home 2024. július 14., Örs napja
Online előfizetés
Kelenföldi Barokk Esték
Martinek Imre
2024.06.25.
LXXIX.. évf. 25. szám
Kelenföldi Barokk Esték

A közösségformáló és léleképítő, Kelenföldi Barokk Esték névvel felruházott koncertsorozat legutóbbi etapját jelen esztendő júniusának negyedik szombatján élvezhettük.

Invokáció: „Színed előtt állva szólom Uram, újra és újra a valót, hogy bár szívem helyén üreg tátong, benne pedig a bú barangol, a lelkem mélyén mégis izzásra kész parázs szunnyad. Mely kérdezni is merészel. És mesélni is óhajt. A régmúlt fájdalmasan gyönyörű titkait hozva felszínre a képmásodra alkotott teremtésid minden egyes érintésére. A stalaktitok és a stalagmitok némaságra rendeltetett birodalmából” (Ismeretlen szerző: Fohász a mélyből).

Helyszínileg abban a budapest-kelenföldi református templomban, amely hajléknak alapkövét 1928-ban helyezték el, felszentelésének ünnepi pillanatait pedig 1930. november 16-án jegyezték fel a krónikák. A Medgyaszay István (1877—1959) mester tervei alapján felépült templom A Magyar Advent Temploma néven állandósult az itt élők (ön)tudatában.

Az immáron huszonötödik évadját jegyző koncertsorozat nevezett alkalmán Johann Sebastian Bach művei csendültek fel. Az áriákat és kamaraműveket Subedi Anna énekművész (szoprán), Alföldy-Boruss Eszter fuvolaművész, Balog Endre csellóművész, valamint Alföldy-Boruss Csilla orgona- és csembalóművész — ez utóbbi az alkalmaknak befogadó hajlékot nyújtó kelenföldi templom orgonista-karnagya, a Kelenföldi Barokk Esték koncertsorozat művészeti vezetője — szólaltatták meg. Az Úr igéjét nt. Takaró János Lajos lelkipásztor hirdette.

A sorozat támogatója a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány. A koncertsorozatban most nyári szünet következik, a folytatás dátuma pedig szeptember 21-ére van kitűzve, mely alkalmon orgonahangverseny lesz, Finta Gergely közreműködésével.

Fotóink a helyszínen készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..