Kép, kép és még több kép
Szerda Zsófi
2017.04.11.
LXXII. évf. 14. szám
Kép, kép és még több kép

A Budapest Photo Festival rengeteg programmal készült, mondhatni, Budapest egy hónapra képekbe öltözött.

A rendezvényen minden évben két kiemelt kiállítás látható, egy nemzetközi és egy magyar. Az idén egyik kedvencemnek, Alex Webbnek, a Magnum ügynökség fotósának kiállítását fogadta a Műcsarnok, magyar részről pedig a Szubjektum tematikájú tárlat mutatkozott be a Várkert Bazárban. A Projekt Galéria volt a helyszíne a görög Photometria Nemzetközi Fotófesztivál Otthon/Home című kiállításának, valamint workshopokra, szakmai beszélgetésekre, portfolio review-ra, fotókönyv-bemutatóra és családi fotómaratonra is sor került. Néhány programon én is ott voltam.

A Műcsarnokban tehát Alex Webb képeit tekinthették meg az érdeklődők. És én érdeklődő voltam. Nyilván, hiszen az egyik kedvenc fotósom. Webb a Magnum nemzetközi fotóügynökség kiemelkedő alakja, kiállításának címe: The Suffering of Light/A fény fájdalma, melyet Goethe ihletett. A kiállítás először volt látható Magyarországon.

Biztosan nem ismeri mindenki a Magnum Photost. Tudni kell róla, hogy a magyar származású Robert Capa (Friedmann Endre) álmodta meg, hívta életre, és irányította haláláig. Az alapításkor ott volt mellette még három fotósóriás, Henri Cartier-Bresson, George Rodger és David Seymour. Az ügynökség az idén ünnepli hetvenedik születésnapját. Még mindig a sokféleség és a nemzetköziség jellemzi. A sajtófotográfia és a haditudósítás mellett már a kezdetektől előnyben részesíti az autonóm művészi megközelítést is. Nem lehet akárki tag, több sűrű lyukú szűrőn kell átvergődnie annak, aki végül Magnum-fotósnak nevezheti magát.

Alex Webb 1952-ben született San Franciscóban. Fényképei a legnagyobb magazinokban jelennek meg, a többi közt a New York Timesnak, a Life-nak, a Sternnek, a GEO-nak és a National Geographicnak dolgozik. Kiállított már a New York-i International Center of Photographyban, a Whitney Museum of American Artban vagy a minneapolisi Walker Art Centerben. 1976 óta tagja a Magnum Photosnak. Rengeteget utazik, előzetesen nem olvas sokat az úti célról, mert nem szeretné, ha prekoncepciók irányítanák kezét, amikor fényképezőgépén megnyomja az exponálógombot. Inkább elolvas egy irodalmi művet, mely a kiszemelt országhoz kapcsolódik, és ha megérkezett, az utcákat járva próbálja megismerni a közeget, a kultúrát, az embereket. Ő az a fotós, aki képes rá, hogy egy fényképen ne csak megmutassa, amit lát, hanem belesűrítse az egész hangulatot, az érzést.

A kiállításon első átfogó monográfiáját láthattuk. Intenzív színeivel, erőteljes árnyékaival szinte varázsütésre kerülünk közelebb például Kubához, Dél-Amerikához vagy éppen Afrikához. Fotóit órákon át el tudjuk nézegetni. Mindig találunk rajtuk valami új, addig felfedezetlen részletet.

A Budapest Photo Festivalon portfolio review-t (portfólióvéleményezést) is szerveztek fiatal fotósok számára. Érdekessége az volt, hogy öt profi véleményezte a hozott munkákat. Én is beneveztem. Egy kálváriát jártam végig, mire kiválogattam azt a néhány képet, amelyet megmutatnék. Minél tovább néztem egy fotómat, annál elégedetlenebb voltam vele. Már majdnem lemondtam az egészről, de végül aztán mégis elmentem. És jó élmény volt. A profik húsz percig elemezték egy-egy ember munkáját, majd a páciensek gongszóra asztalt és ítészt cseréltek. A szakemberek sok hasznos tanácsot adtak, például azt, hogy sorozatokban és projektekben kell gondolkozni (ezt eddig is tudtam), és ha megvan a téma, mely érdekel, akkor kitartóan kell azt fotózni, és sokáig. Akár évekig. A többi vélemény viszont már szubjektívebb volt, hiszen van, aki a fekete-fehér fotókat szereti jobban, ezért ezeket emeli ki, más pedig a színeseket, s ő ezekhez ragaszkodik. Mindenesetre nagyon hasznos élmény volt. Nem dicséretért jelentkeztem be, hanem tanácsért, és kaptam is egy talicskányit.

Egy biztos. Kedves Budapest Photo Festival, jövőre is megyek!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Fotó rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..