home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kegyeletadó megemlékezés Zentán
Tóth Lívia
2022.11.01.
LXXVII. évf. 43. szám
Kegyeletadó megemlékezés Zentán

Mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából kegyeletadó rendezvényt tartottak Zentán, a Felsővárosi köztemetőben. Ezen az eseményen, immár hagyományosan, mindazokra a hősökre és mártírokra emlékeznek a jelenlévők, akik életüket áldozták, vérüket hullatták a városért és népéért.

A kálváriadombon az ünnepi szentmisét ft. Szeles Oszkár plébános úr mutatta be. A megemlékezés szónoka Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere volt. Mint hangsúlyozta, ez a nap családot, közösséget és hitet ad nekünk.

— Hitet abban, hogy mindenki megtalálja az életben a helyét, és méltóan készül az élet nagy titkára. Közösséget, hiszen, ahogy felnézünk a szüleinkre, nagyszüleinkre, úgy a közösségünknek is voltak, vannak és lesznek olyan tagjai, alkotói és szervezői, akik életükben sokat tettek mindannyiunkért. Családot, hiszen a legbensőségesebb életünket ezen a színtéren éljük, és fogjuk egymás kezét, hogy minél sikeresebb legyen az életbe vetett hitünk. Merni kell életünk súlypontját Istenbe helyezni, az ő irgalmába, igazságosságába, végső harmóniájába, ami maga a béke. Szükségünk van, hogy bennünk, körülöttünk, közösségünkben béke legyen — emelte ki Czegledi Rudolf, és méltóságteljes, bensőséges emlékezést kívánt mindenkinek. 

A szentmise után sírszentelés, alkalmi műsor és koszorúzás következett az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc, valamint az 1944-es ártatlan áldozatok emléksírhelyénél. Történelmi bevezetőt mondott Hugyik Richárda Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ igazgatója. Beszéde végén megállapította, a magyar történelem számos vereséget, katasztrófát és tragikus eseményt vonultat fel, de nagyon fontos, hogy teljesen máshova is helyezhetjük a hangsúlyokat.

— Jelentős királyaink, Szent István, Szent László vagy II. Rákóczi Ferenc fejedelem, Széchenyi István, Kossuth Lajos és a hozzájuk fogható jeles személyiségek mind azon voltak, hogy az országot mindig újraépítsék. Nekünk is az a célunk, hogy ne a rombolás útját kövessük, hanem az építkezését.

A műsorban közreműködött Verebes Judit, a Zentai Magyar Kamaraszínház színművésze.

Az emléksírhelyeknél a kegyelet virágait elhelyezte Simon Ervin, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, valamint koszorúztak a Vajdasági Magyar Szövetség zentai községi szervezetének és a Magyar Mozgalomnak a képviselői.

Fotók: Tóth Lívia, Horváth Zsolt, Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..