home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Kerékpárutak épülnek
Németh Ernő
2022.07.26.
LXXVII. évf. 29. szám
Kerékpárutak épülnek

Horgoson tartották meg a Horgos—Röszke—Szeged — A jó út összeköt mindenkit elnevezésű projektum zárókonferenciáját. A Magyarország—Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében egy kerékpárút terve készülhetett el. A projektum — melynek résztvevői Magyarkanizsa Község, Röszke Község és Szeged Megyei Jogú Város önkormányzatai voltak — jelentőségéről Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa és Borbásné Márki Márta, Röszke polgármestere beszélt.

— Az IPA határon átnyúló együttműködés keretében sikerült befejeznünk a kerékpárút horgosi kivezető szakaszát, mely Magyarkanizsa felé halad, és elkészítettük azt a tervdokumentációt, amely majd összeköti a határt és Horgos központját. Tehát egy következő pályázat eredményeként végre Horgost teljesen átszeli majd a kerékpárút, legalábbis a határ és Magyarkanizsa irányába — hangsúlyozta Fejsztámer Róbert. — Attól függetlenül, hogy voltak nehézségek a kivitelezés során, főleg a helyi lakosok részéről, akik általában a fákat, bokrokat és az őáltaluk nevelgetett, ültetett növényzetet féltették, én úgy gondolom, hogy a tervezet hasznossága közlekedés- és közbiztonsági szempontból is nagyon jelentős. Szükséges ez a kerékpárút, hiszen Horgoson halad át az a nemzetközi út, amely a kis határátlépőre vezet, tehát a teher- és a személyszállítási forgalom egyaránt hatalmas. Bárki láthatja, hogy valóban ki van használva, fiatalok és idősek egyaránt karikáznak rajta.


Fotó: Magyarkanizsa Önkormányzatának Sajtószolgálata

A polgármester elmondta, a kerékpárút magyarországi része Röszke és Szeged irányába folytatódik, és bízik benne, hogy a közeljövőben megvalósíthatják azt a hosszú távú céljukat, hogy Szegedet és Zentát úgy kötik össze a kerékpárúttal, hogy az Magyarkanizsán keresztül vezet majd.

— Jelenleg csak Horgos belső területén készült el a kerékpárút, de természetesen az elképzelésünk egy, a községet behálózó kerékpárútra vonatkozik. Az imént a Tisza nyomvonalát említettem, de ugyanilyen fontos lenne számunkra az is, hogy Palics, illetve Szabadka irányába is létezzen Horgostól kerékpárút. Ha egyszer ez a két szakasz össze tudna kapcsolódni, akkor kapnánk egy olyan kört, amely kilométerben is impozáns lenne, másrészt a látnivalókból is sokat megmutatna. Ez azt is jelentené, hogy a közlekedésbiztonsági érvek mellé felsorakoztathatnánk az idegenforgalmat és a környezetvédelmet is, ami szintén nem titkolt célja ennek az együttműködésnek.

A további lehetőségek kapcsán Fejsztámer Róbert kiemelte, nem hiszi, hogy az idén folytatni tudnák a projektumot, de bízik benne, hogy a következő években ismét nyílnak ilyen pályázatok, és tovább erősíthetik az idegenforgalom kerékpáros- és egészségtudatos vonulatát is.

Borbásné Márki Márta, Röszke település polgármestere szerint is a megvalósított munka a határon átívelő együtt gondolkodás szép példája Magyarkanizsa, Horgos, Röszke és Szeged tekintetében.

— Mindenki tudja, milyen óriási az ingázó forgalom Horgos és Röszke között, s ezt egy határátkelő nehezíti meg. Röszke településen, Röszke 2 határátkelőhelyen létesült a már meglévő fedett kerékpártároló mellett egy mobil kerékpárszervizpont, és Röszke 2 határátkelőhelytől Röszke település Szent Antal tér központjáig készültek el a kerékpárút kivitelezési tervei. A projektum egyik része ez volt, valamint egy már meglévő, a Röszke déli csomópont körforgalomból Mórahalom felé vezető kerékpárutunk mentén készült el egy gyönyörű, fedett kerékpáros-pihenőhely, asztalokkal, padokkal, toalettekkel, kézmosási lehetőséggel, kerékpártámaszokkal, szintén egy mobil szervizponttal, ahol van ivóvíz, áram és esti kivilágítás. Emellett számos rendezvényt szerveztünk ebben a témában, melyek az aktív turizmusra, a kerékpározásra irányították a figyelmet. Azt gondolom, hogy ez az összefogás példaértékű, és mind a négy település, Magyarkanizsa, Horgos, Röszke és Szeged közös sikere — hallottuk Borbásné Márki Mártától, aki reméli, hogy az elkövetkezendő időszak európai uniós projektumai segítségével, vagy akár a határon átívelő további magyar—szerb programból, már az említett kerékpárút kiépítésére is tudnak majd forrásokat szerezni.


A röszkei kerékpáros-pihenőhely (delmagyar.hu/ Kuklis László fotója)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..