home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kérdezze a polgármestert!
A kérdéseket és válaszokat lejegyezte: Németh Ernő
2005.04.20.
LX. évf. 16. szám

Tisztelt Olvasóink, ahogyan bizonyára már tudják, ezentúl hetente nyerhetnek rovatunk által. Kérdést feltevő olvasóink között negyedévi előfizetést sorsolunk ki a Hét Napra. Ezúttal Olasz Árpád kelebiai olvasónknak kedvezett a szerencse. Kérjük, hogy hívja fel a Hét Nap szerkesztőségét a 024/555-18...

Tisztelt Olvasóink, ahogyan bizonyára már tudják, ezentúl hetente nyerhetnek rovatunk által. Kérdést feltevő olvasóink között negyedévi előfizetést sorsolunk ki a Hét Napra. Ezúttal Olasz Árpád kelebiai olvasónknak kedvezett a szerencse. Kérjük, hogy hívja fel a Hét Nap szerkesztőségét a 024/555-181-es számon, hogy munkatársunkkal megbeszélje, milyen címre kézbesítsük a lapot. Ugyanez a felhívás vonatkozik korábbi nyerteseinkre is, ha még nem hívtak fel bennünket. Kérjük egyúttal az olvasókat, hogy a levélre ne felejtsék el ráírni a nevüket és címüket vagy a telefonszámukat, éppen a sorsolás végett. Ha nem szeretnék, hogy nevük megjelenjen a lapban, mint a mai számban is láthatják, a név feltüntetése nélkül is közöljük a válaszokat. Kérdezzék tehát a polgármestert! Használják a lenti címszelvényt vagy írjanak e-mailt az msz@radiosubotica.co.yu címre. Köszönjük közreműködésüket.
V. M., Szabadka
A Zorkánál levő kutak környékén nincsen vezetékes víz. A háztartások saját kutakat fúrnak, de nincs pénzük mélyebb furatokra, ezért gyakran néhány méteres mélységből nyerik a vizet, ami esetleg fertőző lehet. Miért nem építenek ki ott is ivóvízvezetéket?
Az Elnemkötelezettek utcában egy kamionszerviz működik. A hatalmas járművek tönkreteszik az utat, nagy kátyúkat vájnak ki, s ezek megnehezítik a közlekedést.
Kucsera Géza polgármester
A Vízművek idei programjában jelentős beruházások szerepelnek, s egyike a célterületeknek éppen a Zorka körüli településrész, ahol igyekszünk minden utcában bevezetni a vezetékes vizet. Remélem, hogy ez a program sikeresen megvalósulhat, hisz most a költségvetési bevételek úgy alakulnak, hogy előreláthatólag lesz elég pénz. Ami az utak javítását illeti, csak azt ismételhetem, hogy a meglevő utakat óvni kell, s ezért szeretnénk felerősíteni a felügyelőséget. A napokban fogadtunk még öt civil szolgálatos katonát, akik a felügyelőségen fognak majd szolgálatot teljesíteni. Segédfelügyelők lesznek, akik körbejárják a terepet és értesítik a felügyelőket, hogy hová kell kimenni, hol tapasztaltak problémát. Ami az utak javítását illeti, meg kell ismételnem, hogy tavaly szerződést írtunk alá a Köztársasági Útügyi Alappal, s ebben vállaltak bizonyos kötelezettségeket, de nem tettek eleget e feladatoknak. Az ígéret az, hogy június végéig teljesítik a vállaltakat, s akkor majd az év második felében újabb felújításra szoruló utak kerülhetnek fel a listára. Mivel köztársasági szinten is jók a költségvetési bevételek, reméljük, hogy nem marad el a pénzek folyósítása, s számos utcát fel tudunk újítani.
Olasz Árpád, Kelebia
Állítólag tavasszal megkezdik a nyugati terelőút építését. Kelebián az ún. Opština környékén még földutak vannak. Számíthatnak-e az ott lakók aszfaltozásra?
Kucsera Géza polgármester
Nagyon pontos a megfogalmazás: állítólag... Én is bízom ebben, de erről talán majd többet tudok mondani a köztársasági nagyberuházások miniszterével tervezett találkozás után. Van néhány olyan ígérete, amit számon kérek tőle. Az egyik éppen az ún. Y-ág, azaz a nyugati terelőút kérdése, amely az új autóutat köti össze Kelebiával. Ennek megépítésével tehermentesülne a Zágráb utca egy része és a Kelebiára vezető út is.
A fenti válaszban már említettem, hogy az év második felében tudjuk majd csak elkészíteni az aszfaltozási terveket. El kell azonban mondani azt is, hogy az idén a költségvetésből 30 millió dinárt irányoztunk elő a helyi közösségek programjainak a támogatására. Ezeket a pénzeket a napokban folyósítani tudjuk, ha a helyi közösségek elkészültek saját programjaikkal. Ezek a pénzek is felhasználhatóak ilyen célokra.
István Ilona, Engi Éva, Csantavér
Mikor kezdik meg a Szabadka és Csantavér közti út javítását?
Kucsera Géza polgármester
Folytatjuk a javítást, azt az utat ugyanis folyamatosan javítgatjuk, az idén is a programban szerepel. Amint beindul az aszfaltolvasztó és keverő működése, a javítás is megkezdődik.
Palicsi olvasó
A palicsi Szaloniki utca lakóinak nagy gondot okoz az, hogy utcájukat kettészeli a Horgosi út, amelyre közlekedési jelként telt vonalat festettek az illetékesek. Emiatt az utcából nem szabad kifordulni Szabadka felé, csakis Horgos irányába. A rendőrök gyakran ellenőrzik a forgalmat és megbüntetik azokat, akik mégis kikanyarodnak az utcából a város felé.
Kucsera Géza polgármester
Talán az lenne a megoldás, ha beadnának egy kérvényt, hogy értékeljék újra a korábbi forgalomszabályozási határozatot. Ha a közlekedésbiztonsági feltételeket a változtatás nem rontaná, akkor talán megoldható a gond. A községi felügyelőségen van egy útügyi felügyelő, aki ezekkel a kérdésekkel foglalkozik, hozzá kell fordulni.
Szakáll Mária, Szabadka
A Közgazdasági Karon miért nem vizsgázhatnak magyarul is a diákok?
Kucsera Géza polgármester
Tudtommal bizonyos tantárgyakból vizsgázhatnak, viszont minden tárgyból nincs megfelelő képesítésű, magyarul tudó tanár. Mi megpróbáltunk már intézkedni az ügyben, de hiába, mert szakemberhiány van.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..