home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Kérdezze a polgármestert!
A kérdéseket és válaszokat lejegyezte: Németh Ernő
2006.12.14.
LXI. évf. 50. szám

A súlyosan beteg gyermekeket segélyező alap tevékenysége. A kommunális felügyelők munkája. Kerékpárutak építése. Telkek eladása. Orvosi ellátás Sándorban.Az elmúlt hetekben is érkeztek a kérdések a polgármesterhez, ha viszont valaki elmulasztott levelet írni neki, de gyors választ szeretne, holnap,...

A súlyosan beteg gyermekeket segélyező alap tevékenysége. A kommunális felügyelők munkája. Kerékpárutak építése. Telkek eladása. Orvosi ellátás Sándorban.
Az elmúlt hetekben is érkeztek a kérdések a polgármesterhez, ha viszont valaki elmulasztott levelet írni neki, de gyors választ szeretne, holnap, csütörtökön élőszóban is kérdezheti Kucsera Gézát. A polgármester ugyanis a Szabadkai Rádió Naprakész műsorának vendége lesz 15 óra 40 perctől. A kérdéseket a 024/552-001-es telefonszámon tehetik fel adásidőben. A holnapi műsorban sorsoljuk ki nyereményjátékunk ajándékait, tehát érdemes kérdezni! Természetesen továbbra is várjuk kérdéseiket levélben, a borítékra az itt közölt címszelvényt kell ráragasztani. Ugyancsak él villámpostacímünk: msz@radiosubotica.co.yu
Lehotkai Magdolna, Bajmok:
Miért van az, hogy egy szegény sorsú, 19 éves fiatalember nem kaphat segélyt a szívműtétjéhez?
Kucsera Géza polgármester:
Az önkormányzat a tavalyi év folyamán létrehozott egy alapítványt, amelyből a rászorulókat támogatjuk. A karácsonyi-újévi koncert bevételének a legnagyobb részét is ebbe az alapba fizettük be. Pénz tehát van, így az alapítványhoz kell fordulni segítségért. A szabadkai Városházát hívják a 024/555-444-es vagy a 626-888-as számon, s Pintér Molnár Editet, a Városi Tanács tagját keressék, aki a kuratórium elnöke is egyben, minden információt megkaphatnak tőle.
Szabadkai olvasó (név és cím a szerkesztőségben):
A sorozás alkalmával köteles-e a regruta válaszolni az összes feltett kérdésre, hiszen olyasmire is kíváncsiak, hogy az illető miért utazik külföldre.
Kucsera Géza polgármester:
Alkotmányos joga mindenkinek, hogy bizonyos kérdésekre ne válaszoljon. Az a javaslatom, hogy ilyen kérdésekre ne válaszoljanak, senkinek semmi köze ehhez.
Kujundzsity Béla, Szabadka:
A kommunális felügyelők miért nem végzik becsületesen a munkájukat? Miért hagyták félbe a kerékpárutak javítását?
Kucsera Géza polgármester:
Ismereteim szerint a kommunális felügyelők becsületesen végzik a munkájukat. A gond az, hogy nagyon sok a munkájuk, kevesen vannak, és nem juthatnak el mindenhová. Sajnos, a költségvetésünk nagysága nagyban meghatározza a számukat. Kísérleti jelleggel civil szolgálatos kiskatonákat alkalmazunk a városházán, s rövidesen ezek a fiatalemberek is segíteni fogják a felügyelők munkáját, reméljük, mindannyiunk megelégedésére.
A kerékpárutak javítását nem hagytuk félbe. Csak az időjárás gátolja a munkát. A tavalyi év folyamán elfogadott terv nem lett teljesen megvalósítva. Társítottuk ugyanis a pénzeszközeinket a Köztársasági Útügyi Alappal, de az alap nem tudta a teljesíteni a vállaltakat, mert a központi költségvetésből nem kapott megfelelő összeget erre a célra. Az idén folytatjuk az építést, a javításokat. Ugyanez a helyzet a járdákkal is. Tehát folytatódnak a tavalyi tervben szereplő munkálatok, az új tervet pedig a napokban fogjuk elfogadni. Erről is tájékoztatni fogjuk majd a polgárokat.
Ivánffy Borbála, Szabadka:
Nagyradanovácon, a Zöld utca folytatásában miért nem adják el a telkeket?
Kucsera Géza polgármester:
Ahhoz, hogy a telkeket el tudjuk adni, először meg kell csinálni a városrendezési tervet azokban a városrészekben, amelyekben még nem készültek el. Pontosan meg kell határozni egy-egy városrész funkcióját, s amikor ez megtörtént, akkor tudunk dönteni a telkek kiárusításáról. Természetesen ezzel összefügg még valami: ha egy telket el akarunk adni, akkor ahhoz el kell vezetnünk a legszükségesebb infrastruktúrát, az áramot, vizet is.
Pesti Ferenc, Csantavér
Miért nem büntetik meg azokat, akik a házuk előtti járdáról nem takarították el a havat?
Kucsera Géza polgármester:
Ez a kérdés is a felügyelők munkájával kapcsolatos. Azt hiszem, hogy nem a büntetés a végső megoldás. Annyi felügyelőnk nincs, hogy minden utcába eljussanak, másrészt nem is az a fő feladatunk, hogy mindenkit büntessünk. Inkább a figyelmeztetésre helyezzük a hangsúlyt, persze végső soron a büntetés sincs kizárva. Természetesen a hó eltakarítása mellett az illegális szeméttelepek létesítése is gond, továbbá az építőanyag-törmelék kihordása az utcára. Az imént említett kiskatonák erről is számot fognak adni és a felügyelőség szigorúbban fog eljárni.
Gulyás Teréz, Sándor:
A sándori egészségházban nagyon rossz az ellátás. Egy orvos van csak. Nem tudnak hová fordulni a betegek. Valamit tenni kellene az ügyben!
Kucsera Géza polgármester:
Ha az egészségügyről kérdeznek, mindig azt kell mondanom, habár nem szívesen teszem, hogy az önkormányzatnak nem sok beleszólása van e kérdésbe. Az elmúlt időszakban megpróbáltuk társítani önkormányzati eszközeinket az Amerikai Fejlesztési Alap eszközeivel, és ezáltal létrehoztunk egészségházakat. A belső munkarendbe viszont nincs beleszólásunk, abba, hogy a köztársasági minisztérium hány embert fizet, hogy hol van és hol nincs elegendő orvos. Természetesen a helyi közösségek kérését mi továbbítjuk az illetékesekhez és egyeztetünk velük. A gyógyszerellátást is megpróbáltuk rendezni, a községi autóval megoldani. Kiszállítottuk a gyógyszert a falvakba, hogy a települések polgárainak ne kelljen Szabadkára beutazniuk a vényekkel. Tehát továbbítani fogom a kérdést az egészségügyi szervekhez, és reméljük, hogy megfelelő választ kapunk rá.
Olvassa a jövő héten: Drágább-e Szabadkán a gázbevezetés?
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..