home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Kérdezze a polgármestert!
A kérdéseket és a válaszokat lejegyezte: Németh Ernő
2006.12.14.
LXI. évf. 50. szám

Ismét itt a hónap vége, és olvasóink közreműködését ezúttal is nyereménysorsolással szeretnénk honorálni. A Szabadkai Rádió holnapi, csütörtök délutáni Naprakész című műsorában azon olvasók és hallgatók között sorsoljuk ki a nyereményeket, akik márciusban kérdést tettek fel a polgármesternek. Ha val...

Ismét itt a hónap vége, és olvasóink közreműködését ezúttal is nyereménysorsolással szeretnénk honorálni. A Szabadkai Rádió holnapi, csütörtök délutáni Naprakész című műsorában azon olvasók és hallgatók között sorsoljuk ki a nyereményeket, akik márciusban kérdést tettek fel a polgármesternek. Ha valaki elfelejtett volna levelet írni, az sem gond, hiszen holnap a műsoridő alatt is hívhatja a Rádió telefonszámát, ami a következő: 024/552-001. Az adás 15 óra 40 perckor kezdődik. Természetesen levélben is várjuk kérdéseiket, a borítékokra az itt közölt címszelvényt ragasszák rá. Továbbra is él villámpostacímünk: msz@radiosubotica.co.yu, és számítunk közreműködésükre!
Kincses József, Szabadka
Látta-e a Trianon című filmet?
Kucsera Géza polgármester
Nem láttam a filmet, de az első adandó alkalommal meg fogom nézni. Tudom, hogy nagy sajtóvisszhangja volt szabadkai bemutatásának. Elég váratlanul ért az egyik önkormányzati sajtótájékoztatón egy újságírói kérdés a film kapcsán. Egyesek félreértették, amit akkor mondtam, mármint azt, hogy mi itt Szabadkán a fejlődést szeretnénk. Ha viszont esetleges határmódosítások lennének napirenden, azzal a gazdasági talpra állást hátráltatnánk.
Péter Dezső, Szabadka
Hogyan lehetne Szabadkán rendezni a romák helyzetét? Tíz-tizenöt éve nincs igazoltatás az utcákon. Miért?
Kucsera Géza polgármester
Ez nagy gondnak számít Szabadkán, de nem lehet máról holnapra rendezni. Egyrészt azért, mert Kosovóból rengeteg roma települt át a háborús időkben és utána is, és ezek az emberek itt próbálnak megélhetést találni, főleg a bolhapiacon. Felvásárolták az olcsóbb házakat, itt vannak közöttünk és nagyon nehéz szocializálni őket. Nem ismerik még a hivatalos nyelvet sem. Nem tudjuk beiskolázni őket, előkészítőbe kell küldeni ezeket a gyerekeket. Mások a szokásaik, mások a viselkedési normáik. Hosszú időnek kell elmúlnia ahhoz, hogy szocializálódjanak. Kapcsolatban állunk a rendőrséggel, amely rendezni próbálja a helyzetet, habár azt mondják, ezekkel az emberekkel kevesebb a probléma, mint másokkal. Igyekszünk megoldást találni, bár a polgárok sokszor elégedetlenek. Bevallom néha én is, mert meg van kötve a kezünk és nem tudunk tenni semmit.
Pataki István, Szabadka
Miért kell a kéménytisztításért még külön 306 dinárt fizetni?
Kucsera Géza polgármester
A városban létezik egy határozat a kommunális rendről, hogy milyen szolgáltatásokat kell biztosítani. A díjakról a község dönt a költségek alapján elvégzett kalkulációk szerint. Nem is az a gond, hogy 306 dinárt kell fizetni, hanem én azt szeretném, hogy ezért a pénzért mindig el is végezzék azt a munkát, amit megbeszéltünk.
Szubotin Edit, Makkhetes
A Makkhetesen, a Győri Ferenc utcában a polgárok adták össze a pénzt a közvilágításra. A lámpákat az Elektrovojvodina hét éve leszerelte, azóta nincs közvilágítás. Hová forduljanak? Most ismét ki kell fizetniük az összeget?
Kucsera Géza polgármester
Nem kell ismét kifizetni az összeget, hanem a Községi Építési Alaphoz kell fordulni, amely a karbantartókkal közösen visel gondot a közvilágításra. Ha a polgárok adták össze a pénzt az utcai lámpákra, de valaki leszerelte őket, akkor vissza is kell a lámpatesteket szerelni térítés nélkül.
Sebes Izabella internetes olvasó
Az Északi utca (Severna u.) sártenger. Az illetékesek szerint nem gazdaságos kiépíteni az infrastruktúrát (pl. a csatornahálózatot), mert az utca egyik fele kukoricaföld. Legalább le lehetne-e gyalulni az utat és cseréptörmelékkel leszórni?
Kucsera Géza polgármester
Létezik egy program, amely az utcák aszfaltozásával, felújításával foglalkozik. Sajnos, nem tudok válaszolni arra, hogy ez az utca sorra kerül-e az idén. Már többször elmondtam, hogy tavaly nem valósultak meg az abba a szerződésbe foglaltak, amit a köztársasági útügyi alappal írtunk alá a központi költségvetés hiánya miatt, így a megvalósítás átkerült az idei első félévre. Az útalap addig nem hajlandó újabb szerződést aláírni, amíg a tavalyi program nem fejeződik be. Mi viszont amíg nem tudjuk, hogy mennyi pénzt kapunk az idén ebből a forrásból, addig nem tudjuk a saját programunkat elkészíteni. Mindenesetre ha lesz rá lehetőség, hogy cseréptörmelékkel leszórjuk az utat, megtesszük, persze csak ideiglenes megoldásként.
Kovács Gábor ludasi természetvédő
Hogyan lehetne jobbá tenni az együttműködést a Palics-Ludas Közvállalat és a természetvédők között? Kezdeményezéseik általában süket fülekre találnak.
Kucsera Géza polgármester
A jobb együttműködés szerintem mindkét féltől függ. Kezdeményezni kell egy közös értekezletet. Ha ilyen igény van, akkor én felkérem a közvállalat igazgatóját, hogy a munkatervükbe iktassák be az ilyenfajta együttműködést. Próbáljunk meg együtt dolgozni, mivel közös az érdek, hogy a környezetünk szebb és tisztább legyen.
Szabadkai olvasó
A Marko Oreškoviæ utcában eltört a csatornalefolyó fedele. Az autók kereke beleesik.
Kucsera Géza polgármester
Az ilyen eseteket azonnal jelezni kell a Vízműveknek és a Felügyelőségnek, hogy védőkorlátot helyezzenek el a helyszínen és hogy minél hamarább visszaállítsák a lefolyó fedelét.
Bajmoki olvasó
Miért nincs Bajmokon úszómedence?
Kucsera Géza polgármester
Feltehetnénk azt a kérdést is, hogy Szabadkán miért nincs rendes úszómedence. A válaszom: azért, mert a községi költségvetésből nem tudjuk befejezni még a szabadkait sem, nem hogy újat építeni. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem tervezünk egy medencét egy olyan nagy településen, mint amilyen Bajmok, hisz szükség van rá. Úgy tudom, valamikor létezett, talán annak a felújítása lenne az igazi megoldás.
Barkóczi Mária, Lőrik Erzsébet
Miért szűnt meg a Dalban mondom el című műsor a Super Televízióban?
Kucsera Géza polgármester
Egyszerű a válaszom: a Szabadkai Televízió, amely most már Super TV néven sugároz, körzeti tájékoztatási eszközzé vált. Mivel magánkézben van, a műsorpolitikáját a tulajdonosa szabja meg. Ha jól tudom azonban, akkor a K 23-as csatornán indul egy hasonló adás, így azok, akik szeretik az ilyen műsort, tovább szórakozhatnak a lakodalmas zene mellett.
Olvassa a jövő héten: Hol szabad kiüríteni a szippantó kocsi tartalmát?
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..