home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Karkötők makramé technikával
Szakáll Laura
2022.11.19.
LXXVII. évf. 46. szám
Karkötők makramé technikával

A makramé, azaz a csomózás népszerű irányzat. Egyre többen választják ezt a hobbit, mert az aprólékos munka bizonyítottan jó hatással van az emberekre. Makramé módszerrel nem csak terítők és más lakásdekorációs elemek készülnek, ékszerek alapanyaga is lehet a speciális fonal. A makramé egyébként az araboktól ered, de a móroknak köszönhetően Spanyolországban is megjelent, majd a tengerészek egész Európába eljuttatták a fonalból, zsinórból csomózott kelméket.

Az 1960-as, 1970-es években az Amerikai Egyesült Államokban is felkapott lett a csomózás művészete, de napjainkban is hódít. Bár a technika alapjai változatlanok, a modern kor tervezői változatosan használják, így egyre gyakrabban találkozhatunk vele. A neves divatházak is alkalmaznak egyedi kézművesmegoldásokat a ruhák, táskák és más kiegészítők díszítéséhez.

A csantavéri Pálity Angéla a helyi kézimunkaszakkör tagja, ahol a kézművesség több ágát is kipróbálta. Dekupázsol, harisnyavirágokat készít, nagyon szeret alkotni. Rendszeresen eljár a szakkör foglalkozásaira, melyeken egymástól is sokat megtanulnak a résztvevők. Angéla lánya is kreatív, a makramékarkötőkkel ő kezdett foglalkozni, így Angéla tőle leste el az alapokat. Eleinte csak besegített, majd önállóan vágott bele ebbe a tevékenységbe. A különleges csomózott fonalat betűkkel, számokkal egészíti ki, így lesz igazán személyre szabott az ékszer. Sokan gyermekük nevét vagy születési dátumát viselik ily módon magukon, de a páros karkötők is népszerűek például a King és a Queen feliratokkal. Emellett az egyedi kulcstartók is közkedveltek, melyek iskolatáskák díszítésére is alkalmasak.

— Mindig közel állt hozzám a kézművesség, de amikor kicsik voltak a gyerekek, akkor nem sok időm jutott erre. A lányom kezdte el a karkötők készítését, de amikor várandós lett, és már nem győzte egyedül a sok megrendelést, megkért, hogy segítsek neki. Megtanított rá, majd teljesen átadta nekem. Most már két-három éve önállóan csinálom. Emellett bejárok a Bartók Béla Művelődési Egyesület Gyöngyvirág kézimunkacsoportjába, ott más kézimunkákkal foglalkozom. Azokat még tökéletesíteni kell, de én nagyon szeretem.

* Milyen alapanyagra van szükség a karkötőhöz?

— Ezt nem lehet akármilyen cérnából vagy fonalból készíteni, erre speciális cérna létezik. Először is a méretet kell tudnom, mert kisbabáknak, újszülötteknek és felnőtteknek is csinálok karkötőt. Amikor meghatározom a méretet, leszorítom a fonalat, ráhelyezem a betűket, leragasztom a végét. A mérettől függ, hányszor kell körbetekernem a fonalat. Vannak, akik fonásnak nevezik a technikát, mások csomózásnak. Ez igazából makramé. Miután elkészül a csomó, akkor alá és fölé fűzöm a fonalat, majd a betűket is lassan belefonom. Van, aki betű nélkül kéri, az persze hosszadalmasabb munkát igényel. A két végét összefogom, megoldom, hogy összehúzható legyen, és a viselője a csuklójára igazítsa. Bele kell férnie az ember öklének, de utána rá kell igazítani, hogy ne essen le.

* A színek változatosak?

— Persze, ezt az határozza meg, kinek készítem. Többszínű fonallal dolgozom, ezekből lehet választani. Általában neveket kérnek az emberek, de vannak, akik számokat szeretnének a csuklójukon viselni. Előfordulnak különleges feliratok is, melyeket én sokszor meg sem értek, de annak sokat számít, akinek készítem. A Király és a Királynő feliratok most nagyon divatosak. Gyereknek leginkább névre szólót kérnek. Újszülötteknek főleg piros karkötőt rendelnek, szintén a nevükkel. Egyszer egy anyuka másnap reggelre csináltatott karkötőt a kicsi nevével. A férje kijött a karkötőért a házhoz, mielőtt bevitte a kórházba a feleségét császármetszéssel szülni. Azért volt sürgős számukra, hogy amint megszületik a baba, a csuklójára tehessék a kis karkötőt. Ez számomra egy kedves kis történet. Az emberek szeretik a saját nevüket magukon viselni, sokan pedig a párjuk nevét kérik. Baráti társaságok is rendelnek egyforma karkötőt, volt olyan, amely a társaságra jellemző szóval készült.

* Kulcstartókat is alkotsz az ékszerek mellett…

— Igen, ezek is egyediek, és makramé technikával készülnek. Itt is népszerű a név megjelenítése. Mások dátumot kérnek, vagy telefonszámot íratnak rá. Iskolakezdés előtt sokan rendeltek kulcstartót, mellyel a gyerek iskolatáskáját díszítik. Ezeket gyöngyökkel, kis figurákkal egészítettem ki, hogy érdekes legyen a gyerekeknek. Ezt is tudnám fokozni, igyekszem más technikákat is elsajátítani. Mindig vannak újabb ötleteim, melyeket szeretnék megvalósítani. Főleg este foglalkozom kézimunkázással, miután elvégeztem a napi teendőimet. Keddenként eljárok a csoportba, de Csantavéren gyakran vannak ilyen jellegű műhelyfoglalkozások, ezeket nagyon élvezem, mert ilyenkor más településekről is jönnek kézművesek, csoportok, akiktől sokat lehet tanulni. Gyakran kérdik, nem idegesít-e az ilyen aprólékos munka. Engem nem, inkább megnyugtat. Leülök, és kikapcsolom az agyam a mindennapi gondoktól.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..