home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Kérdezze a polgármestert!
A kérdéseket és válaszokat lejegyezte: Németh Ernő
2006.12.14.
LXI. évf. 50. szám

Itt a nyár, s talán ezért egyre kevesebb kérdés érkezik hallgatóinktól a polgármesterhez. Gyakran ismétlődnek is a feltett kérdések. A legfontosabbakra azonban továbbra is válaszolunk, a kérdezőket pedig jutalmazzuk. A héten Takács József egy szakácskönyvet nyert, az önkormányzat ajándékát, a Szabad...

Itt a nyár, s talán ezért egyre kevesebb kérdés érkezik hallgatóinktól a polgármesterhez. Gyakran ismétlődnek is a feltett kérdések. A legfontosabbakra azonban továbbra is válaszolunk, a kérdezőket pedig jutalmazzuk. A héten Takács József egy szakácskönyvet nyert, az önkormányzat ajándékát, a Szabadkai Rádió szerkesztőségében veheti át. A Hét Napra való negyedévi előfizetést ezúttal Futó Klára kapja. Kérjük, jelentkezzen a 024/555-181-es telefonszámon, hogy megbeszéljük a részleteket.
Továbbra is várjuk kérdéseiket! Használják a címszelvényt vagy írjanak villámpostán az msz@radiosubotica.co.yu címre.
Több bolhapiaci árus kérdezi
Gyakran vannak razziák a piacon, s a megélhetésüket féltő árusok majdnem összetűzésbe kerültek a karhatalommal. Miből éljenek meg ezek a családok, ha nem árulhatják portékáikat?
Kucsera Géza polgármester
Sajnos ezen a piacon is, mint a társadalom más rétegeiben, megjelentek az úgynevezett cápák, akik a kisebb forgalommal rendelkező kereskedőket megpróbálták megzsarolni, kihasználni, végső soron kizsákmányolni. Az államapparátus ugyanakkor megpróbál minél több pénzt begyűjteni a költségvetésbe, másrészt Európa irányából is tapasztalható egyfajta nyomás a jogharmonizációval, illetve azzal kapcsolatban, hogy a kereskedelemmel foglalkozó polgárok kötelesek adót fizetni. A mi rendszereink eddig nem biztosították e pénzek megfizettetését. A pénztárgépek, amelyeket újabban ezen a piacon is alkalmazni kell, segítenek a problémán. Az új rendelkezések a központi költségvetés bevételén is meglátszanak, mert az jóval nagyobb, mint tervezték. Gond lesz a bolhapiacon, s nem tudok állást foglalni. Ha azokat próbálják megrendszabályozni, akik másokat akarnak kihasználni, akkor ezt meg kell tenni. Ha azonban azokat lehetetlenítik el, akik munkahely híján az ócskapiacon végzett árusításból szeretnének megélni, akkor engedékenyebbnek kellene lenni. Hallottam arról, hogy nemegyszer majdnem tettlegességgé fajult a dolog, de a törvényeket be kell tartani. Igaz az is, hogy az embereknek munkahelyeket kellene biztosítani a gazdaság fellendítésével. A napokban nekünk is volt egy kellemetlen döntésünk, aminek most következik a végrehajtása. A Tejpiac mellett, az utcán nem lehet többé magyarországi termékeket árulni. Erről idejében értesítettük az érdekelt eladókat, június elseje a határidő, ameddig maradhatnak, azután betiltjuk az árusítást. Nem azzal van gondunk, hogy az utcai árusok rontják a városképet, hanem a köztársasági előírások be kell tartani, mert különben bennünket is megbüntetnek.
Szabadkai olvasó
Mi történik a Szabadkai Kórházzal? Miért zárnak be bizonyos osztályokat? Ez nemcsak az ott dolgozókat érinti, hanem a betegeket is!
Kucsera Géza polgármester
Az elmúlt időszakban Szerbiában hatalmas központosításokat végeztek és az az úr, akinek a kezében a pénz van. A kórházak fenntartására előirányzott összegekkel most az Egészségügyi Minisztérium rendelkezik. A kórház leépítésének a magyarázata állítólag az, hogy európai normák szerint akarják átszervezni az intézményt. Az olvasók bizonyára emlékeznek arra, hogy a közelmúltban Magyarországon hasonló leépítések történtek. Én úgy gondolom, hogy ha ez az egészségügyi ellátás minőségének a javulását szolgálja, akkor el lehet fogadni. Hamarosan meghozzák a törvényt, amellyel az egészségügyi alapellátást átruházzák az önkormányzatokra. Remélem, hogy azzal egyidejűleg a forráseszközöket is megkapjuk, hogy mi döntsünk a felhasználásukról. Most viszont még az a helyzet, hogy a kormány ügyeibe nem tudunk beleszólni. Természetesen nyomást próbálunk gyakorolni az illetékesekre, hogy a lehető legjobb ellátást biztosíthassuk a betegeknek a rendelkezésekre álló eszközökből.
Olvasóink kérésére
Az elkövetkező hetekben közölni fogjuk azokat az önkormányzati címeket és telefonszámokat, amelyeken olvasóink ügyes-bajos problémáikkal az illetékesekhez fordulhatnak.
ÉPÍTÉSÜGYI FŐOSZTÁLY
Osztályvezető: Dragoljub Bajiæ okleveles építészmérnök.
Szabadság tér 1., Városháza, II. emelet, 238-3-as iroda.
Telefon: 555-444, 779-es mellék vagy 554-133.
E-mail: sogradnja@subotica.co.yu
Osztályvezető: nac.grad@subotica.co.yu
Legalizálás: legal@subotica.co.yu
VAGYONJOGI ÜGYOSZTÁLY ÉS JOGSEGÉLYSZOLGÁLAT
Osztályvezető : Lackoviæ Fodor Anna okleveles jogász.
Szabadság tér 1., Városháza, II. emelet, 210-es iroda.
Telefon: 555-444, 804-es mellék vagy 557-771.
e-mail: ou@subotica.co.yu
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..