home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Kérdezzék a polgármestert!
A kérdéseket és válaszokat lejegyezte: Németh Ernő
2006.08.30.
LXI. évf. 35. szám

Sokat hallani mostanában a nemzeti fejlesztési programokról. A kérdés az, hogy Szabadka vajon mennyi pénzt tud a pályázatokon megszerezni, s az eszközöket mire fordítja? Olvasóink is erre kíváncsiak, amint a levelekből is kiderül.Továbbra is várjuk leveleiket. Használják a címszelvényt, vagy írjanak...

Sokat hallani mostanában a nemzeti fejlesztési programokról. A kérdés az, hogy Szabadka vajon mennyi pénzt tud a pályázatokon megszerezni, s az eszközöket mire fordítja? Olvasóink is erre kíváncsiak, amint a levelekből is kiderül.
Továbbra is várjuk leveleiket. Használják a címszelvényt, vagy írjanak villámpostán az msz@radiosubotica.co.yu címre.
S. Zs., Szabadka
Mit jelenthet Szabadkának a nemzeti beruházási terv? Szabadka mennyi pénzt kaphat, s abból mit tud megvalósítani?
Kucsera Géza polgármester
A közelmúltban Zentán találkoztunk két miniszterrel. Ott elmondták, hogy elemezve a beérkezett pályázati beadványokat, Szabadkát úgy ítélték meg, mint amely község reálisan mérte fel saját szükségleteit, prioritásait. Olyan terveket adott be, amelyre nehéz nemet mondani. Nem voltak túlkapások, minden adat pontos volt és indokolt. Természetesen nem jut mindenre pénz, hiszen minden olyan tervet beküldtünk, amiről azt gondoltuk, hogy esély van arra, hogy eszközöket kapjunk rá. Az is jó hír, hogy a Telekom eladásából több pénz folyt be, mint amennyit a kormány várt. Ez a többletpénz is ebbe az alapba került, így utólagosan is lehet pályázni. Mi éltünk ezzel a lehetőséggel és július végén átadtunk még néhány pályázatot, részben városi, részben észak-bácskai jellegűt, olyat, amelyben Szabadkának is nagy szerep jut és is nagyon fontos a megvalósulása. A beszélgetés eredménye az, hogy habár volt olyan nyomás, hogy Szabadkát kivegyék azon pályázók közül, akik ipari park infrastrukturális kiépítésére kapnának pénzt -- mondván, hogy Szabadka nagy város, megoldja saját maga a problémáját --, végül erre nem került sor. Belátták, hogy mi is gondokkal küszködünk, s mintegy 80 millió dinár maradt e beruházásokra. Bízom benne, hogy a pénzből rendezni tudjuk a telkeket, hogy a beruházóknak felajánlhassuk őket.
Olyan kérdésekre is választ kaptunk, amelyre már régóta kíváncsiak voltunk. Például, hogy az ország is támogatja a zsinagóga felújítását, mégpedig egyre nagyobb részesedéssel. Fel tudunk lélegezni és hamarabb be tudjuk fejezni ezt az épületet.
Évtizedek óta húzódó gond a Népszínház épületének a rekonstruálása. Annyiszor volt már ilyen ígéret, hogy most minden ilyen témájú megszólalás komolytalannak számít. Most viszont már szinte biztos, hogy jövőre megkezdődnek a munkálatok. Ugyanis a nemzeti beruházási tervben erre és a jövő évre is több mint 3,2 millió eurót fog kapni Szabadka. Létezik egy megállapodás a tartomány és a köztársaság között, hogy a megbeszélt arányokban, tehát 45-45 százalékban a fennmaradt eszközöket az elkövetkező 5 évben pótolják közösen a községgel, így az a bizonyos 23 milliós keret megvalósul és felépülhet a színház. Nagyon sok különböző vélemény van, hogy érdemes-e már jövőre megkezdeni a bontást, lehet-e már ásni. Nagyon sokan -- a választásoktól tartva -- azt mondják, hogy nem szabad megkezdeni valamit és nem befejezni. Én azt hiszem, hogy bele kell vágni, meg kell csinálni még annak árán is, hogy valaki más fogja befejezni. Remélem, hogy ebből az alapból egy másik jelentős beruházásra is kapunk pénzt, mégpedig a fedett uszodák befejezésére, de erről sajnos még nincs döntés.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..