home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Kérdezze a polgármestert!
A kérdéseket és a válaszokat lejegyezte: Németh Ernő
2006.12.14.
LXI. évf. 50. szám

Makkhetesi panaszok. Mennyire őrizzük meg a közös vagyont és mit tehetünk a rongálók ellen?Mint ahogyan az elmúlt heti számban bejelentettük, ezentúl minden héten nyerhetnek. Olvasóink között negyedévi előfizetést sorsolunk ki hetilapunkra. Kérjük Önöket, hogy a borítékra írják rá teljes nevüket és...

Makkhetesi panaszok. Mennyire őrizzük meg a közös vagyont és mit tehetünk a rongálók ellen?
Mint ahogyan az elmúlt heti számban bejelentettük, ezentúl minden héten nyerhetnek. Olvasóink között negyedévi előfizetést sorsolunk ki hetilapunkra. Kérjük Önöket, hogy a borítékra írják rá teljes nevüket és címüket, hogy ha a szerencse Önöknek kedvez, akkor postázni tudjuk a nyereményt.
Heti nyertesünk a makkhetesi Szubotin Edit. Kérjük olvasónkat, hogy jelentkezzen a Hét Nap szerkesztőségi telefonján, hogy a pontos címét megadja. Köszönjük. Továbbra is várjuk leveleiket, használják az itt közölt címszelvényt. Villámpostán is írhatnak, a cím: msz@radiosubotica.co.yu
Több makkhetesi polgár nevében Németh János újságíró
Tudja-e, hogy Szabadkán új műtrágyagyár üzemel, és hogy az áruszállítás oda és onnan folyamatos? A Makkhetesen, a város központjától 4 kilométerre, egy néhány éve felvásárolt legelőn előbb műtrágyazsákokat gyártott a cég, most pedig AZOHEM néven már nyíltan hirdeti a műtrágya gyártását. A tulajdonos mintegy tíz éve telepedett meg, azóta pokol a környék lakóinak az élete. Nemrég - úgy hírlik - tragikus kimenetelű üzemi baleset is történt az ott folyó építkezéseken, de erről sem jelent meg közlemény. Örüljenek-e a Határőr Helyi Közösség lakói ennek a rendkívüli ipari fejlődésnek, nyugodjanak-e bele a -- jelek szerint ,,vis major' helyzetbe - a megváltoztathatatlanba vagy pedig Polgármester Úr hivatalánál fogva segít nekik, hogy tisztán lássanak: ki gyárt ott műtrágyát, milyen technológiával és kinek az engedélyével?
Kucsera Géza polgármester
Először a polgármester tisztán szeretne látni. Utána fogok nézni, mi a helyzet. Kimegyek a Határőr Helyi Közösségbe a felügyelősséggel. Azt hiszem, az lesz a legjobb, ha a helyszínen beszéljük meg a gondokat.
Piukovity Norbert, Makkhetes
A Határőr Helyi Közösségben van egy magánkézben levő gyár. Munkagépei, szállítóeszközei blokkolják az utat, nem lehet közlekedni az Isidora Sekuliæ utcában, de tönkreteszik az aszfaltot is, sőt nagy zajt okoznak!
Kucsera Géza polgármester
A községi felügyelőséghez kell fordulni. Az kimegy a helyszínre, megállapítja a tényeket és meghozza a szükséges intézkedéseket. Meg kell vizsgálni, hogy van-e olyan tevékenység, ami törvénytelen. Ha igen, akkor az üzem működését be is lehet tiltani.
Szubotin Edit, Makkhetes
Makkhetesen a Győri Ferenc utcában a polgárok adták össze a pénzt a közvilágításra. Amikor földalatti vezetékre cserélték a villanykarókat, megszűnt a közvilágítás. Tavaly nyáron kérvényt írtak a Városrendezési Intézethez, de azok a Helyi Közösség vezetőihez irányították őket. A Helyi Közösségben közölték, hogy nincs elég pénzük és visszaküldték őket a Városrendezési Intézetbe. Magyarán pingpongoztak velük. Hová forduljanak ezután?
Kucsera Géza polgármester
Most már hozzám fordultak és ennek kapcsán én fogok azokkal beszélni, akik a meglévő közvilágítást eltávolították, hisz kötelességük azt visszaállítani.
I. Ilona, Zorka környéke
Mikor indul fejlődésnek a Zorka Helyi Közösség? Várhatóak-e beruházások? Kacsaúsztatók borítják a Proletár brigádok utcát, a legrosszabb szakasz a 2-es busz végállomásától a Sutjeska utcáig terjedő rész. A gyalogjárda egy részét az építkező polgárok tönkretették vagy felszedték. Miért nem kifizetődő a 2-es autóbuszjárat? A válaszom: 1. Hétvégeken, amikor van ideje utazni a polgárnak, a busz nem jár. 2. A hétvégi műszakban dolgozók kerékpárral tudnak csak elmenni munkahelyükre. 3. Rossz a menetrend. Reggel 7.40-kor elmennek az asszonyok az autóbusszal a piacra, de csak délben van vissza járat. A délutáni műszakosok még elutazhatnak autóbusszal a munkahelyükre, de hazafelé már csak gyalog mehetnek. Más téma. A rászorulók miért csak decemberben-januárban kapják meg az 1 tonna szenet? Miért nem korábban? A bányából érkező szén nedves, vizes. Az ilyen tüzelő csak füstölög, de nem ég, nem melegít.
Kucsera Géza polgármester
Megtettem már a szükséges intézkedéseket, hogy meghosszabbítsuk az autóbuszjáratot. Március óta a buszok már kijárnak egészen az aszfaltút végéig. Az elvégzett utasszámlálás alapján megejtjük a szükséges elemzéseket és módosítjuk a menetrendet. Ez kompromisszum lesz majd az igények és a lehetőségek között. Most, hogy kitavaszodott, a szükséges útjavításokat is elvégezzük. Szeretném azonban felhívni a figyelmet arra, hogy a helyi közösség polgárainak kötelessége megvédeni azt, amit közös pénzből építettünk ki. Ha valamit tönkreteszünk, akkor azt nagyon nehéz pótolni. Nagyon sok városrészben hiányzik még a járda. Ha valaki az építkezés során tönkreteszi a járdát, akkor azt köteles visszaállítani az eredeti állapotába. Éppen a napokban interveniáltam, a Proletár brigád utca kezdetén, a bakterháznál a kivitelező átvágta az az aszfaltutat, kiépült ugyanis a vasút alatt a csatornahálózat. Megígérték, hogy az aszfaltot is rendbe hozzák. A költségvetésben minden évben biztosítunk eszközöket tüzelőre, de a leszállítás nem tőlünk függ. A bányák nem tudják leszállítani idejében a szükséges mennyiséget. Nemegyszer próbáltunk intézkedni, de nem jártunk sikerrel. Én annak is örülök, hogy a büdzséből sikerül biztosítani tüzelőt annak a néhány száz rászoruló polgárnak. Tudom, hogy nedves a szén, nehéz vele fűteni. Az idén is megpróbáljuk idejében elindítani a folyamatot. Van azonban egy másik gond is: ha most kiszállítjuk a szenet, akkor az őszig már elfogy. Tudok néhány esetről, hogy még a tél elején jelentkeztek az emberek, hogy kell még szén, mert már elfogyott.
Csonka László, Csantavér
Az utak aszfaltozásakor nem törődtek azzal, hogy hová folyjon el a víz. Hány ezer lakosra van előirányozva egy posta? Csantavéren 8000 polgárra jut egy posta.
Kucsera Géza polgármester
Valóban, nagyobb esőzések esetén előfordul, hogy a víz összegyűlik, amit a lefolyók nem tudnak elnyelni. A közelmúltban beszélgettem erről a szakemberekkel, hogy vegyék számba, mit lehetne tenni. Pontosan nem tudom, hogy hány ezer lakosra irányoznak elő egy-egy postát. A posta azonban önállóan tevékenykedik, nincs önkormányzati hatáskörben. A felvetés kapcsán továbbítom a kérést a postavállalatnak, hogy ha van rá lehetőség, nyissanak új fiókokat.
Kecsenovity Rozália, Bajai út
A felügyelőség lezáratta az emésztőgödrét és büntetést is kell fizetnie, viszont nincs pénze, hogy az 500 méterre lévő csatornahálózatra rákapcsolódjon.
Kucsera Géza polgármester
Azt hiszem, hogy a felügyelőnek mérlegelnie kell a lehetőségeket. Legalább az elemi feltételeket meg kell teremteni, hogy az emésztőgödör biztonságos legyen és akkor használhatja olvasónk mindaddig, amíg nem teremtődnek meg a feltételek a csatornahálózatra való rákapcsolódásra.
Olvassa a jövő héten: Mikor épül meg a nyugati terelőút?
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..