home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kat Von D
Salvai Ramona
2017.10.18.
LXXII. évf. 41. szám
Kat Von D

Tetoválás, divat, kortárs művészet

Tetoválás, divat, kortárs művészet

A XXI. század divatikonjai kétségtelenül egészen más közegekben mozognak, illetve más erényeik miatt kerülnek a nyilvánosság elé, mint a korábbi időszakokban. Más-más történeteik is vannak, a legkülönbözőbb életformákat képviselik, és a sokféleségük szinte garancia arra, hogy mindenki talál magának egy hősnőt, személyes példaképet.

Kat Von D egy tipikus példája ennek. Mi ugyanis az a generáció vagyunk, amely kislánykorában már nemcsak királylány szeretett volna lenni, vagy énekesnő, hanem tizenévesen például akár tetováló is. Ezzel a gondolattal, ha tartósabban nem is, de legalább egyszer biztosan mindannyian eljátszottunk, akik az LA Inken szocializálódva nőttünk fel. Aztán, miután a rocksztáréletünkről szövögetett álmok elhomályosultak, egy egészen váratlan pillanatban a kezünkbe került Kat Von D életrajzi ihletésű, Go Big or Go Home című könyve, és belelapoztunk — most már éretten és felnőttesen —, majd megállapíthattuk, hogy Kat bizony valóban olyan menő, mint amilyennek tizenévesen hittük, sőt, valódi példakép. De ki is ő azontúl, hogy a világ egyik legismertebb tetoválóművésze?

Kat Von D (teljes nevén: Katherine von Drachenberg) 1982. március 8-án született Montemorelosban, Mexikóban. Szülei, René és Sylvia argentin származásúak (német, olasz és spanyol felmenőkkel). Kat anyanyelve a spanyol. Két testvére van, Karoline és Michael. Négyéves volt, amikor a családjával Kaliforniába költöztek. Kat szerint zenei és művészi érdeklődésére, stílusára nagy hatással volt nagyanyja és a latin-amerikai kultúra. Első tetoválását tizennégy évesen szerezte, tetoválóművészi karrierjét pedig két évvel később kezdte el, miután otthagyta az iskolát.


 

Elhivatottság

Kat számára a tetoválás egyfajta önkifejezés. Egyszer így nyilatkozott az első tetoválásáról, illetve a kezdetekről: „Nem figyelemfelkeltésként és lázadásból csináltam. Inkább amiatt, mert tetszett, és akartam egy tetoválást. Annyira akartam, hogy nem érdekelt, ha emiatt másként tekintenek rám az emberek. Amikor pedig először kezdtem el tetoválni, nem is tudtam, hogy ez munka. Azért csináltam, mert szerettem.”
 

Miami Ink

Kat első alkalommal 2005-ben jelent meg a köztudatban, amikor a TLC Miami Ink című reality show-jában szereplő tetoválócsapat egyetlen női tagja lett. Az első szezon után azonban távozott. Később egy interjúban így beszélt erről a szereplésről: „Egyértelműen nem a hírnév, a státusz vagy a pénz miatt csináltam, akármennyire közhelyesen hangzik is. Tudod, amikor aláírtam a szerződésemet a Miami Inkkel, el sem olvastam rendesen. Inkább arról volt szó, hogy ha nem csinálom, akkor valószínűleg egy másik lányt választanak a kinézete alapján, aki mindazt képviselte volna, amiért dolgoztam. Szóval azt mondtam, akármennyire nem akarok a tv-ben szerepelni, mégis megcsinálom, és mindent megteszek azért, hogy jobb fényben tüntessem fel a tetoválóművészetet. És azt hiszem, ebből valami sokkal több lett, mint amire számítottunk.”

 

High Voltage Tattoo, LA

A Miami Ink után Kat elindította a saját TLC-s tv-sorozatát, az LA Inket, mely az ő és a csapata munkáját követte a High Voltage Tattoo nevű szalonjában, Hollywoodban. A műsorból négy évad készült 2007 és 2011 között. Katt ekkor lett igazán híres és közkedvelt, illetve minden, amit képviselt, ekkor vált szélesebb körben is ismertté.

 

10 érdekesség Katről:
1. Először tizennégy éves korában tetovált. Az alkotás az egyik barátjára készült, és a Misfits nevű zenekar koponyalogóját ábrázolta. Ehhez a munkához egy házi készítésű gépet használt.
2. A kedvenc tetoválóművésze a Cincinnatiben alkotó Kore Flatmo. Ő egy szemgolyót készített Kat kezére.
3. Elmondása szerint mindkét testvérével szoros kapcsolatot ápol, tetoválta is őket. A nővére portréja a saját bal karjára is felkerült.
4. Van két kopasz macskája, Piaf és Poe.
5. Egy interjúban ezt mondta a gyermekvállalásról: „Hétéves korom óta tudom, hogy sohasem lesznek gyerekeim. Nem furcsa? Szeretem az olyan gyerekeket, mint én, mert azt hiszik, hogy egy rajzfilmfigura vagyok. A munkámmal élek házasságban. Szeretem, amit csinálok.”
6. 2007 decemberében Kat Guinness-rekordot döntött azzal, hogy 24 óra alatt 400 tetoválást készített. Az esemény során elegendő pénzt gyűjtött ahhoz, hogy egy nagyobb összeggel tudja támogatni egyik kedvenc jótékonysági szervezetét, a Vitamin Angelst.
7. Művészeti témájú kiadványok helyett időnként szívesen olvas úgynevezett önsegítő könyveket, melyek részben abban segítenek neki, hogy könnyebben megértse ügyfelei gondjait.
8. Nagy filmrajongó. Kedvencei a The Devil’s Rejects, a Zoolander, az Immortal Beloved, a The Last Unicorn, a Spinal Tap, a Bill & Ted’s Excellent Adventure és bármi, amiben Will Ferrell is szerepel.
9. Őrült cipőgyűjteménye van, kedvencei a platformos magas sarkúk.
10. Egyik hobbija az antik hangszerek és tárgyak gyűjtése.
Kat útja nem makulátlan. Első pillantásra tökéletesen megtestesíti azt a sztereotípiát, amelytől kiskorunkban féltenek és tiltanak bennünket. Közelebbről nézve viszont valódi vizuális motiváció: a médiaipar egyre kommerszebb világában is megmarad autentikusnak, emiatt pedig öndefiniálásból 5-ös. Dicséretes. Mi pedig éppen ezért szeretjük.



A tetoválóművészet után szabadon...

Az elmúlt években Kat a tetoválóművészeten kívül más területeken is megmutatta tehetségét és rátermettségét. A Sephora támogatásával 2008-ban elindította saját sminkmárkáját. A különféle termékeket kínáló kollekciói azóta is folyamatosan jelen vannak a piacon, és rendkívül népszerűek — nem csak a név miatt...

Kat saját ruhakollekciót is tervezett, emellett ő a megalapítója a 2008-ban elindított MusInk Tattoo Convention and Music Festivalnak, 2010-ben pedig Wonderland Gallery néven megnyitotta a saját művészeti galériáját és butikját.
 

Szerelmek

Kat 2003-ban házasodott össze a szintén tetoválóművész Oliver Peckkel, viszont négy évvel később, 2007-ben véget ért a házasságuk. Ezután két évig járt a Mötley Crüe basszusgitárosával, Nikki Sixxszel, akivel barátságban váltak el. Nem sokkal később kezdődött meg a médiában sokat emlegetett kapcsolata Jesse Jamesszel, akivel el is jegyezték egymást, viszont végül 2011-ben felbontották a jegyességet.


 

Zene

Ez különösen fontos inspirációs forrás Kat számára. Elmondása szerint nagyon sokféle zenét hallgat. „Életem minden területén inspirál, beleértve azt, ahogyan öltözködöm, beszélek, tetoválok. Valószínűleg azok a tetoválások a legizgalmasabbak számomra, amelyeknek valamilyen közük van a zenéhez.” A Mötley Crüe Starry Eyes című dala inspirálta az arcán látható csillagos tetoválásokat. A klasszikus zenét is szereti, Beethovenért valósággal rajong. Szerinte a zeneszerző egy reménytelen romantikus volt, és szereti benne, hogy mindenét a rejtélyes, halhatatlan kedvesére hagyta. Kat hétéves kora óta zongorázik, és három saját zongorája is van. A Go Big or Go Home című könyvében arról ír, hogy mindig is szerette volna kipróbálni magát zenészként is, viszont sokáig nem tartotta magát elég jónak az énekléshez. Azóta azonban félelmét feladva és sok gyakorlás után néhány saját dalát nyilvánosan is megjelentette.
 

Könyvek

2009-ben könyvet adott ki High Voltage Tattoo címen, mely addigi művészi munkásságát foglalja össze egészen hatéves korától. Másrészt pedig egy bennfentes szemszögből mutatja meg a tetoválóművészet világát. Ír a tetoválói etikettről, a mítoszokról és arról, hogy mit szabad, és mit nem. Emellett több mint száz kliensét is bemutatja. Egy évvel később újabb könyve jelent meg The Tattoo Chronicles címmel.

2013-ban a Magyarországon is megjelent Go Big or Go Home: Taking Risks in Life, Love and Tattooing című életrajzi jellegű mű aratott nagy sikert. Kat ebben a könyvében a személyisége fejlődését mutatja be. Híres gondolkodóktól, művészektől és számára fontos emberektől idéz, őszintén írva az egyéniség, erő, kreativitás, függetlenség, jelenlét, bölcsesség és önzetlenség témakörében.


Képek: Highvoltagetattoo.com, Katvondbeauty.com, Kat Von D Facebook- és Instagram-profilja, Pinterest
Forrás: Tlc.com, Latina.com, Askmen.com, Wikipedia.com, Amazon.com, Kat Von D Facebook- és Instagram-profilja, Highvoltagetattoo.com, Katvondbeauty.com

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..