home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Karton 8
Hét Nap
2012.10.17.
LXVII. évf. 42. szám

Felhívás fiatal írók és képzőművészek számára

A Danilo Kiš Alapítvány felhívja a fiatal alkotókat, hogy kapcsolódjanak be a Karton című lap legújabb, 9. számába. Az aktuális szám témája a MERENGÉS. Arra kérjük leendő alkotóinkat, hogy a következő kérdéseken merengve fogalmazzák meg gondolataikat:
* Mi is valójában az a merengés? Napjainkban vajon van-e jogunk a merengéshez, vagy az csak a kiváltságosak luxusa csupán? Vajon a merengők lusták vagy bohémek, vagy ők közöttünk a legbölcsebbek?
* Merengés vagy unalom — hogyan használjuk szabadidőnket? Ha rendelkezésünkre áll és tudatosan használjuk a merengésre alkalmas időt, akkor felhalmozódik egy bizonyos mennyiségű teremtő, alkotó energia? Hogyan, mi módon kanalizáljuk ezt az energiát? A merengés, mint olyan mennyiben képes felszabadítani az egyént a megrekedt gondolkodási folyamatok alól és a benne rejlő másik felé lendíteni, valamiféle transzcendetálisnak is nevezhető művészi létállapot irányába?
* Hogyan fejleszti a merengés a személyiség különféle összetevőit?
* Ki a legismertebb és/vagy legsikeresebb merengő, akit ismerünk?
* A merengés vajon visszavezet-e minket arra a helyre, amelyet igazán megérdemlünk mindennapi életünk során?
A szerkesztőség egyes tagjainak asszociációja az, hogy a merengés lehetővé teszi az emberek számára, hogy bizonyos módon elrugaszkodjanak a valóságtól, és hogy ezzel szemben saját mérték szerint, játékosan, kreatívan és a képzelet ereje által teremtsenek új és új valóságokat, világokat. Míg a naplopók az idő elütésével foglalatoskodnak, addig a merengők arra figyelnek, hogy hasznosan használjanak fel minden egyes percet.
A saját anyanyelven írt munkákat tehát e téma köré szőve várjuk.
Alkothatsz különféle műfajban, küldhetsz esszét, prózát, drámát, mesét, fantasy történetet, költeményt, fotót, bármiféle képzőművészeti alkotást, és legkésőbb 2012. november 10-éig küldd el az office@danilokis.rs e-mail címre.
Akik először találkoznak a folyóirattal, az előző számokat megtekinthetik weboldalunkon: www.danilokis.rs. Keressétek a Download link alatt!
Minden lapszám a tematikus alkotások mellett, a témához szorosan nem kötődő munkákat is tartalmaz a következő rovatokban: Próza, Vers, Dalszöveg, Esszé, Dráma és Vizualitás (amelyben egy-egy képzőművész kerül bemutatásra). Tehát olyan alkotásokat is várunk, amelyek nem kötődnek feltétlenül és szorosan a témához.
A mindenkori szerkesztőség hozza meg a döntést, melyek azok a munkák, amelyek bekerülnek a következő lapszámba.
Türelmetlenül várjuk alkotásaitokat!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..