home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Kérdezze a polgármestert
2005.02.02.
LX. évf. 5. szám

Érkeznek a polgármesterhez a kérdések, melyekre Kucsera Géza a Hét Nap hasábjain, illetve minden hónap utolsó csütörtökén a Szabadkai Rádió magyar nyelvű műsorának Naprakész adásában válaszol. Olvasóinknak nincs más dolga, mint hogy megfogalmazzák a kérdést, a levelezőlapra vagy levélre pedig felrag...

Érkeznek a polgármesterhez a kérdések, melyekre Kucsera Géza a Hét Nap hasábjain, illetve minden hónap utolsó csütörtökén a Szabadkai Rádió magyar nyelvű műsorának Naprakész adásában válaszol. Olvasóinknak nincs más dolga, mint hogy megfogalmazzák a kérdést, a levelezőlapra vagy levélre pedig felragasszák az itt közölt címszelvényt, s elküldjék azt a Szabadkai Rádióba. Itt mondjuk el, hogy villámpostán is elküldhetik kérdéseiket: msz@radiosubotica.co.yu
Közreműködésüket kisebb ajándékokkal honoráljuk. Januári nyereményes játékunk sorsolása az elmúlt csütörtökön volt a Szabadkai Rádió élő adásában. Kérdezőink közül a szerencse ezúttal a következő olvasóknak, illetve hallgatóknak kedvezett: Oláh László nyerte az önkormányzat ajándékát, Boško Krstiæ Szabadka monográfiáját és egy határidőnaplót. Kádár Ilona ajándékát, egy tranzisztoros rádiókészüléket a Szabadkai Rádió biztosította. A nyerteseknek gratulálunk, többi olvasónkat pedig arra biztatjuk, hogy kérdezzék a polgármestert, s akkor lehet, hogy a február 24-ei sorsoláson rájuk mosolyog a szerencse!
A polgármester válaszol:
G. J., Szabadka (név és cím a szerkesztőségben):
- Folytatódik-e az Októberi forradalom téren, a tejpiacnál, a régi házak lebontása? A 9-es számú ház helyén már egy szép új épület áll, de a 11-es, 13-as és a további számúak is nagyon rossz állapotban vannak, falaik vizesek, állapotukat pedig nagyban rongálja a teherforgalom is. Olvasónk úgy halotta, hogy e házak helyén új piac és parkoló épül. Mikor várható az épületek lebontás? Kap-e a sajátja helyett másikat? Most albérletben él, mert a lakása olyan rossz állapotban van, hogy veszélyeztetné az egészségét, ha benne élne.
Kucsera Géza polgármester:
- Hosszú távú terveink között szerepel a tejpiac környékének rendezése, objektumainak lebontása, illetve felújítása, egy úgynevezett B blokk építése, amely a piac bővítését, korszerűsítését, modern, európai piaccá való átalakítását célozná. A tervek szerint e negyed peremén lesznek majd lakóépületek, továbbá mélygarázsok, föld alatti raktárhelyiségek. Ahhoz azonban, hogy e nagyon nagy beruházáshoz hozzákezdhessünk, természetesen nagyon sok pénzre van szükség. Mivel az önkormányzatnak erre nincsenek eszközei, a piacigazgatósággal arról tárgyaltunk, hogy elkezdjük az előkészületeket pénzforrások felkutatására. Olyan érdeklődőkre gondoltunk, akik hajlandóak lennének résztulajdonosként részt venni a beruházásban, a régi épületek felvásárlásában, s az újak felépítésében. A házak felvásárlásának többféle módja lehet. Például, hogy a tulajdonosok megfelelő értékben lakást kapnak a házukért, de pénzben is kifizethetik nekik ingatlanjaik árát. Ennek részleteiről azonban még korai beszélni.
Prokes József, Szabadka:
- A községi képviselő-testület januári ülésén miért vette le napirendjéről a Strossmayer utca megnyitásával kapcsolatos pontot? A megrongált kandeláberek helyett olyanokat állítottak fel, amelyek nem illenek a városképbe! A matricás parkolórendszer ötletét Belgrádtól vették át?
Kucsera Géza polgármester:
- A Strossmayer utca ügyét azért vettük le a napirendről, mert tárgytalanná vált. December 27-én kelt rendeletemmel megbíztam ugyanis az illetékes szerveket, hogy készítsék el a tanulmányt, amely az előírások szerint szükséges az utca megnyitásához. Az év első hónapjaiban biztosan megnyílik majd az utca, és kétoldalt maradnak a parkolóhelyek. Hogy a parkolási rendszer milyen lesz, az még kérdéses. A Parking Közvállalat tárgyalt a belgrádi parkolási rendszer átvételéről, mert szeretnénk ezt is korszerűsíteni, de még nincs döntés arról, hogy az pontosan milyen lesz. Ami az utcai lámpatesteket illeti, el kell mondani, hogy sajnos Szabadkán is érezhető a balkáni mentalitás, vannak, akik rongálják a közvagyont. Ezeket megpróbáljuk pótolni. Utánanézek majd, hogy valóban helyeztek-e el olyan kandelábereket, amelyek nem illenek a városképbe.
Kőszegi Ilona, Újfalu helyi közösség:
- Az Újfalu helyi közösség mikor kerül sorra a fejlesztések terén? Nagyon nagy szükség lenne csatornahálózatra.
Kucsera Géza polgármester:
- Ebben a helyi közösségben több gond van. A városrész jobbára engedély nélkül épült, nincsenek elkészítve a szükséges dokumentációk, például az utcák regulációs tervei. Előbb meg kell határozni az utcahálózat alaprajzát, hogy tudjuk, hol legyen majd a helye a közműhálózatnak. A csatornahálózatot viszont csak akkor tudjuk majd bővíteni, ha elkészül a városi szennyvíztisztító, mert a jelenlegi kapacitás újabb városrészek rákapcsolódását nem teszi lehetővé. Odafigyelünk tehát erre a helyi közösségre is, de egyelőre csak az előkészítő munkálatokat tudjuk elvégezni. Zoltán, internetes kérdező:
- A kábeltelevízió-szolgáltató emelte a díját, a programok számát viszont nem. Több magyar műsorra lenne szükség. Miért nincs HBO? A Zorkánál lévő vasúti átkelő nagyon rossz állapotban van, csak lépésben lehet rajta gépkocsival áthajtani.
- Kucsera Géza polgármester:
- Évek óta próbálunk szót érteni a szolgáltatóval. Jeleztük a szabadkaiaknak több magyar tévéadó iránti igényét. Ennek azonban anyagi háttere van, pénzt kérnek ugyanis a tévétársaságok azért, hogy műsoraik terjeszthetők legyenek a kábelhálózatban. A HBO műsorait illegálisan többé nem lehet sugározni, mivel ez a cég hamarosan hivatalosan is jelen lesz Szerbia és Montenegróban, s előfizetési díjat kér azoktól, akik nézni szeretnék az adást. Haladunk tehát Európa felé. A napokban tárgyaltam a vasút illetékeseivel különféle korszerűsítésekről, köztük az átjárók karbantartásáról. Hamarosan elvégzik ezeket a munkálatokat, sőt automatizálják, biztonságosabbá teszik őket. Emellett a sándori vasútállomást is kiépítik. Különféle európai pénzalapok támogatják majd a fejlesztést.
A jövő heti témák közül kiemeljük: utcák, amelyek két helyi közösség peremén fekszenek és senki sem törődik velük; településrészek, amelyek más községekkel határosak, s úgy érzik, hogy róluk mindenki megfeledkezett.
A kérdéseket és válaszokat lejegyezte: NÉMETH Ernő
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..