home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kell-e a kettős adóztatástól tartani?
Talpai Lóránt
2020.12.11.
LXXV. évf. 50. szám
Kell-e a kettős adóztatástól tartani?

Adók és büntetések — Újabb szigorítások léptek életbe — Támogatás az egészségügyi dolgozóknak — Elkezdődhet az orosz vakcina tesztelése

Adók és büntetések

Az a körülbelül 300 000, külföldön dolgozó vendégmunkás, aki az utóbbi időszakban elmulasztotta jövedelemadójának befizetését, illetve rendezését, akár 1300 eurós büntetésre is számíthat. A személyi jövedelemadóról szóló törvény ugyanis pontosan rögzíti azt a tényt, hogy azok a szerbiai állampolgárok, akik külföldön dolgoznak, és jövedelemhez jutnak, kötelesek Szerbiában is adóbevallást benyújtani, ha ezt nem teszik, akkor 5000—150 000 dinár pénzbírsággal sújthatók. Viszont azok, akik benyújtják ugyan az adóbevallást, de kötelezettségüknek nem tesznek eleget, azaz nem fizetik be az adójukat, szintén bírsággal sújthatóak. A bírság mértéke a megállapított adó 50 százaléka lehet, és nem lehet kevesebb 5000 dinárnál. A szerb pénzügyminisztérium magyarázata szerint az esetek többségében nem kell a kettős adóztatástól tartani, mert Szerbia számos országgal szerződést kötött ennek elkerülésére, másrészt a külföldön dolgozók az ottani bevételeikre Szerbiában adókedvezményt valósíthatnak meg, mely elérheti a fizetendő összeget is. Szerbiában csak az a vendégmunkás köteles adót fizetni, aki olyan országban dolgozik, amelyben a személyi jövedelemadó kisebb, mint itthon, de ebben az esetben is csak a különbözetet kell törlesztenie.  (Blic, Novosti)


 

Újabb szigorítások léptek életbe

December 4-étől új járványügyi intézkedések léptek életbe, melyekkel tovább korlátozzák a vendéglátóipari objektumok és a szolgáltatói tevékenységet végző létesítmények munkáját. A boltok és az élelmiszerüzletek ezután is 21 órakor zárhatnak, beleértve a hétvégét is. A korlátozás továbbra sem érinti a gyógyszertárakat, az ételkihordással foglalkozó vállalatokat és a benzinkutakat. A benzinkutakon azonban kizárólag az üzemanyag tankolása lehetséges. A színházak és a mozik mindennap 17 óráig tarthatnak nyitva, beleértve a hétvégét is. Hétköznap a piacok rendes munkaidővel üzemelnek, hétvégén viszont reggel 6 és 15 óra között. A vendéglátóipari és a kereskedelmi vállalatok, éttermek, kávézók, bárok, klubok, bevásárlóközpontok, játszóházak, fogadóirodák, kozmetikai, fodrász- és szépségszalonok, fitneszközpontok, edzőtermek, wellnessközpontok és medencék minden munkanapon 17 óráig tarthatnak nyitva, hétvégén viszont egyáltalán nem, vagyis pénteken 17 órától hétfőn reggel 5 óráig zárva kell tartaniuk. (FoNet)

 

Támogatás az egészségügyi dolgozóknak

Az állami költségvetésből valamivel több mint 1,5 milliárd dinárt, azaz mintegy 13 millió eurót fizettek ki támogatásként az egészségügyben, valamint a szociális intézményekben dolgozók számára. Az alkalmazottak fejenként 10 000 dináros támogatást kaptak, adta hírül az RTV. Az egészségügyi dolgozók mellett a gerontológiai központok ápolói és gondozói is megkapták a kormány 10 000 dináros juttatását. (Szerbiai RTV)

 

Elkezdődhet az orosz vakcina tesztelése

A szerb kormány azon dolgozik, hogy az állampolgárok mihamarabb hozzáférjenek a koronavírus elleni oltóanyaghoz. A múlt hét folyamán Szerbia húsz adag orosz Szputnyik V vakcinát kapott Moszkvától laboratóriumi tesztelésre — közölte a szerb kormányfő a közszolgálati televízióban. Ana Brnabić hozzátette: az ország vezetői azon dolgoznak, hogy az állampolgárok mihamarabb hozzáférjenek a koronavírus elleni oltóanyaghoz, de ne csak egyféle vakcina álljon rendelkezésükre, hanem választhassanak. Aleksandar Vučić köztársasági elnök a Szerbiai RTV műsorában jelentette be, hogy a védőoltás mindenki számára ingyenes lesz. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..