home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Katasztrofális alatti év
Fehér Márta, Tóth Tibor
2020.07.21.
LXXV. évf. 29. szám
Katasztrofális alatti év

A Magyarkanizsa községhez tartozó Tóthfaluban is folynak a nyári aratási munkálatok. Sziráki Norbert helyi termelő 2003-ban házasodott össze feleségével, Évával, és vették át a negyedik generációs családi gazdaságot.


Sziráki Norbert és felesége, Éva

— Akkor költöztem át Tóthfaluba, és kezdtem el aktívan mezőgazdasággal foglalkozni. Ez egy kis gazdaság, ám megpróbálunk több lábon állni. Kb. 20 saját hektáron és 3-4 hektár bérelt területen gazdálkodunk, konvencionális termesztéssel foglalkozunk, főleg a jószágtenyésztéshez szükséges takarmánynövényeket termesztjük, valamint kis mennyiségben ipari növényeket, olajrepcét, napraforgót. Napraforgót 3,5—4 hektáron termesztünk, olajrepcét 3 hektáron. Hála istennek, a faluban több felvásárlónak is átadhatjuk a terményt, a Gebi takarmánykeverő vállalatnak van nálunk telephelye, emellett a Robi Trans gabonafelvásárlással is foglalkozik. Az idei év a katasztrofális alatt van — értékeli a gazda. — Mind a termés, mind annak ára. A téli és a kora tavaszi csapadék hiánya hatalmas károkat okozott az őszi vetésben, legalábbis a falunk körül. Aki nem tudott öntözni — mi is ezek közé tartozunk —, annak igencsak elmaradtak a várva várt hozamok. Én mindenképp 50 százalék feletti hozamkieséssel számolok a kalászosok esetében, bár vannak gazdák, akiknek valamilyen úton-módon jobban sikerült, a műtrágyázás vagy a vetés időpontja miatt. Még nem igazán lehet jóslatokba bocsátkozni, hogy a napraforgó, a kukorica és az őszi növények mennyiben hozzák be ezt a gabonák okozta kiesést. Abban reménykedem, hogy ami elment a vámon, az bejön a réven, ahogyan faluhelyen szoktuk mondani. Bár igazából nagyon nehezen behozható hozamkiesésről beszélhetünk.


Az aratás a végéhez közeledik (a szerzők felvételei)

A felvásárlási ár is katasztrofális, a gabonaárak a kifizetődés alatt vannak már évek óta. 12 vagy 15 évvel ezelőtt körülbelül majdnem ugyanilyen gabonaárakkal kellett számolnunk, azzal, hogy az általunk szükségeltetett befektetés szinte a fele volt a mostaninak, ha összehasonlítjuk az üzemanyag, a műtrágya, a vetőmag, a vegyszerek árát. 2005-ben a búza felvásárlási ára 15,70 dinár volt a kombájnozás időpontjában, viszont az üzemanyag 87-88 dinár. Most nagyjából 17 dináros áron számolunk a búzával, az üzemanyag pedig 140 dinár körül alakul. Ez igencsak mérvadó példa, ha a búza és az üzemanyag árának arányát vesszük figyelembe! Szóval ez messze nem az, aminek lennie kellene! Miért csináljuk mégis? Mi úgyszólván beleszakadtunk ebbe a negyedik generációs gazdaságba a párommal, a tradíció pedig tradíció, és amit az őseink ránk hagytak, azt szeretnénk kellő tisztelettel továbbadni a saját gyerekeinknek. Megpróbálunk több lábon állni, tehát állattenyésztéssel is foglalkozunk, van fejőstehén, hízómarha, birkák, sertésállomány, bízva abban, hogy ami az egyiken elveszik, azt a másik behozza.


Zsoldos Róbert

Zsoldos Róbert, a Robi Trans tulajdonosa elmondta, az árpa és a búza felvásárlása befejeződött, megkezdték a tavalyi kukorica felvásárlását. A terményt nem tárolják, mindjárt adják tovább. Nem nagy haszonnal dolgoznak ők sem — állítja. A vállalatnak négy bejelentett munkása van, szezonban még két embert tudnak foglalkoztatni. Gabonafelvásárlással 2011 óta foglalkoznak, és szerinte sem mondható sikeresnek az idei év.

— Az árak nagyon siralmasak — fogalmaz. — Az árpáé 15 dinár volt, a kifizetés naponta történt. A tavalyelőtti 17-18 dináros felvásárlási ár lett volna méltányos. A terméshozam szolid, a minőséget mi nem néztük, csak a nedvességet. Az átlaghozam 3-3,5 tonna körül alakult holdanként. Ez elfogadható, viszont a búzáról ez már nem mondható el, van, akinek 2 tonna alatt volt holdanként, az átlag 2-2,5 tonna körül alakult. 17 dináros előleget fizettünk, a végleges ár ugyanis váratott magára, 18 dinár körül alakulhat, de a termelők 20 dinárral vagy afölötti árral lennének megelégedve.

Nagy a konkurencia, mondja a vállalat tulajdonosa, ezért inkább kisebb haszonnal dolgoznak, valamivel többet igyekeznek fizetni, mint mások, így nemcsak tóthfalusi gazdák, hanem környékbeliek, oromiak, oromhegyesiek, völgyesiek, bogarasiak is ide hozzák a termést átadni, hiszen szerződhetnek is, a vetőmagért, műtrágyáért majd az új terménnyel fizethetnek.

A tavaszi szárazság után Medárd-naptól esett az eső, ami alig tette lehetővé a ludasi és a környékbeli gazdák számára, hogy elkezdhessék az aratást. Az időjárás felmelegedésével a termelők két nap alatt szerették volna elvégezni a munkálatokat.


Aladics Tibor

— Szomorúak az emberek, ahogy én is — mondta Aladics Tibor felvásárló, a Ludas Tim igazgatója. — Egy felvásárló akkor szomorú, amikor látja, hogy a termelők kedvetlenek, tanácstalanok, és nem értik az előállt helyzetet, hogy miért nem gazdaságos a mezőgazdasági munka. Amikor papírra vetettük a termésmennyiség szorozva ár kalkulációt, majd megnéztük, hogy a befektetések mennyibe kerültek, akkor veszteséget vagy a legjobb esetben nullás eredményt kaptunk. Ha valaki árendában tartja a földet, akkor még ezért is bizonyos összeget kell fizetnie. Az árpa hozama 3 tonna holdanként, a felvásárlási ár viszont a tavalyihoz képest sokkal alacsonyabb. Értesüléseim szerint a nagyobb felvásárlók raktárai még tele vannak tavalyi árpával, és a nagy árutöbblet érezhető a felvásárlási áron. A búza még az elmúlt évi termést is alulmúlta. A szárazság negatívan hatott rá, a májusi esőzések már nem segítettek. Ha a csapadék egy hónappal előbb érkezett volna, akkor sokkal jobb termést tudtunk volna learatni. Nagyon sokat számított az is, hogy mi volt az elővetemény a földben. Akik napraforgó után ültettek búzát, ők 15-25 mázsát arattak holdanként, ami nagyon kevés. Ha például 1000 kilogrammot árendába kell adni, akkor a maradékból lehetetlen fedezni az összes befektetést. Véleményem szerint a búza felvásárlási ára az aratás végére, a tavalyihoz hasonlóan, az idén is 18 dinár lesz, viszont a hozam lényegesen kisebb a tavalyinál. Az illetékes szervek figyelmébe ajánlanám, hogy a gazdák számára valamilyen más támogatási rendszert találjanak ki, esetleg vegyenek példát az Európai Unióról. Hiába kapnak itthon 4000-5000 dináros támogatást a termelők, ha azt az összeget lecsapolás címén kénytelenek visszafizetni. A gazdák már nagyon megszorították a nadrágszíjat, a termelők elszegényedtek, elfogyott a pénzük, a befektetéseket nem tudják fedezni — mondta Aladics.

Ahogy mindig, most is a mezőgazdasági termelőkön csattan az ostor. Gazdáink eddig folyamatosan kilábaltak a kedvezőtlen helyzetből, viszont a végtelenségig ők sem tarthatnak ki.


A felvásárolt búza

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..