home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Káros szokások a terhesség alatt
Írta: Dr. GÓLI Andor szülész-nőgyógyász
2014.01.01.
LXIX. évf. 1. szám
Káros szokások a terhesség alatt

A téli ünnepi szezon teszi aktuálissá e heti témánkat, melyben a táplálkozás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás terhességre gyakorolt hatását vizsgáljuk.

Helytelen táplálkozás

Az „Egyen, hiszen kettő helyett eszik” elven nyugvó hozzáállás sokáig tartotta magát. Egy elhízott várandós nő azonban a legkevésbé sem mondható egészségesnek. A nagy súlyfelesleg felhalmozásának számos rövid és hosszú távú következménye lehet. Mégis mekkora az a súlymennyiség, amely még indokolt a terhesség vége felé? A következő tényeket figyelembe véve magunk is könnyedén kiszámolhatjuk: Egy átlagos baba súlya 3500 gramm. Ehhez adjuk hozzá a lepény (kb. 500 g), a méh és a magzatvíz súlyát (összesen kb. 2000 g). A megnövekedett keringő vérmennyiségre és a szövetekben pangó folyadékra számoljunk további kb. 2000 grammot. Ezt összeadva 8 kilogrammot kapunk. Hogy ne legyünk életszerűtlenek, engedjünk meg, mondjuk, 4 kg zsírtöbbletet. Ebből az következik, hogy egy átlagos terhes nő esetében semmiképp sem indokolt 12-13 kilogrammnál nagyobb súlygyarapodás. Az ezt meghaladó súlytöbblet a magzat „hízásá”-hoz is vezet, ami megnehezítheti a szülést, vagy akár császármetszés elvégzését is szükségessé teheti. Ezenkívül növeli a terhesség alatti és utáni cukorbetegség vagy magas vérnyomás kialakulásának esélyét. Az elhízás jobban megterheli a gerincet, az alsó végtagi vénákat, és ez hátfájáshoz, visszértáguláshoz vezethet. Sőt az imént említett császármetszés esetén nehezíti a sebgyógyulás folyamatát.

A terhesség elején sok nő jobban kíván bizonyos ételeket. Még gyakoribb azonban a terhesség első harmadában a hányinger és a hányás. Csak ritkán van szükség kórházi kezelésre, megfelelő diétával ez az időszak problémamentesen áthidalható.

A magzat tápanyag- és kalóriaigénye a terhesség folyamán természetesen nem állandó. Minél nagyobb a magzat, annál több tápanyagra van szüksége a megfelelő fejlődéshez. Ez a terhesség utolsó harmadában a legkifejezettebb. A magzat napi kalóriaigénye átlagosan 300 kalória (kcal). Egyszerű (és semmiképp sem alkalmazandó) példával élve ez körülbelül fél tábla csokoládé kalóriatartalmának felel meg. Az a legideálisabb, ha ezt a mennyiséget fehérjék formájában juttatjuk a szervezetünkbe. A fejlődő magzatnak az utolsó trimeszterben erre van a leginkább szüksége. Következésképpen ajánlatos a cukrok és a zsírok bevitelét minimálisra csökkenteni, illetve normális keretek között tartani. Természetesen elengedhetetlen egyéb tápanyagok bevitele is (pl. kalcium — tejtermékek —, vitaminok, vas stb.).

Dohányzás

Röviden szót ejtenék a dohányzás káros hatásáról is. Bizonyított tény, hogy a terhesség alatti rendszeres dohányzás csökkenti a magzat súlyát, valamint koraszülést okozhat. Ezért minden dohányzó terhes hatalmas veszélynek teszi ki születendő magzatát, a koraszülöttek és a kis súlyú (2500 g alatti) újszülöttek között ugyanis jóval gyakoribbak a szülés utáni szövődmények.

Alkoholfogyasztás

Noha mindmáig nem készültek átfogó tanulmányok, melyek bebizonyítanák a várandósság alatti alkalmi és kismértékű alkoholfogyasztás káros hatásait, mégsem ajánlott szeszes italt inni a terhesség alatt. Más a helyzet várandós alkoholisták esetében, akiknél súlyos magzati károsodás figyelhető meg a rendszeres, nagymértékű alkoholfogyasztás következtében — ez a magzati alkohol szindróma, mely a jellegzetes arcdeformitáson kívül súlyos központi idegrendszeri károsodáshoz is vezet.

Narkotikumok és koffein

Mivel vidékünkön (reményeim szerint) a drogprobléma még nem érinti nagy számban a terhes populációt, ezért nem tartom fontosnak a témakör tárgyalását. Más a helyzet azonban a kávéfogyasztással, ami szinte hobbinak tekinthető. Szerencsére az eddig megjelent tanulmányok azt támasztják alá, hogy napi 1-2 csésze egyáltalán nem befolyásolja a magzat fejlődését és a terhesség kimenetelét. A megfigyelések szerint csak a mértéktelen (napi 8-10 csészényi) kávéfogyasztás okozhat gondot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..