home 2024. február 25., Mátyás napja
Online előfizetés
Karikó Katalin elnyerte a brüsszeli ULB díszdoktori címét is
2022.03.29.
LXXVII. évf. 12. szám
Karikó Katalin elnyerte a brüsszeli ULB díszdoktori címét is

Innovatív kutatóként, az mRNS-alapú vakcinák kulcsfigurájaként kapta meg Karikó Katalin biokémikus, az SZTE alumnája az Université Libre Bruxelles Doctor Honoris Causa-jelvényét. Az mRNS molekulával foglalkozó tudósnak ez a negyedik díszdoktori címe.

„A fehérjeterápiákhoz in vitro átírt hírvivő RNS fejlesztését” célzó kutatásai és felfedezései „jelentős fejleményekhez vezettek az új típusú vakcinák létrehozásakor” – indokolta az Université Libre Bruxelles (ULB), hogy miért méltó Karikó Katalin, a magyar biokémikus az intézmény díszdoktori címére. Az ULB Doctor Honoris Causa-jelvényét átadó ceremóniát 2022. március 24-én késő délután tartották.

Az elmúlt két év rávilágított a tudomány alapvető szerepére. A SARS-CoV-2 okozta világjárvány leküzdéséhez, a társadalom előtt álló kihívások megoldásához szükséges a merész és kreatív alapkutatás, az eredmények innovatív alkalmazása is. Ezeket az ULB számára is fontos értékeket jeleníti meg Karikó Katalin munkássága – olvasható a ceremóniát beharangozó hír a brüsszeli egyetem honlapján. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, a Pennsylvaniai Egyetem „adjunct professora”, a BioNTech cég „senior alelnöke” tudományos eredményei értékét és hatását bizonyítják a Covid-19-betegség legyőzésére kifejlesztett oltóanyagok.

Karikó Katalin pályája azt is szemlélteti, hogy a jövőkép, az eredeti kutatói utak feltárása, a kitartás fontos kelléke a kutatói sikernek.

A hírvivő RNS-en alapuló innovatív kutatási eredményt és Karikó Katalinnak a Covid-19-járvány megfékezésére alkalmazott védőoltások kifejlesztésében játszott kulcsszerepét ismeri el az Université Libre Bruxelles Doctor Honoris Causa-jelvény.

Az Université Libre Bruxelles és a Szegedi Tudományegyetem kooperációját folyamatosan erősítik az Erasmus-ösztöndíjat elnyert hallgatók és oktatók. A kutatói együttműködés eredményességének egyik kifejeződése, hogy az antropológia területéről Charles Susenne egyetemi tanárt (ULB Laboratory of Human Genetics) 1994-ben az SZTE díszdoktorává választották.

Az ULB hagyománya, hogy a Doctor Honoris Causa cím odaítélésével elismeri azon személyiségeket, akik gondolataikkal, eredményeikkel vagy tetteikkel a tudomány, a művészet vagy a politikai területén nyomot hagytak.

A brüsszeli egyetem díszdoktori címét korábban elnyerte – többek között – magyar köztársasági elnökként Göncz Árpád, az SZTE angol fordító-tolmács szak alapításában is közreműködő egykori oktató; továbbá a hírvivő RNS-sel is foglalkozó Nobel-díjas Sir John B. Gurdon brit molekuláris biológus; valamint Szvetlana Alekszijevics fehérorosz oknyomozó újságíró, történész és Nobel-díjas író is.

Karikó Katalin díszdoktorként immár a negyedik egyetemi közösség tagja. Emlékezetes, hogy a világhírű tudóst elsőként alma matere, a Szegedi Tudományegyetem avatta díszdoktorrá, majd az amerikai Duke Egyetem, az olaszországi Humanitas Egyetem, legutóbb az Université Libre Bruxelles Doctor Honoris Causa-jelvényt nyerte el.

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..