home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Kérdezze a polgármest10000ert!
A kérdéseket és válaszokat lejegyezte: Németh Ernő
2006.06.14.
LXI. évf. 24. szám

Nincsenek megelégedve a polgárok az egészségügyi ellátás színvonalával. Arra kérik a városvezetőket, hogy községi pénzekből is támogassák az egészségügyet. A probléma csak az, hogy így kétszer is fizetnénk a betegellátásért, mondja a polgármester. Beszámolhatunk arról is, hogy végre megoldódik egy s...

Nincsenek megelégedve a polgárok az egészségügyi ellátás színvonalával. Arra kérik a városvezetőket, hogy községi pénzekből is támogassák az egészségügyet. A probléma csak az, hogy így kétszer is fizetnénk a betegellátásért, mondja a polgármester. Beszámolhatunk arról is, hogy végre megoldódik egy súlyos probléma, a befogott kóbor állatok elhelyezése.
Heti rovatunkat a Szabadkai Rádiónak A polgármester válaszol című műsora alapján állítottuk össze teljes egészében, így a heti sorsolás ezúttal elmarad. Továbbra is azt kérjük azonban önöktől, hogy kérdezzék a polgármestert! Használják a címszelvényt, vagy írjanak villámpostán az msz@radiosubotica.co.yu címre.
Két hallgatói kérdés:
A költségvetés legnagyobb része az adóból tevődik össze, miért nem ömlesztik át a pénzt az egészségügybe? Ez sokkal fontosabb, mint például a kultúra.
Az adóból befolyó pénzt és a helyi közösségeknek fizetett helyi járulékot miért nem fordítják az utak, a kerékpárutak, a közvilágítás javítására?
Kucsera Géza polgármester:
Az egészségügyi járulékokat és az adókat, amelyek az egészségügyre vannak szánva, egy központi, köztársasági pénztárba fizetjük be. A baj az, hogy Belgrádból nem érkezik vissza semmi a kórház számlájára. Mi nem ömleszthetünk át erre a célra az eszközöket, e számlákhoz nincs hozzáférésünk. Az viszont, hogy a köztársaság kapja a pénzt, de mi fizessük a költségvetésből az egészségügyet, egy nem működő és igazságtalan helyzet lenne.
Ami a másik kérdést illeti, azt hiszem, hogy a büdzsé legnagyobb része ezekre a célokra van szánva, utak, kerékpárutak és egyéb kommunális infrastruktúra építésére. El kell mondani azonban, hogy mögöttünk van egy tizenöt éves időszak, amikor a költségvetés tizedannyi volt, s nem jutott pénz még a karbantartásra sem, nemhogy a bővítésre. Két-három évvel ezelőtt kezdtük el az építkezési, felújítási folyamatot, ennek vagyunk részesei ma is, de kell még néhány év, hogy olyan szintre fejlesszük az infrastrukturális hálózatot, ami elfogadható lesz a polgároknak.
A közvilágítás javítása közbiztonsági szempontból is fontos. Elkészült egy pályázati anyag a város teljes közvilágítási hálózatának a felújítására. A szakértői véleményezéskor azonban bizonyos hiányosságokra mutattak rá. Ezeket kiküszöbölték, a pályázat megjelenhet, így a község területén a hagyományos,
az elég nagy fogyasztású égőket, lámpatesteket új, korszerű, kis fogyasztású és jobb hatásfokú égőkkel cserélik fel.
Kertvárosi hallgató:
Kutyamenhely kell!
Kucsera Géza polgármester
Egyetértek. A községi képviselő-testület egyik legutóbbi döntése éppen ezzel kapcsolatos. Ahhoz, hogy egy bizonyos lokáción megépülhessen a menhely, döntések sorozata szükséges. Ezeket nem lehet meghozni egyetlen ülésen, de végre eljutottunk most már oda, hogy biztosítva van a jogi keret, és a pótköltségvetéséből kiszorítottunk annyi pénzt, hogy a kutyamenhely felépülhessen. A kóbor állatok begyűjtése természetesen folyamatban van, hisz lehetőséget kaptunk arra, hogy egy ebtenyésztő telephelyét használjuk addig, amíg meg nem épül a menhely. Ennek a kapacitása természetesen korlátozott, de így is enyhült némileg a probléma. Ha meglesz az új épület, akkor még jobbak lesznek az eredmények, habár ezt a problémát teljesen talán soha nem lehet megoldani.
Itt kell elmondani, hogy van egy másik menhely is, amely állatvédő egyesületek tulajdonába van, s folyton megpróbáltak meggátolni bennünket abban, hogy létrehozzuk az új telepet. Nem tudom, milyen megfontolásból tették ezt, de gyanítom, hogy volt anyagi vonzata is. A lakóktól viszont nagyon sok panasz érkezik, mert ez a menhely a város területén található.
Szabadkai hallgató:
A közterületen álló fa a kertben levő fáknak árnyékot vet, amelyek emiatt nem tudnak fejlődni. Kihez kell ez ügyben fordulni?
Kucsera Géza polgármester:
A környezetvédelmi felügyelőnek tessék jelenteni a problémát.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..