hét orosz teherautó várja, hogy megtöltsék friss, zamatos gyümölccsel, a kerítés mellett üres ládatömbök sorakoznak, a villás targonca villámgyorsan közlekedik a pótkocsik és a csarnok között, a válogatóhelyiségben pedig szorgos hölgyek, asszonyok minőség és nagyság szerint csoportosítják a gyümölcsöt. A hajdújárási Sztarek József néhány napja adta át termésének egy részét, ottjártunkkor pedig az üres ládákért tért be a szövetkezetbe.

— A termés kiváló, csak az a gond, hogy átvételkor nagy a kirostálás, sok alma nem felel meg az elvárásoknak a kisebb hibák miatt. De ez jogos, hiszen a felvásárló csak az első osztályú termésre tart igényt. Az időjárás kedvező volt az idén, a nyári esők aranyat értek. Igaz, permetezni is többet kellett, az évenkénti tizenkét alkalom helyett most legalább tizenhatszor, hiszen a sok eső következtében a gombabetegségek is megszaporodtak. Az alma árával meg lehetünk elégedve, az első osztályút 36 dinárért vásárolják, sőt a gloszterért állítólag 43 dinárt fizetnek majd. Ez az ár fedezi a termelő költségeit, sőt még egy kis profitra is szert tehetünk. Sajnálom, hogy a másodosztályú termést még nem veszik át, de bízom benne, hogy ez hamarosan változni fog. A megmaradt mennyiségből jut a piacra, az ipari almából pedig pálinka készül — mondta a termelő.

Eddig 4000 tonna alma került az orosz piacra

Időközben megérkezik Szarvas János, a termelőszövetkezet igazgatója is, és megtudtam tőle, hogy az észak-bácskai régióból (Hajdújárásról, Királyhalomról, Horgosról, Tavankútról) az elmúlt időszakban mintegy 4000 tonna alma került az orosz piacra.

— Jelenleg stagnálás tapasztalható az orosz piacon, egy kicsit magasabbak az elvárások, de úgy gondolom, hogy az október újra meghozza a növekedést. Ilyenkor a stagnálás természetes, mivel Oroszországban ebben az időszakban tartják a kiállításokat, kötik az üzleteket. Nekünk pedig nagyon kell vigyáznunk, hogy ne játsszuk el ezt a lehetőséget. Többen azt hitték, hogy csillagászati áron tudják majd eladni termésüket, de közölték velük, hogy inkább maradjanak a realitás talaján — mondta az igazgató.

A legkeresettebb az idared fajta, abból van a legtöbb Hajdújárás környékén, emellett a mutsu, a red child és a granny smith iránt is nagy az érdeklődés.

Az első osztályú idared felvásárlási ára minőségtől függően 30-35 dinár körül van. A felvásárlási árak 60 dinárig terjednek, és valójában ez az alma reális értéke, ennyiért érné meg a gazdáknak termeszteni. A termelők folyamatosan hordják az almát, a hűtőházban elkezdték a betárolást. Sokan szerettek volna azonnal túladni a termésen, ez azonban lehetetlen, mivel a hűtőháznak van egy bizonyos kapacitása, melyet nem lehet túllépni.

— Az Oroszország elleni újabb büntető intézkedések a malmunkra hajtják a vizet, és most kellene megalapoznunk a jövőbeli üzleti kapcsolatokat. Nem tudom, meddig tarthat ez az állapot, ez már politika, mi csak jósolgatni tudunk. A kifizetéssel nincs semmi gond, a teherautó akkor hagyja el az udvart, amikor a pénz megérkezett a számlára. Ha nincs pénz, nincs áru — mondja Szarvas János, a termelőszövetkezet igazgatója.

A harmadosztályú, vagyis az ipari alma iránt nincs kereslet, mivel egy osztrák cég, melynek a hajdújárási hűtőház almát szállított, hat eurócentes áron televásárolta magát első osztályú lengyel almával. Néhány hazai gyár pedig annyira alacsony árat kínál, hogy a termelőnek el kell gondolkodnia rajta, egyáltalán érdemes-e leszüretelnie a gyümölcsöt. A másodosztályú almát a hűvösebb idő beköszöntével keresik majd jobban, tehát azzal sem lesz gond, de egyelőre még az első osztályú iránt nagyobb az igény.

Az itteni alma messze földön a legjobb



A horgosi Sárkány Mátyás gyümölcsösébe érve vidám beszélgetés ütötte meg a fülünket. Jókor érkeztünk, hiszen az almaszedők éppen az ebédjüket fogyasztották, majd folytatták a munkát, még mielőtt a közelgő fekete felhőkből elkezdett volna esni az eső. A csapadék szerencsére elkerülte Horgos környékét, így az almaszedés zavartalanul folytatódhatott.

— Hétfőn kezdtük a szüretet, most éppen a sárga delicious fajtákat szedjük — mondta Mátyás. — Az idei hozam jónak ígérkezett, de ezt a darabot sajnos elverte a jég. Tavaly az összes parcellámmal ez történt. A jégverést szenvedett almát háromfelé válogatjuk: első osztályúból van a legkevesebb, a másodosztályúak közé tartoznak azok, amelyeken két-három kisebb sérülés van, a harmadosztályúból pedig pálinka készül. A többi parcellámon az alma döntően első osztályú, itt azonban a jégverés közbeszólt — mondta, miközben mutatta a beért, sárga gyümölcsöt, melyen néhány apró foltocska éktelenkedik, de az íze semmiben sem különbözik az első osztályú terméstől, ugyanolyan édes, leveses, kellemes.

Sárkány gazda 50-55 dináros eladási árról hallott, mely jóval magasabb, mint a tavalyi, de néhány éve még ennél is többet kínáltak az almáért. A kiváló minőségű termés Oroszországba kerül, a másodosztályú a hazai piacon talál gazdára, a harmadosztályúból pedig, melynek ára 3 és 10 dinár között mozog, minden bizonnyal pálinkát főz. Saját hűtőháza és válogatóhelyisége van, így az orosz vevő házhoz érkezik.

— Az orosz válság miatt az alma ára az idén jobb. Nekünk általában akkor jó, ha máshol valamilyen gond adódik. A mi homoki almánk messze földön a legjobb, de ha máshol olcsóbb az alma, akkor a miénk már senkinek sem kell. Néhány éve a lengyel alma elfagyott, és ezért a miénkre természetesen nagy volt a kereslet, most pedig az orosz válság miatt hasonló a helyzet. Korábban is ugyanilyen kiváló minőségű gyümölcsöt termeltünk, de akkor nem nagyon kellett senkinek. Attól félünk, hogy ha például az orosz válság a következő héten megszűnne, akkor a mi almánk újra a nyakunkon maradna. Öt éve februárban 62 eurócentet kaptam az almáért, nem tudom, néhány hónap múlva mekkora lesz az ár. 40-50 eurócent körüli árral már meg lennék elégedve, az ugyanis már kifizetődő. A kereskedőknek szinte azonnal, minél gyorsabban van szükségük almára. A legkésőbb érő fajtát, a granny smitht is már leszedetik velünk. A mutsut egy hónappal ezelőtt szüreteltük le, én még bele sem haraptam volna, ők viszont már elvitték — ecseteli a helyzetet.

Néhány nehéz, nyugodtan kimondhatjuk, veszteséges év után, úgy tűnik, az idén végre a termelők megtalálhatják a számításukat. Ehhez azonban az orosz válságra is szükség van. Az ideális helyzet az volna, ha termelőink enélkül is meg tudnának élni a munkájukból. Ebbe azonban nekik van a legkisebb beleszólásuk.















Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..