home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Kérdezze a polgármestert!
A kérdéseket és válaszokat lejegyezte: Németh Ernő
2006.12.14.
LXI. évf. 50. szám

Sokan irigykednek magyarországi ismerőseikre a többi között azért, mert óriási televíziós műsorválaszték áll rendelkezésükre. Tematikus csatornák sokasága várja ma már a magyar nézőket is: filmeket, sorozatokat, dokumentum- és rajzfilmeket sugárzók. Van már főzőcsatorna, sport- és zenetévé... Összes...

Sokan irigykednek magyarországi ismerőseikre a többi között azért, mert óriási televíziós műsorválaszték áll rendelkezésükre. Tematikus csatornák sokasága várja ma már a magyar nézőket is: filmeket, sorozatokat, dokumentum- és rajzfilmeket sugárzók. Van már főzőcsatorna, sport- és zenetévé... Összeszámoltuk: az egyik kábelszolgáltató például 31 magyar nyelvű televízió műsorát kínálja előfizetőinek. Ezzel szemben mi itt Szabadkán azért harcolunk már évek óta, hogy a kábeltévére az öt szabadon fogható csatorna mellett kerüljön még fel egy-kettő! A megoldás természetesen az lenne, ha mi is legálisan előfizethetnénk például az UPC Direct szolgáltatásra. Az előfizetők méltányos áron műholdvevőt bérelhetnek, kapnak hozzá egy kártyát, s havi előfizetés ellenében 150 tévé adását nézhetik kiváló minőségben, köztük az említett 31 magyar nyelvűt is. Legálisan vajdaságiaknak nem lehet szerződést kötniük ezzel az anyaországi szolgáltatóval. Feketén igen, csak érdeklődni kell, ismerőseink is biztosan hallottak már erről. Hogy miért mondtuk el most mindezt? Mert rengeteg olyan levelet kaptunk olvasóinktól, akik a szabadkai kábelszolgáltató műsorkínálatára panaszkodnak. Így ezen a héten kivételesen csak ezzel a témával foglalkozunk.
Természetesen most sem maradt el a sorsolás azok között, akik kérdezték a polgármestert. A Hét Nap negyedéves előfizetését György Katalin kelebiai olvasónk nyerte. Kérjük, jelentkezzen a 024/555-181-es telefonszámon, hogy megbeszéljük a nyereménnyel kapcsolatos részleteket.
Továbbra is várjuk kérdéseiket: használják a címszelvényt, vagy írjanak villámpostán a msz@radiosubotica.co.yu címre.
Tóth Imre, Szabadka, Sétaerdő helyi közösség
Meglepődve olvastam a kábeltévé bővítésével kapcsolatos hallgatói kérdésre adott válaszát a Hét Nap április 6-i számában. Ön a következőket válaszolta: ,,Egyre több az olyan tévéadó, amely kódolja az adását és csak dekódoló készülékkel lehet nézni a műsort. A szolgáltató nem vállalja, hogy jogtalanul adja ezeknek az adóknak a műsorát...' Az olvasó arra a több száz aláírást tartalmazó petícióra hivatkozva tette fel Önnek a kérdést, amelyet személyesen adtam át Szabadka legnagyobb helyi közössége (Sétaerdő) vezetőinek, még tavaly ősszel. Ebben a petícióban azt kérjük, hogy a kábeltévére kerüljön vissza a Magyar ATV közszolgálati tévécsatorna, ami néhány éve még fogható volt a szabadkai kábeltévé adásában, valamint tegyék fel a Minimax magyar rajzfilmcsatornát és még két szerb nyelvű adást. A Magyar ATV sugárzásához egyébként a helyi közösség vezetőségén kívül vajdasági magyar közéleti személyiségek is támogatásukat adták és kifejezték hajlandóságukat, hogy szükség esetén anyagilag is hozzájárulnak a kábeltévé bővítéséhez.
Ahogyan Ön is állítja, a kérelmezett négy csatorna közül egy valóban kódolja adását, de a szolgáltató állítása szerint a kábelhálózaton jelenleg két szabad csatornahely van, így a Magyar ATV és a Košava sugárzásának nincs akadálya, tekintettel arra, hogy e kettő közül egyik sincs kódolva! A magyarázat szerint azonban szükség lenne egy AV-modulátorra, és ennek érdekében a helyi közösség elnöke a polgárok nevében február 1-jén kérvénnyel fordult Önhöz és az önkormányzat támogatását kérte. Milyen lépéseket tett az önkormányzat ez ügyben?
Uzon Miklós, Szabadka
A szabadkai kábeltévén több olyan - nem magyar nyelvű - kódolt csatorna is van, melyeket a kábelszolgáltató állítólag jogtisztán, legálisan sugároz úgy, hogy ezekért - az előfizetési díjból származó pénzből - jelentős összegeket fizet. Miért ne lehetne akkor ugyanígy a kódolt magyar csatornákat is legálisan a kábeltévére feltenni?
Gulyás Teréz, Szabadka
A kábeltévén folyton átrakosgatják a csatornákat, a közelmúltban egy napra levették a hálózatról a Duna Televíziót. Nincsenek meg azok az állomások, amelyeket a szerződésben garantáltak. Azt válaszolták, hogy a szerződés már nem érvényes, s olvasónk vegyen új tévékészüléket, hogy nézni tudjon minden műsort. Olvasónk állítása szerint új tévékészüléke van, s nem azzal van a gond.
Kucsera Géza polgármester
Először is tisztázni kell egy dolgot: tiszteletben kell tartani a magántulajdont. A kábeltelevíziós rendszer magánkézben van, ezért az önkormányzatnak közvetlen ráhatása nem lehet! Az önkormányzat több alkalommal fordult levélben a szolgáltatóhoz, továbbítva a polgároknak a magyar csatornákkal kapcsolatos igényét, de semmi esetre sem tudjuk elrendelni a szolgáltatónak, hogy végrehajtsa a változtatásokat. Egyetlen megoldás csak az lehetne, ha megjelenne a városban egy konkurens cég, amely hajlandó lenne kiépíteni egy másik hálózatot. Az erre való áttérés viszont ugyancsak anyagi kiadásokkal járna a város és a polgárok részéről egyaránt. A szolgáltató vezetőivel folytatott hivatalos beszélgetéseken olyan válaszokat kaptunk, hogy nem a szabadkai kirendeltség dönti el, hogy mely adásokat közvetítik a hálózatban, hanem azt Belgrádban döntik el és adják gyakorlatilag szinte parancsba az ittenieknek, hogy mit kell sugározniuk. S teszik mindezt felmondás terhe alatt! Saját kezdeményezésre a szabadkaiak nem tudnak tenni semmit. A polgárok aláírásaival ellátott kérvényekre nem érkezett válasz a belgrádi központból. Ami a csatornák kódolását illeti: kérdésemre az itteni szakemberek elmondták, hogy például a HBO filmcsatorna adása csak dekódolóval fogható. A mi kábelrendszerünk viszont nem képes arra, hogy csak azokba a háztartásokba juttassa el az adott tévécsatorna műsorát, amelyek előfizetnek rá. Néhány magáncég Vajdaságban valóban sugározza rendszereiben ezt a műsort, de nem jogtisztán. Ha ebben az országban is a jog uralkodik majd, akkor az ilyen kalózkodás meg fog szűnni. Arra egyelőre nincs lehetőség, hogy az önkormányzat ruházzon be bizonyos pótfelszerelések vásárlásába. A polgárok saját maguk szerződtek a szolgáltatóval, s a bíróságon követelhetik a szerződés betartását.
A szolgáltató Szabadkán egyébként azt tervezi, hogy korszerűsíti a hálózatot és lehetővé teszi az Internet-hozzáférést a kábelrendszeren keresztül. A fejlesztési terv tudtommal már több mint két éve Belgrádban van az ottani vezetők előtt, de válasz nem érkezik és pénz sem, hogy megvalósuljon az elképzelés. A szabadkai kábeltévések nagyon sokszor a saját zsebükből vásárolják meg a szükséges alkatrészeket, hogy egy-egy városrész ne maradjon megfelelő minőségű kábeltévés műsor nélkül.
Végén megismétlem: a verseny létrejöttében látjuk a megoldást. Ha egy szolgáltató vállalja egy újabb rendszer kiépítését, mi biztosítjuk a lehetőséget a konkurencia beindulására.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..