home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Kérdezze a polgármestert!
A kérdéseket és a válaszokat lejegyezte: Németh Ernő
2006.12.14.
LXI. évf. 50. szám

Itt a nyár és ismét egyre több az olyan kérdés, amely az utak felújításával, a közlekedéssel kapcsolatos. Sajnos, nagy gond a munkanélküliség, a megélhetés is. Mai rovatunkba ilyen kérdéseket válogattunk össze.Ezen a héten a kérdezők közül Sóti Szilvia kapja a negyedéves előfizetést a Hét Napra. Gra...

Itt a nyár és ismét egyre több az olyan kérdés, amely az utak felújításával, a közlekedéssel kapcsolatos. Sajnos, nagy gond a munkanélküliség, a megélhetés is. Mai rovatunkba ilyen kérdéseket válogattunk össze.
Ezen a héten a kérdezők közül Sóti Szilvia kapja a negyedéves előfizetést a Hét Napra. Gratulálunk nyertesünknek és kérjük, jelentkezzen hetilapunk szerkesztőségi telefonszámán az adatok egyeztetése végett. Többi olvasónkat pedig arra biztatjuk, hogy próbálják ki szerencséjüket ők is, kérdezzék a polgármestert! Használják a címszelvényt vagy írjanak az msz@radiosubotica.co.yu e-mail-címre.
Szabadkai olvasó (név és cím a szerkesztőségben)
Férjem és fiam is a Severben dolgozott, de július 1-ji hatállyal mindketten felmondást kaptak. Mi történik ebben a gyárban?
Kucsera Géza polgármester
A Severt is privatizálták, egy osztrák részvénytársaság vette meg, s a szerződéskötéskor bizonyos kötelezettségvállalás történt. A szerződés szövege azt is tartalmazza, hogy a Sever átszervezi a munkáját, s ez bizonyos számú felmondással is jár. A közelmúltban járt nálam a főigazgató, s beszámolt erről. Javasoltam, keressünk valamilyen megoldást, hogy a felmondást kapott dolgozókon segítsünk. Főleg azokon, akik még munkaképesek. Szóba jöhet az átképzés vagy a más munkahelyre való átirányítás. Erre ígéretet kaptam, s remélem, hogy ez megoldást jelenthet. Van tehát remény arra, hogy más munkahelyeken kapjanak munkát ezek az emberek.
Kopilovity Mária, Palics
Mikor szabályozzák a belváros forgalmát? Nem lehet nyugodtan sétálni a korzón a kerékpárosok miatt!
Kucsera Géza polgármester
Két kérdéskörre kell ebben az esetben a problémát lebontani. A közlekedési rendőrséget jó néhányszor felkértük, hogy segítsen a rend fenntartásában. Meghoztuk a szükséges rendelkezéseket, kihelyeztük a figyelmeztető táblákat, s próbáljuk betartatni a szabályokat. Az önkormányzat felügyelősége, ha szabálysértést lát, akkor büntetőeljárást indít. Sajnos azonban túl kevesen vannak a felügyelők ahhoz, hogy mindenhova eljussanak. Ami a kérdéskör másik részét illeti: azt hiszem, hogy sokkal hosszabb munkát igényel egy olyan nevelési program végrehajtása, amely akként hat a polgártársainkra, hogy betartsák be a szabályokat, mert minden ember mellé nem lehet rendőrt állítani.
Tóth Imre, Szabadka
Nemrégiben megnyitották a Strossmayer utcát a gépjárműforgalom számára. Ennek köszönhetően tehermentesült a Matija Gubec és a Ðuro Ðakoviæ utca. Emiatt feleslegessé vált a 13 és 15 óra közötti továbbhaladást tiltó tábla a Matija Gubec utca és a Palicsi út kereszteződésében. Ezt a táblát el kellene távolítani, az ott büntetéseket osztogató rendőröket pedig átirányítani a Május elseje utcába, hogy büntessék az egyirányúsított szakaszon a menetiránnyal szemben haladó autósokat. Egyébként egyetértünk azzal, hogy megnyitották a Strossmayer utcát!
Kucsera Géza polgármester
Köszönöm a támogatást. Azt hiszem, hogy a Strossmayer utcában megoldottunk bizonyos problémákat. Jó példa ez arra, hogyan lehet a polgárokat bevonni a döntéshozatalba. Azt hiszem, eddig senkinek sem tűnt fel az, hogy az a tábla ottmaradt. Pedig jómagamnak is feltűnhetett volna, hisz a közelmúltban én is nem kis összeggel ,,támogattam' a rendőrséget. Tiltott irányban haladtam, nem figyeltem a táblára. Kérni fogom a szakembereket, hogy ezt a táblát tüntessék el mielőbb.
Több olvasó kérdezi
Mikor készül el a Kispiac és Ludas közötti út és mikor újítják fel az Orom és Békova közötti útszakaszt?
Kucsera Géza polgármester
Kezdem a jó hírrel: a Ludas és Kispiac közötti útszakasz az idén elkészül. Erre nagyon komoly ígéretek vannak. A Köztársasági Útügyi Alap aláírta a szerződést, még tavaly érvényt kellett volna szerezni neki, pénzhiány miatt azonban erre az évre halasztották a munkálatokat. Az idén még nem kötötték meg ugyan a szerződést, de a Békova--Orom szakasz is biztosan része lesz a projektnek. Hogy mikor kötik meg a szerződést, az sajnos nem tőlünk függ, hanem a szerb kormánytól, a pénzügyminisztériumtól. Mivel az idén eléggé kedvezően alakul a központi költségvetés, remény van arra, hogy jelentős összegeket kapjunk az útjavításokra. Kihasználva az alkalmat elmondom, hogy folyamatban van a tavaly elmaradt projektumok megvalósítása. A napokban befejeződik a csantavéri út 11 kilométeres szakaszának a felújítása, de munkálatok folynak a Zombori úton is. Megemlítem azt is, hogy a kereszteződések kialakítása úgy történik, hogy akadálytalanul tudjanak közlekedni a tolókocsis, rokkant emberek is. Egyébként egy polgár kérésére reagáltunk és módosítottuk a terveket, hogy legyenek feljárók a rokkantak számára. Ugyanezt megkövetelik az Uniós szabályok. A tavalyi terv része az is, hogy a szerbtemetőnél is felújítjuk az úttestet, parkolóhelyeket alakítunk ki. A tavalyi terv megvalósításából egyébként még hátramaradt a Bajmok és a határátkelőhely közötti útszakasz nagy részének a felújítása.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..