home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Kérdezze a polgármestert!
A kérdéseket és válaszokat lejegyezte: Németh Ernő
2006.12.14.
LXI. évf. 50. szám

Élünk-e az uniós pályázati lehetőségekkel? Mikor csilingel újra Szabadkán a villamos? Miért nem közlekednek rendszeresen a sínbuszok? Miért drágult meg az autóbuszjegy?Hétről hétre egyre több olvasónk fordul a polgármesterhez. A kérdéseket lehetőség szerint megpróbáljuk tematikailag csoportosítani....

Élünk-e az uniós pályázati lehetőségekkel? Mikor csilingel újra Szabadkán a villamos? Miért nem közlekednek rendszeresen a sínbuszok? Miért drágult meg az autóbuszjegy?
Hétről hétre egyre több olvasónk fordul a polgármesterhez. A kérdéseket lehetőség szerint megpróbáljuk tematikailag csoportosítani. A héten elsősorban közlekedési jellegű kérdéseikre adunk választ. Az elkövetkező hetekben visszatérünk majd néhány korábbi levélre, azokra, amelyekre korábban nem tudtunk érdemben válaszolni. Megkérdezzük majd a polgármestert, hogy van-e már fejlemény az egyes ügyekben. Természetesen továbbra is várjuk leveleiket. A borítékra az itt közölt címszelvényt ragasszák rá. E-mailben is kérdezhetnek. A villámposta címe: msz@radiosubotica.co.yu
Szabadkai olvasó
Egyre gyakrabban hallani, hogy az Európai Unió különböző alapjaiból eszközöket biztosít Szerbia és Montenegrónak. Nekünk e pénzekből jut-e valami, készülünk-e a pályázatokra?
Kucsera Géza polgármester
Természetesen készülünk rájuk. Most írták ki az Interreg IIIa pályázatot, amely a határokon átnyúló együttműködés elmélyítését szolgálja Vajdaság és Dél-Magyarország között. Természetesen minden előkészületet megtettünk annak érdekében, hogy minél több pályázatra jelentkezzenek a szabadkaiak. A sikeres szereplés előfeltétele, hogy minél több olyan partnert találjunk a határ mindkét oldaláról, amelyeknek közös az érdekük. Ezeket kell összekapcsolni, ezeket kell megtanítani a pályázatírás módjára. Nem egészen két hónap maradt a szükséges dokumentumok előkészítésére. Sietni kell, hiszen eléggé vaskos anyagról van szó, amit elő kell készíteni. E pályázatnak volt egy előpályázata is, amelyen Szabadka elég sikeresen szerepelt. Az akkori tíz pályázatból négyen sikerrel vettünk részt. A nyert összegről szóló szerződés ünnepélyes aláírására éppen április első napjaiban kerül sor Szegeden. A Palics--Ludas Közvállalat az ottani Turistairodával közösen uniós eszközöket nyert a térség idegenforgalmi ismertetőjének az elkészítésére. Reméljük, hogy a kiadvány nagyban hozzájárul majd az itteni turisztikai kínálat népszerűsítéséhez. Az említett pályázaton mintegy 50 ezer eurós összeget ítéltek meg nekünk. Nem túl nagy összeg, de fontos, hogy megtanultuk, hogyan kell az uniós pályázatokra jelentkezni, végigcsinálni a procedúrát. Remélem, hogy az idén még sikeresebbek leszünk. Napi kapcsolatban vagyunk Szeged városával, Bajával, Bácsalmással, az e városokban működő fejlesztési irodákkal, a Magyarországi Önkormányzatok Szövetségével... Tehát rengeteg magyar partnert találtunk már, és nagyon sok az érdeklődő Szabadkáról is. Már kétszer szerveztünk továbbképzést a Városházán, ami iránt nagyon nagy volt az érdeklődés, hiszen a nagyterem mindkét alkalommal megtelt. Felhívom az érdekeltek figyelmét, hogy az Interreg IIIa pályázat ismertetője megtalálható Szabadka hivatalos honlapján, a www.subotica.co.yu címen.
Buza Katalin, Zenta
Mikor indul újra a villamos? Legalább hétvégeken közlekedhetne.
Kucsera Géza polgármester
Én is nagyon szeretném, ha a villamos újraindulhatna. Annak viszont nem lenne értelme, hogy csak hétvégeken járjon. Ha a síneket újra lefektetjük, megépítjük az elektromos vezetékeket, beszerezzük az új járműveket, akkor mindennap közlekedhetnének a kocsik. Tudjuk, hogy világszerte a villamos az egyik legolcsóbb és legkörnyezetkímélőbb jármű. Sajnos, nálunk a 70-es években a döntéshozók nem így gondolkodtak. Hatalmas beruházás lenne most visszaállítani a villamosközlekedést. Amíg nincs rá megfelelő gazdasági erőnk, addig talán az lehetne a megoldás, hogy a vasúti pályákat felhasználjuk a helységközi közlekedésre. Például Palicsra indíthatnánk sínbuszokat.
Több olvasó kérdezi
Miért maradnak ki egyre gyakrabban a sínbuszjáratok?
Kucsera Géza polgármester
Egyre gyakrabban hallom, hogy nem indul el egy-egy sínbuszjárat. Tudni kell, hogy a szabadkai vasúti csomópontnak csak két sínbusza van, azokat is 30--40 évvel ezelőtt állították forgalomba. Mivel folyamatosan üzemelnek, gyakori a meghibásodás. A közelmúltban Magyarkanizsánál az egyiket közlekedési baleset érte, belerohant egy személygépkocsi. Emiatt a járatoknak szinte a felét törölni kellett, hiszen csak egy szerelvény közlekedhetett azután. A polgárok kérelmét, hogy próbálják megoldani a problémát, továbbítom a vasút-igazgatósághoz, mert az ő hatáskörükbe tartozik a kérdés. Nem tudom, hogy milyenek a lehetőségeik, be tudnak-e szerezni új járműveket. Mivel a mostani sínbuszok már igencsak kiöregedtek, gondolom, hogy nem igazán biztonságos a közlekedésük. Újabb típusú kocsikat kellene beszerezni, és kellemesebbé tenni az utazást. A magunk részéről meg tudjuk tenni, hogy szétnézünk Európában, érdeklődünk partnervárosainknál, hogy vannak-e valahol kevésbé elhasznált járművek, amelyeket ideajándékoznának nekünk. Talán ez is megoldás lehetne néhány évig. Ha már buszokat nem kaptunk, mint egyes városok, akkor legalább vasúti kocsikat kapjunk.
Királyhalmi olvasó
Egyes peremvárosi vonalakon miért drágult meg aránytalanul nagy mértékben az autóbuszjegy?
Kucsera Géza polgármester
A decemberi áremeléskor egyúttal korrekciókat végeztünk az előző években módosított határozatokon. Zónarendszerre van osztva a város, s korábban megpróbálták mindjobban kiszélesíteni az első zóna határát. Így jól jártak például Királyhalma, Hajdújárás vagy Kelebia polgárai, viszont ebből a Subotica-transnak gyakran vesztesége származott. Az önkormányzat nem volt felkészülve arra, hogy a közlekedési vállalat ilyen veszteségei szanálja. Tudni kell, hogy minden városban kizárólag támogatással tudnak olcsóbb tömegközlekedést biztosítani. Nekünk ehhez még nem elég erős a gazdaságunk. Emiatt kellett visszaállítani a korábbi zónarendszert.
Kucsera Géza polgármester a Hét Nap minden kedves olvasójának kellemes húsvéti ünnepeket kíván!
Olvassa a jövő héten: Környezetvédelem és kommunális témák
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..