home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Karácsonyra hangolódva
Fehér Márta
2022.12.08.
LXXVII. évf. 49. szám
Karácsonyra hangolódva

Kigyúltak az ünnepi fények Magyarkanizsán, és melegséggel teltek meg a szívek. A hangulatos adventi vásár örömet és boldog várakozást hozott mindenkinek, aki kilátogatott a városi térre.

Ünnepi kirakodóvásár, kézműves-foglalkozások, arcfestés, szabadtéri betlehem, bábelőadások, zene, finom falatok kóstolója és rengeteg program várta a karácsonyra hangolódókat, kicsiket és nagyokat.

— Nagyon szeretem a vásárt, a hangolódás az ünnepekre melegséggel tölti el a szívemet — mondta Bodnár Ivett szervező. — A hangulatvilágítás is nagymértékben hozzájárul ehhez. Szeretem a gyerekek programjait, végtelenül boldog vagyok, hogy az általános iskolásaink szerepelnek a műsorban, ezáltal emelik a rendezvény színvonalát. Kedvelem a kirakodóvásárt is, valójában az egész rendezvény a szívem csücske. Bízom abban, hogy jól ítéljük meg, és az adventi vásár egyre közkedveltebb a magyarkanizsaiak és a környékbeliek számára.


Mikulás-sapkát fel, és futás!

A diákok ünnepi műsora elmaradhatatlan része a kanizsai adventi vásárnak. Ezúttal is szívhez szóló ajándékot adtak a közönségnek a helyi általános iskolások és a zenede kis vonósnövendékei, Az igazi ajándék című összeállításukkal. Csőke Andrej és barátja, Cseszkó Dávid a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola ötödikesei, s a szabadtéri kályha tüzénél melegedtek. Andrej elmondta, az idén ugyan nem lép fel, tavaly viszont az egész osztálya színpadra állt, az nagyon jó volt. Hozzátette, szeret járni az adventi vásárra, s kíváncsi a barátja produkciójára is, aki a rendezvény másnapján debütál szavalatával a szombati ünnepi műsorban, melyre a szavaló szakkör foglalkozásain készült társaival. Megcsendül a harang, éjfélt üt az óra, óvatosan lépek a frissen hullott hóra — adott egy kis ízelítőt nekem a versikéből Dávid. A karácsonyt az ajándékozás miatt szeretik, meg mert azon kivételes alkalmak közé tartozik, amikor együtt lehet a család — fogalmazott a két fiú. Bánszki Ibolya barátnőjével, Losoncz Juliannával érkezett a rendezvényre. Egyik évben sem hagyják ki, kikapcsolódás, hangulatos szórakozás — mondják. A két asszony a nagyra nőtt unokáknak is itt vásárol ajándékot. Tökéletes és ünnepélyes — jelentik ki szinte egyszerre. Otthon is készülődnek már, díszítenek, takarítanak — sorolják. Egy igazi karácsonyi vásárból a Télapó sem hiányozhat, és bár hó nem tette téliessé a tájat, szánkón érkezett, mely elé egy helyes pónilovat fogott.

— Itt maguknál nincsen hó, nem jöhetek rénszarvasokkal meg hagyományos szánnal, hanem csak kerekeken gördülőkkel járhatok! — mondta magától értetődően, és fogadkozott, hogy bizony az Északi-sarkról érkezett.


A kézművestermékeket népszerűsítették a foltvarrók

S a hagyományos Mikulás-futás sem maradt el, ezúttal is sok-sok piros sapkás állt a rajtvonalhoz ezen a népszerű megmozduláson. A Turisztikai Információs Központban kézműves-foglalkozásokra invitálták a gyerekeket. Berec Ágota, a Tisza Folt foltvarró csoport vezetője és társai várták az érdeklődőket.

— Megmutatjuk, milyen sok minden létrehozható ezekből a foltokból, akár asztalterítők, táskák, karácsonyi díszek is. Ez a technika olyan, hogy eredetileg kézi varrással készülnek a tárgyak, még a lábbal hajtható varrógép sem tudta sokáig kiszorítani. Aki betér hozzánk, mindkét módon kipróbálhatja, hátha kedvet kap hozzá, és még az idén karácsonyra alkot odahaza valami szépet. Igyekeztünk egy karácsonyi hangulatú kiállítást is létrehozni. Az adventi vásárt azért szeretem, mert összejönnek az emberek, a forralt bor illata is nagyon jó. Örülök, hogy a kézművestermékek is helyet kapnak, tudjuk őket egy kicsit reklámozni, hogy az emberek azokat vegyék, ne a bolti dolgokat, hiszen az a vevőnek és a termék készítőjének is öröm.


Karácsonyi zene szólt a téren

A Kukucskáló Kvíz az idén is Magyarkanizsa felfedezésére várta a játékos, kalandvágyó csapatokat. A két-három fős gyerekcsapatok feladatlapokkal a kezükben barangolták be a városkát, felkutatva a meghatározott helyszíneket, megoldva a rejtvényeket. Óriási tumultus fogadott a bejelentkezőpontnál.

— Rájöttünk arra, hogy a gyerekek nagyon szeretnek játszani, és ki akartuk csalni őket a meleg szobából. A járvány idején születtek ezek a sétálós, kinti játékok, és ezeket tovább éltetjük most is — mesélte Nadrljanski Tornai Erika, a Cnesa munkatársa. — Nagy örömmel hozzák vissza a válaszokat, akárcsak azokat a dolgokat, amelyeket útközben kell elkészíteniük. Ezúttal kézműveskedniük is kell, meg verset tanulni — ám minden inkább a játékról szól. Az ügyes kis csapatok részt vehetnek a sorsoláson, és nyereményként innen a vásárból lehet hazavinni ajándékokat.

Ünnepi koncerttel is készültek a szervezők. A Jazz&Roll Mini kétszer is a legszebb karácsonyi dalokat adta elő, majd az első estét a tűzzsonglőrök káprázatos produkciója zárta. A magyarkanizsai adventi vásár második napja is bővelkedett karácsonyi pillanatokban, igazi családi program szerepelt a kínálatban: a Cnesa versmondóinak műsorát az adventi manók ügyességi versenye követte, majd Mácsai Mónika a nagymama meséiből mesélt, a Sulyom tamburazenekar, a Tétova Banda és a Sendergő énekcsoport közreműködésével népdalokkal és népzenével hangolódott a közönség, a zenés advent és A három király álma előadás után pedig betlehemes játék koronázta meg a vásárt az Ördögcsáklya táncegyüttes előadásában. A kétnapos rendezvényt Magyarkanizsa Önkormányzata szervezte, és ezúttal is remekelt.


Ünnepi hangulat a magyarkanizsai adventi vásárban

Fényképezte: Puskás Károly

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..