home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Kérdezze a polgármestert!
A kérdéseket és a válaszokat lejegyezte: Németh Ernő
2006.12.14.
LXI. évf. 50. szám

Ügyfélfogadások, civil szolgálatos katonák foglalkoztatása, az utcák aszfaltozása...Kérdezzen Ön is! Levelére ragassza rá az itt közölt címszelvényt, vagy írjon az msz@radiosubotica.co.yu e-mail címre!Kricskovity Erzsébet, SzabadkaAz új helyi közösségi titkárok munkahelyére pályázatot írnak ki vagy...

Ügyfélfogadások, civil szolgálatos katonák foglalkoztatása, az utcák aszfaltozása...
Kérdezzen Ön is! Levelére ragassza rá az itt közölt címszelvényt, vagy írjon az msz@radiosubotica.co.yu e-mail címre!
Kricskovity Erzsébet, Szabadka
Az új helyi közösségi titkárok munkahelyére pályázatot írnak ki vagy a már meglevő alkalmazottak munkaidejét hosszabbítják meg?
Kucsera Géza polgármester
Nem akarjuk megszabni, hogy a helyi közösségek kiket vegyenek fel. A célunk az, hogy azért a pénzért, amit a helyi közösségek a költségvetésből kapnak, biztosítsák az ügyeletet a helyi közösségekben. Nincs kifogásunk az ellen sem, hogy a meglevő dolgozók közül nevezzenek ki valakit a posztra. A fontos az, hogy a szolgálat jól működjön, a polgárok meg legyenek elégedve vele.
Víg József, Szabadka
Lehetne-e küldeni a Kertvárosba civil szolgálatos katonákat rendfenntartásra?
Kucsera Géza polgármester
Szabadka az első olyan község, ahol az önkormányzatban alkalmaznak civil szolgálatos katonákat. A tél folyamán 10 katona jelentkezett nálunk, akiket informatikai munkára, a számítógépes adatbázisok feltöltésére alkalmaztunk. Tavaszra kérni fogunk újabb katonákat a rendfenntartás érdekében. Elsősorban olyan fiatalokra lenne szükség, akik körbejárják a várost és jelzik az esetleges problémákat a felügyelőknek, hogy azok gyorsabban kijuthassanak a helyszínre. A Kertvárosba is ellátogatnak majd, sőt szeretném, ha a külvárosokban az illegális szeméttelepeket is fel lehetne számolni, illetve megelőzni kialakulásukat.
Szabadkai olvasó
Életbe lépett egy rendelet, miszerint térítést kell fizetni a civil katonákat foglalkoztató munkaszervezeteknek. A község tud-e anyagiakkal segíteni?
Kucsera Géza polgármester
Erre külön költségvetési eszközök nincsenek előirányozva. A szerződés alapján a katonákat foglalkoztatjuk. Ők kapnak egy minimális térítést, és az útiköltséget is fizeti a minisztérium. Hallottam a törvényről, de gyakorlati alkalmazása még nem kezdődött meg. Ez gond lesz, mivel erre a célra a költségvetésben nem irányoztunk elő eszközöket.
Lehoczkay József, Szabadka
A hivatalos iratok szerb nyelvűek és cirill betűsek. A szemeteszsákon magyar szöveg is van. Ez nem baj, de mikor lesznek a hivatalos papírok is többnyelvűek?
Kucsera Géza polgármester
Szabadkán minden polgárnak joga van követelni az iratokat a kisebbségi nyelveken is. A többnyelvűség alaposan megdrágítja az önkormányzat működését, de ezt vállaljuk, még úgy is, hogy a köztársaság nem ismeri el az ilyen kiadásainkat. A jog Szabadkán adva van, élni kell vele!
Varga Rózsa, Szabadka
Mikor aszfaltozzák ki a Kőrösi út másik részét? Petíciót írtak alá a polgárok, hogy a polgármester is jelen legyen a helyi közösség gyűlésein. Ez lehetséges-e?
Kucsera Géza polgármester
Az utcák aszfaltozását olyan ütemben folytatjuk, amennyi pénzünk van. Várjuk a szerződés aláírását a köztársasági útügyi alappal. A rendelkezésre álló pénzből nem tudunk nagyobb beruházásokat eszközölni. A községi képviselő-testületnek van egy prioritási listája, amely a Partizán bázisok és az 51. divízió utak összekötésére vonatkozik. Ez a Tesla telepi piac és a Makkhetesi út közötti szakaszt jelenti, ami végeredményben áthalad a Kőrösi úton. Így valószínűleg ez a bekötőrész is elkészülhet. A polgármester részt vehet üléseken, de mind a 36 helyi közösség ülésére nem tudok eljutni, hisz ha havonta csak egy ülést tartanak, az is mindennapos elfoglaltságot jelentene. Alkalomadtán a helyetteseimet is el tudom küldeni az ilyen ülésekre.
Galambos Jolán, Szabadka
Mikor aszfaltozzák a járdát a Zombori úton?
Kucsera Géza polgármester
Több polgártól kaptunk hasonló kérdést az elmúlt évben. Most készül az idei aszfaltozási terv. Reméljük, hogy egy hónap múlva már be tudok számolni a részletekről is, hogy pontosan hol lesznek felújítva a járdák.
Pozsár András, Makkhetes
Makkhetesen folytatják-e a kerékpárút építését?
Ambrus Borbála, Szabadka
Nem elég felújítani a kerékpárutakat! Meg is kellene óvni! Több helyen viszont az autók tönkreteszik.
Kucsera Géza polgármester
Tervben van a kerékpárutak építése, javítása is. Remélem, hamarosan befejeződik ennek a szakasznak az építése. Valóban fegyelmezettebben kellene közlekednünk, másrészt a felügyelőségnek kell szigorúbban eljárni, a szabályszegőket jobban büntetni.
Garaba Petronella, Szabadka
A Victor Hugo utcában még mindig nincs szilárd burkolat, pedig egy üzem is működik ott. A párhuzamos utcák viszont már mind le vannak aszfaltozva.
Kucsera Géza polgármester
Ha jól tudom, akkor csak az egyik párhuzamos utca van kiaszfaltozva. Lényegtelen viszont, mert a Victor Hugo utca valóban rossz állapotban van. Tervben volt már a felújítása. Remélhetőleg az elhalasztott tervek is hamarosan megvalósulnak.
Virág Miklós, Palics
A palicsi strand nagyon el van hanyagolva. Miért nem szerveznek munkaakciót? Sokan vannak, akik szívükön viselik a fürdőhely sorsát és szívesen részt vennének a munkában!
Kucsera Géza polgármester
Ha jól tudom, akkor a palicsi helyi közösségben szerveznek ilyen munkaakciókat közösen a Palics--Ludas Közvállalattal. Valószínűleg jobban be kellene harangozni az ilyen rendezvényeket, hogy többen tudjanak róla. A strand rendben tartása egyébként az említett közvállalat kötelessége, de a polgárok segítségét bármikor szívesen elfogadjuk.
Bartus Rózsa, Szabadka
A Zorka környékén a Vízművek egyik objektuma nincs bekerítve, s mára már szinte szemétteleppé vált. Mikor tesznek valamit az ügyben!
Kucsera Géza polgármester
Tudomásom szerint a kutak körül vannak kerítve, de majd információt kérek a Vízművektől. Arról viszont tudok, hogy a Zorkánál, a felújított út mentén nincs közvilágítás. Kiadtam az utasítást, s az idén megoldjuk a problémát.
Takács Mihály, Szabadka
Kihez kell fordulni, hogy a csatornahálózatot rendbe hozzák. A felügyelők már voltak kint, lefotózták a helyszínt, de nem történt semmi!
Kucsera Géza polgármester
A Vízművek van megbízva a csatornahálózat karbantartásával. Ha nem végzik el a munkát, akkor a felügyelőség adja ki az erre vonatkozó utasítást.
Zorka környéki lakos
Még 1972-ben nyitották meg a csatornát a tó felé. Büdös és szemetes is, nem lehet kinyitni az ablakot. Van-e olyan bizottság, amely a kérdést rendezné?
Kucsera Géza polgármester
Ez a tartományi környezetvédelmi bizottság hatásköre. A levél alapján a tartományi környezetvédelmi titkárhoz fordulok és jelentés kérek az ügyről.
Bodócsi Ervin, Szabadka
Mikor pótolják a városban a megrongálódott vagy a hiányzó jelzőtáblákat?
Kucsera Géza polgármester
Folyamatos a táblák cseréje. El kell mondanom, hogy a városi közlekedési rend is változni fog a Strossmayer utca újbóli megnyitása miatt. Emiatt új táblákra lesz szükség. Ezek már készülnek és hamarosan kikerülnek az utcákra.
Olvassa a jövő héten: Mikor csilingel ismét villamos a szabadkai utcákon vagy mikor járnak gyakrabban a sínbuszok?
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..