home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Kegyetlen játékok: Nyerd meg az életed
Brasnyó Zoltán
2021.10.21.
LXXVI. évf. 41. szám
Kegyetlen játékok: Nyerd meg az életed

Mindig is tudtuk, hogy a koreai filmipar igazán sajátos nézői élmények megteremtésére képes, ennek ékes példája volt két éve Bong Joon Ho rendező Parazita című Oscar-díjas alkotása. De hosszasan elemezgethetnénk a tavaly fiatalon elhunyt rendező, Kim Ki-duk életművét is. Olyan egyedi fűszerrel alkották meg karaktereiket, amely az európai és főként az amerikai nézők számára egy egészen avantgárd megközelítést, egy szinte teljesen újszerű élményt nyújtott. Ha hozzávesszük a kiváló színészeket és a csavaros, olykor bizarr forgatókönyveket is, elmondhatjuk, hogy a dél-koreai filmgyártás mára az egész világot meghódította. Máris jöhet a kisképernyő: a Nyerd meg az életed című, igazán embert próbáló dráma lehengerelte a Netflix közönségét, és mára a streamingszolgáltató eddigi legnézettebb sorozatává vált.

Hwang Dong-hyuk rendező és forgatókönyvíró még 2008-ban megírta, majd gyorsan a fiók mélyére is süllyesztette a történetet, mert akkor úgy gondolta, hogy a kor nézői számára túlságosan absztrakt és összetett lenne. Hogy mi történt az elmúlt mintegy tizenhárom évben? Újra menő lett a battle royal műfaj, azaz a „csak egy maradhat” koncepciója, az emberek megnézték Az éhezők viadalát, és általában egy sor disztópiával szembesültek a moziban. Sőt a mozin kívül is, a rendező szerint ugyanis a mai társadalmi viszonyokhoz szinte tökéletesen illeszkedik az angolul Squid Game-re keresztelt, magyarul a végtelenül sablonos Nyerd meg az életed címet kapó sorozat.

Az ismerőseim nagy része még azért nem kezdte el nézni, mert azt hitték, hogy egy újabb Survivor-szerű dokureality került fel a Netflixre. Pedig az a helyzet, hogy a Squid Game, vagyis a „Kalmárjáték” egy szívszorító, kegyetlen, gyakran lélekölő és erőszakos történet, mely roppant izgalmas is. A tulajdonképpeni főhős Seong Gi-hunt, aki adósságból adósságba keveredik, halálosan megfenyegetik, sőt a lányát is elveszítheti. Folyamatos pénzzavarban van, és máról holnapra él az anyjával. Egy különösen szörnyű nap végén felkeresi egy idegen, aki lehetőséget ajánl neki: vegyen részt néhány játékban, a győzelem ugyanis temérdek pénzzel kecsegtet. Hamarosan egy távoli helyen ébred, több száz hasonló sorsú, fűnek-fának tartozó, létminimumon élő emberrel. A játék elkezdődik, és hamarosan rá kell jönniük, hogy a hibákat itt halállal jutalmazzák. Gyermekkorukból ismerős, népszerű csapatjátékokat kell játszaniuk, ahol a győztesek jutalma egy újabb esély, a vesztesekre pedig halál vár. Fordulóról fordulóra hullanak el a gyengék és a nem eléggé körmönfont vagy kellően gátlástalan játékosok, gyakran tízesével. Van köztük egykori maffiavezér, tőzsdeügynökből lett szélhámos, észak-koreai menekült és még orvos is. Amikor egy-egy játékos otthagyja a fogát, folyamatosan nő a nyereményalap. De vajon mi van a háttérben, ki mozgatja a szálakat? A játék szervezői közül mindenki maszkot visel, a játékosokat felügyelő katonák olajozott gépezetként működnek. Nyilvánvaló, hogy nem először csinálják. Egyébként a játék lebonyolítóinak folyosóira is beleshetünk, mivel a csapathoz titokban egy rendőr is csatlakozik, hogy kiderítse, mi történt az évek óta eltűnt fivérével…

Nehéz úgy beszélni erről a sorozatról, hogy ne spoilerezzünk, ezért inkább azt érdemes megvizsgálni, hogy vajon mi állhat sikere hátterében. Néhány szörnyen idegesítő, sokszor önmaga paródiájává váló szereplő ellenére ez a sorozat szinte tökéletes. Egy okosan és ügyesen megírt széria, melynek minden egyes mozaikdarabja pontosan illeszkedik a teljes egészhez, és éppen azért rezonál ennyire a nézőkkel, mert a mindenki számára ismerős társadalmi problémákat egyszerűen, mégis művészi precizitással mutatja be, gyönyörű díszletekkel. Az eladósodott, nyomorult sorsú szereplők közül a legtöbben a legkevésbé sem rossz emberek, ezért könnyű szimpatizálni velük. Ez egyébként nagyon is tudatos: a főbb karakterek egy-egy társadalmi réteget szimbolizálnak, ezért a néző mindig talál olyat, akihez tud kötődni.

A Nyerd meg az életed akkora sikert aratott világszerte, hogy készítői máris a folytatás lehetőségét latolgatják. Hwang Dong-hyuk rendező és a Netflix telibe talált, a világ ugyanis talán mostanra emlékeztet leginkább egy valódi túlélőshow-ra.

Képek: netflix.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..