home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Kék lesz a Petőfi és az A38 hajó az autizmus világnapján
MTVA
2022.04.01.
LXXVII. évf. 13. szám
Kék lesz a Petőfi és az A38 hajó az autizmus világnapján

Világszerte kék szín jelzi az április 2-i autizmus világnapot, amelyhez idén tematikus adásokkal és fényfestéssel a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV is csatlakozik.

Az autizmus száz emberből egyet érint a világon, Magyarországon minimum százezeren vannak az autizmus spektrum valamelyik fokán - a legfrissebb összesítés alapján. Az autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvas gesztusokból, mimikából és gyakran nem érti a hasonlatokat, szófordulatokat.

Az ENSZ kezdeményezésére 2007-ben április második napját az autizmus világnapjává nyilvánították, amikor világszerte társadalmi megmozdulásokkal hívják fel a figyelmet a spektrum zavarral élők helyzetére. Idén a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV is csatlakozik az ügyhöz: a Rádióban a Hétvége Petőfivel című műsorban, a TV-ben pedig a Nézzünk szét!-ben vendég lesz Fekete Gy. Viktor autista művész. A Petőfi Rádió április 2-án, délután 4 és 5 óra között egy teljes akusztikus órát tart a világnapnak ajánlva.

A csatornák műsorvezetői is kéket viselnek majd az adásokban, a leglátványosabb elem azonban a kék színű díszkivilágítás lesz: az A38 hajó és a Petőfi stúdiói kapnak fényfestést április 2-án. A budai rakpart egyik feltűnő színfoltjaként arra emlékeztetnek az Együtt az Autistákért Alapítvány kampányához kapcsolódva, hogy az autisták nem betegek vagy sérültek, hanem egyszerűen csak másképpen látják a világot.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..