home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kenyeret és cirkuszt...
2017.02.12.
LXXII. évf. 6. szám
Kenyeret és cirkuszt...

Vedd el a nyugtát, és nyerj! — Nincs tovább kombis utasszállítás — Mégsem kell cserélni a rendszámtáblát — Hamarosan jobban élünk

Vedd el a nyugtát, és nyerj!

Kenyeret és cirkuszt a népnek — talán ennek a régi mondásnak a szellemében indította el a kormány a Vedd el a nyugtát, és nyerj! elnevezésű nyereményjátékot, melynek első napján 31 900, nyugtával teli borítékot küldtek be a polgárok. A posta arra kér mindenkit, hogy ne vegyen el több borítékot, mint amennyire szüksége van, hiszen az első napon 395 000-et kértek ki.

„Az eddig kinyomtatott 700 000 borítékon túl folyamatban van további 500 000-nek az elosztása, így mindenki, aki szeretné, beküldheti majd az összegyűjtött nyugtákat” — tájékoztatott a szerbiai posta illetékese.

Ivan Radak, a NALED munkatársa azt mondta, a szervezők elégedettek a nyereményjáték fogadtatásával, és remélik, hogy a polgároknak van elegendő nyugtájuk az összes borítékhoz, amelyet február 1-jén elvettek.

A szerb kormány és a NALED által szervezett játék március 31-éig tart, s a részvevők között értékes nyereményeket sorsolnak ki négy alkalommal. A fődíj egy belgrádi lakás. (Blic)

Nincs tovább kombis utasszállítás

A kormány hozzá nem értésének egyik legújabb bizonyítéka az a rendelet, amely február 12-étől kezdve megtiltja a kombik (minibuszok, mikrobuszok) utasszállítását Szerbiában.

A Kombifuvarosok Szerbiai Egyesülete egy belgrádi tiltakozó felvonulást jelentett be, melyen a tüntetők a törvény hatályba lépésének elhalasztását fogják kérni. Mint mondják, az új jogszabály megfosztja őket a munkához való alkotmányos joguktól. Követeléseik között az új törvény uniós jogszabályokkal való összehangolása is szerepel.

Az egyesület közleménye szerint a kombifuvarozókat érvek és bizonyítékok nélkül vádolják a közlekedésbiztonság veszélyeztetésével, ráadásul az utasokat is megfosztják a választás, sőt, sokszor az utazás lehetőségétől is.

„Az ilyen jogszabályok csak a korrupciót gerjesztik, a fuvarozókat pedig a szürkegazdaságba kényszerítik. Szerbiában hivatalos adatok szerint 40 000, hat vagy nyolc személy szállítására alkalmas jármű van bejegyezve, s mivel sok fuvarozó családos ember, a rossz törvényes szabályozás akár 80-100 000 polgár megélhetését is veszélyeztetheti” — figyelmeztettek az egyesület összejövetelén.

A módosítás, mely szerint kombikkal nem lehet többé utasokat szállítani, nemcsak a fuvarozókat fogja érzékenyen érinteni, hanem az utasokat is. Köztudomású, hogy Vajdaság számos településén a csődbe ment vállalatok autóbuszai helyett kombik szállítják a dolgozókat munkahelyükre, a diákokat pedig iskolába. (RTS)

Mégsem kell cserélni a rendszámtáblát

A kormány ezúttal meghátrált, hiszen az autósok körében nagy vihart kavart az az információ, amely szerint kötelező lesz lecserélni a személygépjárművek rendszámtábláját. Mindenki úgy vélte, ezzel csak egy újabb szükségtelen kiadást rónának ki a polgárokra. Nebojša Stefanović belügyminiszter viszonylag gyorsan reagált minderre, hiszen bejelentette, hogy két évvel meghosszabbítják a jelenlegi táblák érvényességi idejét.

Nem hivatalos információk szerint azonban az illetékesek teljesen elálltak az eredeti ötletüktől. Állítólag úgy döntöttek, nem korlátozzák a rendszámtáblák érvényességi idejét, azaz addig lesznek használatban, amíg sértetlenek.

„Teljesen logikus volt, hogy ilyen döntést hozzanak. Módosítani kell a járműbejegyzésről szóló szabályzatot, s arra számítok, hogy a miniszter nagyon gyorsan meghozza ezt a rent” — mondta Damir Okanović, a Szerbiai Közlekedésbiztonsági Bizottság igazgatója.

A hatályos közlekedésbiztonsági törvény szerint a rendszámtáblák cseréjének határideje hét év, és a járművek többségénél — mintegy kétmillió esetben — 2018. január 1-jén jár majd le ez a határidő. A vezetőknek a forgalmi engedélyért, a matricáért és a tábláért körülbelül 4000 dinárt kell fizetniük. (Novosti)

Hamarosan jobban élünk

Az ország első embere a napokban kijelentette, hogy az államkassza eredményei tízszer jobbak a vártnál. „A bevétel 6 milliárddal nagyobb, a kiadási oldal valamivel kisebb, ezért lehetőségünk van jobb életszínvonalat teremteni az elkövetkező időszakban” — nyilatkozta Vučić az újságíróknak. Ha tehát az eredmények februárban és márciusban is jók lesznek, akkor lehetőség lesz az életszínvonal további növelésére. (Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..