home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Karanténban Nyugat-Európa útjain
Tóth Lívia
2020.05.02.
LXXV. évf. 18. szám
Karanténban Nyugat-Európa útjain

Csőke Csaba öt évvel ezelőtt döntött úgy, hogy szakmát vált, és újságíróból gépjárművezetővé, pontosabban kamionossá képezi át magát. Ennek több oka is volt, de az első helyen az anyagi megfontolás állt. Az új szakmához új hobbi is társult, elhatározta ugyanis, hogy kihasználja a lehetőséget, és bejárja Európát. Nemcsak az öt tengely tizenkét kerekén, hanem hátizsákos turistaként is. Mert így könnyebb elviselni a magányt és a család hiányát.

— A legelső hétvégét egy szerencsétlen véletlen következtében Madridban töltöttem. Ekkor érett meg bennem a gondolat, miért ne használnám ki az időt arra, amire a legtöbb embernek soha nem lesz lehetősége. Egy cég előtt parkoltam, mert a spanyol targoncás idő előtt hazament hétvégére. Akkoriban még vadásznom kellett a wifit, hogy lássam a térképen, hol vagyok. Mégis bementem busszal megnézni a főpályaudvart és a felhőkarcolókat. Így kezdődött az, ami mára hobbivá vált. Emellett sokszor jobb, ha ilyen esetekben az ember lefoglalja magát valamivel, és nem a saját gondolataival foglalkozik, mert rájön, önmagával is össze tud veszni. Mert mindenkitől távol, egyedül nem könnyű elviselni a magányt! A pénz jó, ha van, de az ördög sajnos előbb-utóbb eljön a vámért, és azt hiszem, ez most van.


Csőke Csaba (Fotók: Facebook)

* Te ugyanis most „ott ragadtál” külföldön, és már hetek óta, sőt lassan két hónapja nem tudsz hazajönni. 

— Március 2-án indultam a szokásos háromhetes körutamra. Habár a koronavírusról akkor már Európából is érkeztek a hírek, de nálunk még mindenki távol érezte magát tőle. Az első utam Olaszországba vezetett, ahol minden a szokásosan zajlott. Az utcán nem látszódott semmi. Az emberek bejártak dolgozni, és jó mediterrán szokás szerint hazamentek a családi ebédre, melyet a nagymama főzött. Csak a gyógyszertáras nézett rám ferde szemmel, miközben furcsa távolságot tartott tőlem, mert minek nekem a fejfájás-csillapító. Hát azért, mert a nagy melegben megfájdult a fejem! Egy hét múlva Svédországban jött a hidegzuhany, és ért utol a dolog komolysága. Nem engedtek be a cég udvarára. A külső parkolóban a biztonsági őr felügyelete alatt leszedték az árut, és lefertőtlenítve vitték be a gyárba. Ekkor vált számomra világossá, hogy a három hét talán egy kicsit több lesz. A svédektől a finnekhez mentem, ott egy luxussportkocsikat gyártó cég tartott bemutatót az északi sarkkörön túl egy hotelban. Mintha nem is létezne a koronavírus, a szálloda tele, a sípályák működtek. Igaz, a mínusz 20 fokban én sem szoktam megbetegedni. Mire visszaértem a német rendezvényszervezőhöz, a tulaj már arról panaszkodott, hogy minden munkát visszamondtak, és kénytelen hazaküldeni az embereket. Ekkor már útra keltek Szerbiába azok, akiknek megszűnt a munkájuk, és ezzel sok esetben a lakhatási lehetőségük is. Időközben a határt is lezárták, így én a bécsi konzulátuson érdeklődtem, hogyan jutok haza, ha netán engem is kényszerpihenőre küldenek. A gond a huszonnyolc napos karanténnal adódott, mert azt nem biztos, hogy tolerálja a munkaadó. Így ragadtam kint, a nyugat-európai karanténban, egy nyerges vontató fülkéjében.


Csaba kerékpárja jó szolgálatot tesz a kirándulásokon

* A fuvarozás, áruszállítás most is működik, vagy csak várakozol valahol?

— A cég, ahol dolgozom, szerencsére nem állt le, és van munkánk, még ha nem is olyan intenzitással, mint az év ezen időszakában kellene. Olyan, mint a nyári szabadságolások alatt. Egy kicsit többet várunk, ami napi néhány óra kieséssel jár. Sok cégben már a kínai áruhiány miatt nehézségek merültek fel, amikor azonban Európában is megjelent a vírus, és bezártak az üzemek, akkor a partnerek gyárai is kénytelenek voltak leállni, mert nem volt alkatrész. A logisztikát érzem az egész gazdaság véredényének, itt látni ugyanis, milyen erős összefüggés van az országok, cégek között. Van, ahol mindössze 2 órára elegendő a raktárkészlet, és ha ez alatt az idő alatt nem érkezik egy kamion a szállítmánnyal, megszűnik a termelés. A Just in time rendszerben a kamion az utazó raktár. Jó gondolat, de az első bukkanónál, mint például most, fennakad. Persze nem mindenki dolgozik így, és talán a mostani helyzet után már nem is akar, de ennek ellenére sem hiszem, hogy ezek a rendszerek sokat változnak majd. A leállások következtében sokan elvesztették munkájukat, vagy csökkent a fizetésük, esetleg kényszerszabadságra kerültek. Hogy ennek milyen hosszú távú következményei lesznek, nem tudom, de remélem, hamar talpra tud állni a gazdaság. Én mások helyében most vigyáznék a pénzre.

* Útközben mit tapasztaltál, milyen a helyzet, a hangulat?

— A megszorítások ellenére az látszik, hogy a gazdaságot egyetlen nyugat-európai ország sem szeretné leállítani. A határok gond nélkül átjárhatóak, főleg a kamionok számára. Olaszországban és Spanyolországban korlátozzák a kijárást, de másutt nem. Ausztriában csak kézfertőtlenítés után lehet belépni az üzletekbe, a szájmaszkok is ott sorakoznak, nem kell fizetni értük. Németországban már nem várnak el ilyesmit. A javasolt 2 méteres távolságot az emberek mindenütt igyekeznek betartani. Svédországban és Norvégiában a gyorséttermekben elvitelre lehet vásárolni. Norvégia követte az olasz példát, hogy a boltokban egyszerre csak meghatározott számú vásárló tartózkodhat. Így sikerült pótolnom azt, ami a hosszabb kint tartózkodáshoz kell, csak a rövidnadrágom kezd egyre jobban hiányozni.

* Te nem félsz a fertőzéstől?

— Különösképp nem tartok tőle, mert alig érintkezem emberekkel. A cégeknél általában egy üvegen át beszélünk, és a targoncás bent ül a fülkében. Nagy változás nincs azonkívül, hogy mindenütt ott a kézfertőtlenítő, és lyuggatott plexilapot szereltek a portásfülkék ablakára. Kezdetben a svédeknél volt testhőmérés és néhány látványosabb intézkedés, mára azonban ez alábbhagyott. Én a kezem tisztaságára igyekszem ügyelni, a német kollégák csak koronapánikként emlegetik a dolgokat, viszont az idősebb vagy a netán asztmában szenvedő sofőr társaim aggódnak az egészségükért. Mindenki másként éli meg a helyzetet, nagy általánosságban annyi talán elmondható, hogy bár senki nem fél, de betartja a szabályokat. Egy kicsit rosszul is esik a megbélyegzés, hiszen egyik kollégám Magyarországon nem vehetett kenyeret, mert látták, hogy kamionból száll ki. Jobban oda kell figyelni, ennyi az egész. Remélem, ez a távolságtartás nem folytatódik a veszély elmúltával, mert nem tenne jót az emberiségnek.

* Továbbra is hódolsz a bevezetőben említett új hobbidnak?

— A hétvégéim megmaradtak szabadnak, és mivel Olaszországot és Spanyolországot leszámítva nincs kijárási tilalom, nem kell lemondanom a hétvégi kirándulásokról. Igaz, most a múzeumok bezártak, de a közterületeken és a parkokban szabad a mozgás. Ellátogattam például Közép-Európa földrajzi közepére, vagy megnéztem a néhai bajor király nyári rezidenciájának parkját, de Norvégia fővárosában, Oslo utcáin is sok látnivaló van. Turistával nemigen találkozom, pedig azelőtt minden évszakban rengeteg volt a távol-keleti, főleg kínai kíváncsiskodó. Most ez teljesen megváltozott: hazai sziesztázók élvezik a tavaszi napsütést, idegen beszédet alig hallani. El kell mondanom, hogy a családtól távol a húsvéti ünnepem nem volt az igazi. Vagy talán éppen az idén lett az, mert volt időm gondolkodni és átérezni? Azt hiszem, jót tett, mert segített átjutni a nehezén. Senkinek sem könnyű a mostani helyzet, reméljük, mihamarabb túljutunk rajta, és a következményeket sem görgetjük sokáig. Nemcsak a lelki terhekre gondolok, hanem a várható gazdaságiakra is. Mindennél jobban vágyom haza, persze, mint már említettem, a munkahelyem elvesztése nélkül. Az otthoniaknak is nehéz, habár a kezdeti rémület után most már a kényszerű belenyugvás jellemzi őket. Nem tudom, meddig bírom, de remélem, az elsők között lehetek, akik hazatérnek, miután a Balkán irányába is szabaddá válik a mozgás.


Norvégia, Oslo

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..