home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kárpátországi téridő
2022.09.28.
LXXVII. évf. 39. szám
Kárpátországi téridő

Megjelent a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének (SZMÚE) harmadik könyve: Kárpátországi téridő – Nagyjaink Szent Istvántól Kányádi Sándorig címmel. A kiadvány ötletgazdája Galbács Pál, szerkesztette Szekeres Attila, borítóterv Léphaft Pál.

A 2021-ben napvilágot két előző – Gúnyhatár. Léphaft-karikatúrák körülírva (szerkesztő Ambrus Attila, Illyefalva, 2021.) és Múltból jövendőt. Történelem hazulról (szerkesztő Szekeres Attila, Sepsiszentgyörgy, 2021.) – sikerén felbuzdulva a SZMÚE újabb fába vágta fejszéjét.

Ismét országhatárok által szétszabdalt magyarságunkat képviselő, no meg óceánokon túlra sodort kollégákat kértek fel a közreműködésre, ugyanúgy, mint az előző két esetben. Galbács Pál ötlete nyomán azzal a kéréssel fordultak hozzájuk, hogy magyarságunk egy-egy kiemelkedő képviselőjéhez, történelmünk, kultúránk valamely jelentős személyiségéhez találjanak egy olyan csatlakozási módot, amiből kiderül, hogy közvetve vagy közvetlenül felvette vele a kapcsolatot.

A kötet szerzői Erdélyből, Magyarországról, Felvidékről, Vajdaságból – Tóth Lívia és Léphaft Pál –, Szlovéniából verbuválódtak, de van köztük a Székelyföldről Ausztriába vagy a távoli Hawaii-szigetekre, illetve a Partiumból Ausztráliába elszármazott újságíró is.

Szép színes paletta kerekedett ki. „Megszólal” Bolyai János matematikatudós, Latinovits Zoltán színészóriás, egy nem mindennapi kisiparos, a magyarság ügyét önzetlenül szolgáló Szabó Béni brassói szűcsmester, Nagy Imre zsögödi festőművész, Sövér Elek gyergyóalfalvi festő, Keöpeczi Sebestyén József címerművész, heraldikus, Bartók Béla, Domokos Pál Péter, Jagamas János néprajzkutató, Pataky Kálmán operaénekes, egy sor irodalmár – Petőfi Sándor, Karinthy Frigyes, Rejtő Jenő, Szabó Magda, Kányádi Sándor, Móra Ferenc, Bözödi György, az utóbbi kettő a történelemben is igen jártas –, s hozzájuk csatlakozik László Gyula régész. Megjelenik továbbá Heltai Gáspár reformátor, nyomdász és Szenczi Molnár Albert református lelkész, nyelvújító, a történelmi személyiségek közül Apafi Mihály fejedelem, de előbukkan Bocskai István, Vajk, azaz Szent István és Gizella királyné is, gróf Hadik András és Görgei Artúr hadvezér, Gábor Áron 1848-as ágyúöntő, tüzér hős, továbbá két, a korszakhoz köthető és egy későbbi politikus, Kossuth Lajos, Széchenyi István, valamint Esterházy János, s végül, de nem utolsósorban, a legnagyobb székely, Orbán Balázs.

Szekeres Attila, SZMÚE

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..