home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kék-fehér érmek két keréken
Tóth Tibor
2020.11.17.
LXXV. évf. 46. szám
Kék-fehér érmek két keréken

A Spartacus kerékpározói az ismert helyzet miatt kevesebb versenyen indulhattak, ám a sikerek az idén sem maradtak el. A szerbiai kupán, a tartományi és az országos bajnokságon, valamint néhány nemzetközi versenyen is felállhattak a dobogóra a kék-fehér színekben rajtoló szabadkai kerékpározók.

A téli előkészületeket a montenegrói tengerparton végezték Dejan Perčić versenyzői, majd hazatérésük után néhány héttel következett a karanténidőszak, és mindenki otthon folytatta a felkészülést.

— Versenyzőim között szétosztottam a görgőket, a Viberen csoportot alakítottunk, ahol mindenki megkapta az edzéstervet, mely alapján dolgoznia kellett. Olyan jól haladt a munka, mintha nem is lett volna karantén — mondta Dejan Perčić, a Spartacus Kerékpárklub edzője.


Elrajtol a čačaki országos országúti bajnokság

A rendkívüli intézkedések feloldása után Perčić Márk a szófiai, Doltcini-kupán állt rajthoz. Előbb a serdülők hegyi futamát, majd a kritériumversenyt is megnyerte, Mihajlo Bolić pedig mindkét futamon az élbolyban végzett. A hazaérkezés után néhány hétig a járványügyi helyzet miatt nem rendeztek versenyeket, így újra az edzéseké volt a főszerep. Az intézkedések feloldása után a Šiden megtartott szerbiai kupaverseny következett, és Márk meg Nikolina Perčić is a 4. helyen végzett.

Az országos bajnokságok közül először az időfutamversenyt tartották meg Erdővégen, Márk a 2., Nikolina pedig a 3. helyet szerezte meg. A Kraljevo melletti országos országúti bajnokságon Mihajlo az ifik mezőnyében ezüst-, Márk a serdülők között bronzérmet nyert. A čačaki országos hegyi és kritériumbajnokságon Márk mindkét versenyben a dobogó második fokára állhatott. A tartományi bajnokságok közül az időfutamversenyen Nikolina és Ivan Perčić a 2., Marko Tikvicki pedig a 3. helyen ért célba, az országúti bajnokságon pedig Márk az 1., Nikolina és Ivan pedig a 3. helyet szerezte meg. A szövetség tíz szerbiai kupaversenyt tervezett, melyből az ötödiket Tavankúton, a Spartacus Kerékpárklub szervezésében rendezték meg.

— A megmérettetés alatt Márk Bulgáriában tartózkodott. A hegyi versenyen megnyerte a 17 és a 19 éven aluliak futamát is, abszolút kategóriában pedig a 6. helyen végzett. A tavankúti verseny Vajdaság kritériumbajnoksága is volt egyúttal, Ivan 1., Tikvicki 2., Nikolina pedig 3. lett. A járványhelyzet ellenére a verseny tömegesnek bizonyult, ami talán annak is köszönhető, hogy az idén kevés megméretést szerveztek, és a klubok igyekeztek mindenhol jelen lenni, minden egyes futamon rajthoz állni — emelte ki.

Perčić Márk nemcsak a Spartacus, hanem a szerbiai kerékpársport egyik legtehetségesebb fiatal képviselője. Főleg a hegyi, valamint a több útszakaszból álló versenyek az erősségei, nagyon bírja a többnapos gyűrődést, és éles helyzetben is kiválóan feltalálja magát. A hazai versenyek mellett Szlovéniában, Ausztriában és Bulgáriában is nyert már futamokat. Az edző reményei szerint, ha minden a tervek szerint alakul, akkor ő lehet az első szerbiai a francia kerékpáros-körversenyen, a Tour de France-on.


Perčić Márk a szófiai dobogó legfelső fokán 

— Az elképzelések megvalósulásához rengeteg munka, kifogástalan állapotban levő kerékpár és nagyon sok pénz kell. Márk jövőre már az ifik között szerepel, ahol két évre legalább 20-25 000 euróra lenne szüksége. Ebben benne van a pszichológus, a vitaminok, az előkészületek, a versenyekre való utazás költségei, kell egy új időfutam-kerékpár, valamint még egy országúti bicaj, valamint kerekek, külön a hegyi és külön a sprint-, valamint az időfutamversenyekre. 2021-ben Európa- és világbajnokságon, valamint világkupákon indulna. Meglátjuk, hogyan illeszkedik be az ifjúsági korosztályba, és elsőéves ifiként milyen eredményeket ér el. Decemberben magaslati, februárban tengerparti előkészületekre kellene utaznia, ha a vírushelyzet nem szól közbe. Ha egy kis szerencsénk lesz, akkor nagy dolgokra leszünk képesek, hiszen Márk kiváló adottságokkal van megáldva — mondta Dejan.

Márk mellett 2021-ben Bolić is az ifiknél versenyez tovább, Nikolina, Ivan, Tikvicki és Miskolci Bálint a 15 éven aluliak között indul, Fejős Viola a 17 éven aluli korosztályban, Miskolci Mártonhoz (U11) pedig az a négy-öt új kerékpáros csatlakozik, aki nemrég kezdte el az edzéseket. Írásunk megjelenésekor a kerékpározók megérdemelt pihenőjüket töltik, a következő évre való felkészülés november 15-én kezdődik.

A klub fenntartásában és működésében változás történik, a szülők segítségére ugyanis az eddiginél is nagyobb szükség mutatkozik.

— A szülőknek támogatniuk kell saját gyermeküket, másképp nem tudunk működni. Az egyesület kidolgozza az edzéstervet, a görgőkről gondoskodunk a gyerekeknek, ők pedig a kerékpárt bérlik, és az így befolyt összegből, melyhez még a klub és az önkormányzat támogatása is társul, tartjuk karban a kerékpárokat, javítjuk őket, és új alkatrészeket szerzünk be. A biztosítás, az orvosi vizsgák, versenyek alkalmával az autó bérlése a klubot terhelik. Más egyesületek is kénytelenek mind jobban igénybe venni a szülők támogatását, ezt már sajnos nem lehet elkerülni.

A nagyvilágban egyre inkább megfigyelhető a szlovén kerékpárosok dominanciája. Felmerül a kérdés, ha már a Szerbiához hasonló nagyságú ország versenyzői ekkora sikerekre képesek, akkor vajon a szerbiai kerékpározók meddig juthatnak.

— Nálunk nincs meg az a kerékpárkultúra, mint Szlovéniában. Ott a kerékpár az egyik vezető sportág. A Tour de France idei győztesét, a 22. életévét a verseny másnapján betöltő Tadej Pogačart tizenhat esztendős kora óta ismerem. Edzője, Miha Koncilia évekkel ezelőtt azt mondta nekem, hogy ebben a gyerekben nagyon sok tartalék van. Tavaly megnyerte a francia kerékpáros-körverseny előszobájának számító, kilencnapos Tour de l’Avenirt, majd az Egyesült Arab Emírségekbe igazolták. Nem ment ki nyugat-európai csapatokhoz, ahol túl nagy terhet raknak a fiatalokra, sokkal többet versenyeztetik őket, mint amennyit elbírnak. A Tour utolsó szakaszáig Primož Roglič viselte a sárga trikót, de az utolsó napon Pogačar elvette tőle, és megnyerte a körversenyt. Övé lett a sárga mellett a legjobb fiatal versenyzőnek járó fehér és a legjobb hegyimenőnek járó pöttyös trikó, csak a leggyorsabb sprinternek járó zöld trikót nem szerezte meg. Mondtam is Mihának, hogy örülök Pogačar sikerének, viszont Rogličot is sajnálom. Márknak ugyanolyanok az adatai, mint amilyenek tizenhat évesen Pogačarnak voltak. A különbség annyi, hogy a szlovén versenyző futamain összesen 50-60 kerékpáros indult, míg nálunk Márknak 15-20 kerékpározóval kell megküzdenie egy-egy verseny alkalmával. A szlovén kerékpársport az aranykorát éli. Soha ennyi Pro Tour-versenyzője nem volt, mint most. A Tirreno—Adriatico versenyen Pogačar, Roglič és Matej Mohorič személyében az első ötben három szlovén végzett. Utóbbi kétszeres világbajnok, Roglič vb-érmes, tavaly megnyerte a Vueltát, és bronzérmes volt a Girón, Pogačar a mostani sikere mellett tavaly 3. lett a Vueltán — számolt be a szlovén kerékpársport sikereiről Dejan.

A Spartacus Kerékpárklub szívesen látja mindazokat, akik érdeklődnek a sportág iránt. Jelentkezni a klub Facebook-oldalán lehet, vagy személyesen minden hétfőn 20 és 22 óra között a sportcsarnok jobb oldalán levő klubhelyiségben.

Fotók: Spartacus Kerékpárklub​​​​​​​

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..