home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kérelem
Talpai Lóránt
2022.12.22.
LXXVII. évf. 51. szám
Kérelem

Koszovó is csatlakozna az Európai Unióhoz — Sztrájkolnak az ápolók Nagy-Britanniában — Ingyenes buszközlekedést vezetnek be Washingtonban

Koszovó is csatlakozna az Európai Unióhoz

A koszovói kormányfő, az államfő és a házelnök is aláírta Koszovó uniós csatlakozási kérelmét Pristinában. Albin Kurti, Vjosa Osmani és Glauk Konjufca ünnepi ceremónia keretében látta el kézjegyével a dokumentumot, melyet Brüsszelnek és a következő uniós elnök Csehországnak is továbbítanak. A koszovói köztársasági elnök történelminek nevezte a napot, és közölte, Koszovó a béke és az emberi jogok iránti tisztelet miatt, a politikai sokszínűség tisztelőjeként és Európa legfiatalabb országaként megérdemli, hogy az Európai Unió tagja legyen. „Koszovó számára nincs alternatíva” — tette hozzá, majd úgy folytatta, a függetlenség elnyerésének 15. évfordulójához közeledve ezt a lépést mindazokért meg kell tenni, akik az ország önállóságáért küzdöttek.

 

Sztrájkolnak az ápolók Nagy-Britanniában

Több mint százezer ápoló tartott kétnapos sztrájkot Angliában, Walesben és Észak-Írországban. A tüntetők legfőbb követelése a 19%-os béremelés. A munkabeszüntetés az életmentő beavatkozásokat nem érintette, ahogyan az intenzív, a gyermekbaleseti, a sürgősségi és az újszülöttosztályok ellátását sem. Viszont nem működött a járóbeteg-ellátás, és az időponttal előjegyzett kezelések is elmaradtak. Az Egyesült Királyságban az ápolók átlagfizetése átszámítva évi 42 000 euró, azaz 3700 euró havonta. Az 5%-os infláció mellett a megnövekedett költségeikre hivatkozva követelik az egészségügyi dolgozók a 19%-os béremelést. A munkabeszüntetés első napja december 15-én, a második pedig december 20-án volt.

 

Ingyenes buszközlekedést vezetnek be Washingtonban

Az Egyesült Államok fővárosában ingyenessé teszik a buszközlekedést, első városként az országban. A szociális indokokon túl a cél a járvány idején elveszített utazóközönség visszaszerzése. Washington főváros tanácsa a múlt héten egyhangúlag fogadta el a javaslatot, mely szerint a város határain belül a nyártól megszűnik az eddigi 2 dolláros viteldíj, és a legfontosabb útvonalakon bevezetik a 24 órás szolgáltatást. A felmérések szerint Washington közösségi buszjáratain az utasok több mint kétharmada (68 százalék) az alacsony, évi 50 000 dollárnál kisebb jövedelmű háztartások tagja, jelentős arányban afroamerikai és spanyol ajkú. Washingtonon kívül több másik nagyváros is fontolgatja a közlekedési viteldíjak mérséklését, illetve részleges eltörlését. Boston, Denver és Connecticut állam indoka erre szintén a szociális egyenlőség növelése és az utasközönség bővítése. A koronavírus-járvány idején több helyen — Los Angeles, Kansas City, Missouri állam — átmenetileg ingyenes volt a közösségi közlekedés.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..