home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Kavillói diadal a parasztolimpián
Tóth Tibor
2022.08.24.
LXXVII. évf. 34. szám
Kavillói diadal a parasztolimpián

A mindössze 138 lakost számláló Kavilló öttagú együttese nyerte meg a topolyai vásártéren megtartott Vajdasági Parasztolimpiát. Borsos József és társai minden versenyszámban összeszokottan, pontosan játszottak, így teljesen megérdemelten utasították maguk mögé az erős mezőnyt.

A délelőtti órákban fiákeres felvonulás indult a vásártérről a Sarlós Boldogasszony-nagytemplomba, ahol ft. Szakály József topolyai plébános megszentelte, Szatmári Adrián, Topolya polgármestere pedig megszegte az újbúzából sütött kenyeret.

Sokan kételkedtek a parasztolimpia megrendezését illetően, a délelőtti órákban ugyanis Topolyára nagy mennyiségű csapadék zúdult, a szervezőket azonban ez sem tántorította el, és nekik volt igazuk, mivel az esemény rajtja előtt fél órával már csendesett az eső, a verseny pedig kellemes időben, szinte csapadék nélkül zajlott le. Tíz vajdasági település (Gunaras, Zentagunaras, Bácsföldvár, Pecesor, Pacsér, Bácskossuthfalva, Bácsfeketehegy, Kishegyes, Kevi és Kavilló) tizenhárom öttagú csapata az elméleti tudásfelmérővel együtt nyolc versenyszámban versengett a rangos címért. Tomik Nimród, a Topolyai Gazdakör alelnöke, az esemény fő szervezője elmondta, az elmúlt évben a legutóbbi kilenc parasztolimpia győzteseinek részvételével úgynevezett Bajnokok Ligáját rendeztek, és ezzel lezárták az egyéni versenyek sorozatát.


A szalmabálákkal megrakott talicskákat nem volt könnyű egyensúlyban tartani

— Úgy éreztük, változtatnunk kell, és az egyéni megméretésről át kell térnünk a csapatversenyre. Az elmúlt tíz év alatt a családi gazdaságok átalakultak, a termelők gépesítették eszközeiket, a parasztgyerekek sokkal kényelmesebbé váltak. Tíz évvel ezelőtt a szalmabáladobás mindennapos tevékenységnek számított, az utóbbi néhány évben azonban a legtöbb gazdaságból szinte eltűnt. Ezt észre lehetett venni a játékosok teljesítményén, azok ugyanis, akik naponta nehéz fizikai munkát végeztek, és jószágtartással is foglalkoztak, nagyon jó erőnlétben voltak, és a legjobb eredményeket ők érték el. Ezért váltottunk, és ötfős csapatok jelentkezését vártuk azzal, hogy mind az öt játékosnak ugyanabból a faluból kell érkeznie. Az elmúlt években a Legnagyobb Paraszt cím mellé a győztes egy bikaborjút is kapott, az idén azonban támogatóinknak köszönhetően a győztes csapat mind az öt játékosa wellnesshétvégére utazhat — mondta Tomik Nimród, hozzátéve, hogy a marhapörköltfőző versenyre ötvenkét csapat jelentkezett.


A leglátványosabb és talán a legnehezebb számnak a szalmabála-dobálás bizonyult

A parasztolimpián első alkalommal részt vevő bácsfeketehegyi csapat egyik része a versenypályán bizonyított, a többiek pedig arról gondoskodtak, hogy a tányérokra kiváló ízek kerüljenek.

— Szeretnénk a dobogón végezni, habár úgy érezzük, hogy a főzőversenyen nagyobb eséllyel indulunk, mint a különféle erő- és ügyességi számokban. Ellenfeleinket nem ismerjük, így már nagyon várjuk a versenyek kezdetét — mondta Losonc Imre a Kun Legények képviseletében.

A bácsföldváriakat nem lehetett nem észrevenni, hiszen sárga pólóikon a Palacsintafesztivált népszerűsítették. Pecze Zoltán először képviselte a bácsföldvári színeket az eseményen.

— Két csapattal veszünk részt a vetélkedőn, a többiek pedig velem együtt azon igyekeznek, hogy minél finomabb pörkölttel vendégeljük meg a pályán küzdőket — tudtuk meg Zoltántól, aki mindenkit szeretettel meghívott az augusztus 27-én, szombaton Bácsföldváron megrendezendő, egész napos Palacsintafesztiválra, melyre nemcsak hazai, hanem magyarországi és horvátországi csapatok is érkeznek.


A zentagunarasi és a kishegyesi csapat fát fűrészel

A tizenhárom csapat elméleti tudásfelmérővel kezdte a versengést, majd következtek a fizikai erőnlétet és találékonyságot, ügyességet igénylő számok, mint amilyen a kukoricamorzsolás, habos vízben csavarkeresés és -összeillesztés, fafűrészelés, szalmabála-dobálás, szalmabálákkal megrakott talicska tolása, gumicsizma-dobálás, petrencerúdtartás. Az izgalmas és kiélezett csaták végén a legjobb csapatnak Kavilló bizonyult, a második helyen Bácsfeketehegy, a harmadikon Bácskossuthfalva végzett.

— Nagyon örülünk a győzelemnek, nem hittük volna, hogy miénk lesz az első hely. Az első néhány versenyszám után a dobogós helyek egyikében reménykedtünk. Szerencsére is szükségünk volt, de a csapatunk is nagyon jól összeállt. A versenyre egyáltalán nem gyakoroltunk, viszont néhány hónappal ezelőtt már próbáltuk lelkesíteni a fiatalokat, hogy piciny településünk itt lehessen a parasztolimpián. Falusi fiatalemberek lévén a mai vetélkedőn szerepelt tevékenységekkel mindannyian foglalkoztunk, de ma már nem igazán végzünk fizikai munkát, legalábbis nem annyira megterhelőt, ám nem puhultunk el. A szervezők érdekes és nehéz versenyszámokat állítottak össze számunkra, melyeket nagyon élveztünk. A siker a csapatmunkában rejlik, mindig a megfelelő embert kell csatasorba küldeni, a gyorsakat a gyorsszámokban, az erőseket a nagyobb erőt igénylő számokban kell indítani — mondta Borsos József, a kavillói együttes csapatkapitánya.

Az est folyamán a 3 + 2 együttes lépett fel a topolyai vásártéren, majd a XI. Vajdasági Parasztolimpia utcabállal zárult. Az esemény fő szervezői a Topolyai Termelők Egyesülete és a Gazdakör, legfőbb támogatói Topolya Helyi Közössége, Topolya Önkormányzata és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. voltak, de több magánvállalat és magánszemély is hozzájárult a nagy népszerűségnek örvendő rendezvény sikeres lebonyolításához.


A dobogósok

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..