home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Karrierépítés tűvel és cérnával
Kartali Róbert
2024.02.17.
LXXIX. évf. 7. szám
Karrierépítés tűvel és cérnával

Február végétől nyitott ajtós szakköröket szerveznek a szabadkai Vegyészeti–Technológiai Iskolában a nyolcadikos és a hetedikes diákok részére. A ruhamodellező szak népszerűsítése érdekében négy hétvége áll majd rendelkezésükre, amikor a szaktanárok segítségével kibontakoztathatják kreativitásukat.

Ezen alkalmak során az érdeklődő fiatalok betekinthetnek a divatipar kulisszái mögé, megismerkedhetnek a ruhamodellezés izgalmas világával, és eközben szembesülhetnek az iskola által kínált perspektívával. A diákok részt vehetnek a gyakorlati oktatásban, kipróbálhatják a szabásminták rajzolását, pólók varrását és díszítését. Emellett lehetőségük van táskák és szatyrok elkészítésére is, melyek egyszerűségük miatt aznap be is fejezhetőek — összegezte lapunknak Pećerić Szabina, az iskola textil szakos szaktanára, az akció egyik fő szervezője.

— Tavaly szerveztük meg első alkalommal ezeket a nyitott ajtós szakköröket, melyek igen népszerűek voltak. Az akció után voltak is olyan elsős diákok, akik az ott elkészített táskákkal jöttek az első tanítási napra, és nagyon büszkék voltak rájuk. Az idén négy alkalmat hirdetünk. Az első február 24-én lesz, majd márciusban kétszer, áprilisban pedig egyszer lesz lehetőségük a diákoknak ellátogatni a nyílt napra. A pontos időpontokról értesítjük majd az általános iskolákat, ahová az akció plakátját is elküldjük. Tavaly volt olyan iskola, ahol a végzősök osztályfőnöke megszervezte és elhozta a tanulókat. Egyébként a részvételi szándékot előre kell jelezni, mert nem tudunk túl sok személyt egyszerre fogadni, mivel szeretnénk mindenkivel egyénileg is foglalkozni. Megközelítőleg 15-ös létszámú csoportok jöhetnek hétről hétre.


Pećerić Szabina

A ruhamodellező fő feladata a divattervező elképzeléseinek vagy saját kreatív ötleteinek a megvalósítása. Ez magában foglalja a férfi-, női, gyermek- vagy sportruházat tervezését, a megadott szabásminta alapján modellezést, valamint a kívánt méretek szerinti sablonok és szabásminták kidolgozását. Ezeket a folyamatokat kézzel vagy számítógéppel végzik, megfelelő programozási rendszerek alkalmazásával. A tanulónak technikai rajzolási érzékkel és művészi formateremtési képességekkel kell bírnia a pontosság, a kreativitás és az esztétikai kifejezés érdekében. A diákok ezen a szakon négyéves képzésben részesülnek.

Az első osztályban a kézi varrást helyezik előtérbe, év közben tanulják meg a zsebek és a gallérok varrását, végül pedig egyszerűbb ruhadarabokat készítenek. Az évek múlásával egyre nehezebb és komplikáltabb dolgokat varrnak. A varrás mellett a diákok alapos tudást is kapnak, így a négy év után akár saját vállalkozást is indíthatnak, vagy tovább is tanulhatnak. Vannak különböző lehetőségek a tanulmányok folytatására szakmán belül, akár Nagybecskereken, Újvidéken, esetleg Belgrádban.

Pećerić Szabina rámutatott, hogy a tömeggyártást háttérbe szorítva egyre népszerűbbek az egyedi ruhák a vásárlók körében. Sokan szívesen választják a ruhavarrók szolgáltatásait, ezért van létjogosultságuk az ilyen jellegű egyéni vállalkozásoknak, melyekhez nem szükséges nagy befektetés.

Az iskola részt vesz az európai oktatás, képzés, ifjúságügy és sport támogatására irányuló uniós Erasmus+ programjaiban. Ennek köszönhetően az intézmény diákjai, köztük a ruhamodellezők 2022-ben Milánóban jártak gyakorlati oktatáson. Šljapić Lídia, az iskola textil szakos szaktanára kísérte el a tanulókat, aki lapunknak elmondta, a ruhamodellező lányok összesen négy vállalatban dolgoztak.

— Érdekes tapasztalás volt Milánóban, hogy miközben az olaszok a sorozatgyártást más országokba telepítették át, addig az egyedi ruhadarabok kidolgozását megtartották. Az egyik tanulónk egy olyan, 120 éves hagyományra visszatekintő cégben dolgozott, ahol az elsőtől az utolsó öltésig mindent kézzel varrtak, és így készítették a két- és háromrészes férfiöltönyöket. Voltak olyan diákok, akik divatkiegészítő cikkeket készítettek, és kézileg varrták rá a díszítéseket a különféle ruhaneműkre. Mások egy olyan vállalatban töltötték ezt a kéthetes gyakorlati időt, ahol mintaruhákat gyártottak, tehát egy sorozat első darabját.


Šljapić Lídia

A szaktanár elmondta, a külföldi tanulmányút és szakmai gyakorlat lehetősége nem csupán egyszeri alkalom, hiszen az iskola rendszeresen részt vesz a pályázatokon. Az utazás megvalósulása a pályázat sikerétől függ. Jelenleg az iskola egy spanyolországi gyakorlati tanulmányutat próbál megnyerni, és bíznak benne, hogy sikerrel járnak. Hozzátette, ez egy igen kreatív szak, és ha valaki nem szeretne gyárban dolgozni, akkor céget is lehet alapítani, ma már számos forrás áll rendelkezésre, melyek segítik a nőket az önálló vállalkozás indításában. A divatipar különösen vonzó lehetőséget kínál, hiszen minden nő szereti az egyedi ruhákat, így ebben az iparágban a saját vállalkozásnak nem csupán pénzügyi, de kreatív szempontból is van létjogosultsága.

Vastag Ágnes, az iskola negyedikes tanulója Milánóban volt szakmai gyakorlaton, a kézzel varrt öltönyöket készítő cégben. A több ezer eurós ruhadarabokat gyártó vállalkozás illetékesei annyira meg voltak elégedve a fiatal gyakornokkal, hogy a két hét elteltével állást is ajánlottak számára. Hazajött, hogy folytassa tanulmányait, de mint hozzátette, jó döntésnek bizonyult, hogy ezt a szakmát választotta, mivel el tudja magának képzelni ezt a jövőt.

Gandis Adél, az iskola harmadik osztályos tanulója is részt vett a milánói tanulmányúton, és nagyon örült a lehetőségnek. Ő egy olyan cégnél töltötte el a gyakorlati idejét, ahol különféle mintákat és díszítéseket varrtak fel azokra az egyedi ruhakölteményekre, amelyeket megrendelésre gyártottak, testre szabottan, tehetősebb vásárlók számára.


Vastag Ágnes, Gandis Adél és Sörös Dominika

Mindketten jelen voltak a Szakma Sztár Fesztiválon is. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megvalósuló versenyen olyan tehetséges fiatalok indulhatnak, akikről — bár még csak most fejezik be tanulmányaikat — már látszik: mesterségük legjobbjai lesznek. Mint mondták, könnyedén válaszoltak a kérdésekre, igaz, akadtak nehezebbek is, melyek a magyarországi vállalkozói létre vonatkoztak.

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács által tavaly szervezett Karrierépítés: Virtuális vállalatalapítás — Ötlettől az üzletig versenyen is sikeresen szerepeltek az iskola diákjai. Sörös Dominika, az iskola negyedikes tanulója és csapata a harmadik helyen végzett. A versenyen ők virtuális helyett valódi vállalkozással indultak, melyet az osztályukban alapítottak Folt Bolt néven.

— Az iskolai szinten működő vállalkozás lényege, hogy a megrendelések alapján képeket varrjunk a megmaradt hulladék ruhaanyagokat újrahasznosítva. Az elkészült egyedi mozaikképek bekeretezhetőek, eddig leginkább állatmotívumok készültek, de bármit meg tudunk varrni a megrendelés függvényében.

Dominika azt is elmondta, hogy a versenyen többnyire pozitív véleményeket kaptak, és bátorították őket, hogy merjenek nagyot álmodni. Hozzátette, miután a negyedikesek elballagnak, ezt a vállalkozást örökül hagyják az alattuk lévő generációnak. Az iskola diákjai tavaly részt vettek a szabadkai Népkör Ide süss! című mézeskalács-készítő pályázatán, melynek keretében a kidíszített mézeskalácsok által mutatták be a kreativitásukat. Eredményesen, annak ellenére, hogy ők nem cukrászok, de a díszítés a divathoz is közel áll, így az iskola diákjai bezsebeltek egy első és egy harmadik helyezést, valamint egy közönségdíjat is.

Mindhárom diák biztatja azokat a végzősöket, akik még nem döntötték el, hova szeretnének iratkozni, hogy bátran válasszák a ruhamodellező technikusi szakot. Ha valaki nem is tudja elképzelni azt, hogy a későbbiekben varrónő lesz, de szeret tervezni és rajzolni, akkor itt akár a ruhákon is kiélheti kreativitását.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..