home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kárpát-medencei Magyarok Zenéje
Martinek Imre
2018.11.05.
LXXIII. évf. 44. szám
Kárpát-medencei Magyarok Zenéje

„Mert a haza nem eladó. Ezüst pénzre sem váltható. Mert a haza lelked része, határait beléd véste. Ezer éve, ezer éve a hit.” (Credo együttes)

A Kárpát-medencei Magyarok Zenéje (KmKZ) elnevezésű sorozat idei gálakoncertjére 2018. november 3-án került sor a Pesti Vigadó dísztermében. A gála fővédnökletét ezúttal is Herczeg Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége vállalta, de jelentős támogatást biztosított mindehhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., illetve a Ferencvárosi Önkormányzat is.

– A Stereo Kft. és a Periferic Record 2001 óta szervezi a Határon Túli Magyarok Zenéje koncerteket, melyet 2007 óta a mindenki számára kedvesebb Kárpát-medencei Magyarok Zenéje névre változtattunk. Bartók és Kodály nyomdokait követve mi is mindig úgy gondoltuk, hogy a népzenének, világzenének is ott a helye a Zeneakadémián, színházakban, fényes hangversenytermekben. Fontosnak tartjuk azt a kulturális szolgálatot és missziót, melynek eredményeként a Kárpát-medencében élő magyar közösségek és nemzetiségek egymással békében, harmóniában élhetnek ehhez egymás kultúrájának, hagyományainak és szokásainak megismerése, valamint kulturális kapcsolataink javítása és bővítése elengedhetetlen feltétel. Munkánkat haszonra való törekvés nélkül, a magyarság egy nemzetben élő egységének megőrzése érdekében végezzük. Mindegyik fellépő együttest megkértük, tegyék úgy is emlékezetessé a mai koncertet, hogy legalább egy-egy ének erejéig buzdítsák a közönséget énekkincsünk közös éneklésére. Legyen ez az alkalom is a Nyílt énekóra sorozatunk része mondta Böszörményi Gergely Magyar Örökség-díjas (MÖ) és Ferencvárosi József Attila-díjas kiadó, producer, koncertigazgató, aki részére ez év augusztus 20-a alkalmából Áder János köztársasági elnök úr „a református egyház kulturális értékeinek és zenei hagyományainak bemutatását, valamint a határon túli magyarság támogatását szolgáló tevékenység elismeréseként” a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta. A díj erősít elhívásunkban és hitünkben, hogy tovább szolgáljuk kultúránkat és a magyar közösségeket, éljenek bárhol a földön.

A korábbi évekhez hasonlatosan, az idei gálakoncert is hét, határon túli város ünnepi koncertjének összefoglalója. Azzal a változatossággal, hogy a budapesti állomáshely csupán rövidke lélegzetvétel volt a már megvalósított nagybányai, mezővári, beregszászi, dobronaki és magyarkanizsai, illetve a soron következő lévai és felsőőri helyszínek között.

A november 3-i gálán fellépő zenekarok közül elsőként Pál István „Szalonna” és bandája (MÖ) érkezett, akik formációjukat alkalmilag a 2015.évi Fölszállott a páva vetélkedőn debütáló, zömmel tizenéves srácokból álló Sarjú bandával bővítették ki. Őket a pár évtizedes múlttal rendelkező kárpátaljai Credo Együttes (MÖ), a közbeiktatott pihenő után pedig a csángó népzenét játszó Servet zenekar, valamint az 1974-ben, az akkori Pécsi Tanárképző Főiskola első éves magyar-ének szakos hallgatóiból alakult, megannyi rangos díjjal kitűntetett Szélkiáltó együttes (MÖ) követte.

8 koncert – 8 ország – egy nemzet.  Az est a Nemzeti imával, azt megelőzően pedig a 134.genfi zsoltár harmadik versének közös / gyülekezeti eléneklésével zárult. Köszöntve ez utóbbi által az éppen születésnapjukat és névnapjukat ünneplő vendégeket.

A pesti közönség soraiban a fentebb megnevezett külhoni partnertelepülések delegációi is jelen voltak, akik az est végén könyvtáraik részére összesen mintegy két millió forint értékű CD, DVD és könyvadományt vehettek át, megannyi kiadó és zenekar adományát. Az est keretében folytatódott továbbá a mélyszegénységben élő kárpátaljai magyarság megsegítésére irányuló adománygyűjtés is. 

 

Martinek Imre felvételei 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..