home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Karácsonyi zenei történetek
Zvekán Péter
2015.12.25.
LXX. évf. 51. szám
Karácsonyi zenei történetek

Mindig elmondom, hogy karácsonyi dalt írni, szerezni az egyik legjobb üzlet. Jó azért, mert ha a közönség jól fogadja, akkor a slágert a rádiók hosszú éveken át fogják játszani, ami egyrészt megkönnyíti a zeneszerkesztők életét, másrészt folyamatos jogdíjat garantál az alkotóknak. Íme a legsikeresebbek.

Nem is kezdhetjük mással, mint a Whammel. Azzal a csapattal, amelynek frontembere George Michael volt. A Last Christmas című daluk 1985-ben jelent meg, és azóta az egyik legnagyobb karácsonyi slágerként tarthatjuk számon. Nem tudom, hogy hányan figyeltek oda a szövegére, de egy elég furcsa történetről van szó. George arról énekel, hogy tavaly karácsonykor összemelegedett egy nővel, akibe halálosan szerelmes volt, de az másnap eldobta, mint egy használt rongyot. És bár az énekest azóta is nyomasztja az ügy, eldönti, hogy az idén jól meggondolja, kinek adja a szívét.

A másik kihagyhatatlan alkotás Mariah Carey nevéhez fűződik. Ez az All I Want For Christmas Is You, mely 1994-ben került a polcokra. Ez éppen az ellentétje a Last Christmasnek. Legalábbis tartalomban. Arról szól, hogy Mariahnak nem kell semmilyen tárgyi ajándék. Az egyetlen dolog, amit szeretne, az nem más, mint „te”, azaz egy általa kedvelt személy. Az énekesnő jó néhány évvel később, egészen pontosan 2011-ben úgy döntött, hogy meglovagolja a szerzemény ismertségét, ezért összefogott a tinisztárral, Justin Bieberrel, és újravették a karácsonyi slágert. Itt a klipre hívnám fel a figyelmet, mert Mariah olyan rövid szoknyát visel benne, hogy szerintem legalább 12-es karikát kellene kirakni a sugárzásakor. Ettől függetlenül ezt a változatot is jól fogadta a közönség.

A világban van egy vállalat is, melynek több karácsonyi dalt köszönhetünk. Ez nem más, mint a legismertebb kólát gyártó cég. Sokan azt is terjesztik róla, hogy ő találta ki a ma ismert Télapó külsejét. Ez azonban nem igaz. Ami viszont igen, hogy a decemberi ünnep előtt már évek óta kérnek fel ismert zenekarokat és énekeseket, hogy készítsék el A dalt a folyó évi reklámfilmjükhöz. Ezek közül az utóbbi időben a Train Shake up Christmase lett a legkedveltebb sláger, mely 2010-ben született meg. Ugyanezt előzőleg már Natasha Bedingfield is eljátszotta, de az a dal valahogy nem került be a köztudatba.

Valamelyik nap hallottam egy ismerősömtől, hogy mivel közeledik a karácsony, most Michael Bublé ismét teret kap. Egy kicsit sértve éreztem magam, mert nekem nagy kedvencem az énekes. Persze aki nem követi a szving világát, az nem tudhatja, de azért Bublé év közben is keményen dolgozik. Igaz, hogy gyönyörű karácsonyi dalai vannak, és ebben a periódusban a csapból is azok folynak. Szerintem ez nem is baj, mert ritka manapság az ilyen kvalitású előadó.

A karácsony viszont nem csak csupa móka és kacagás. Melanie Thornton nevéhez fűződik az egyik legszebb karácsonyi dal, de egy hatalmas tragédia is. 2001-ben jelentette meg a Wonderful Dream című ünnepi szerzeményét, melyet ma már nagyon jól ismerhet a közönség. Sokan nem tudják azonban, hogy éppen a dal promotálása során zuhant le a repülőgépe, és Melanie-t örökre elveszítettük. Ezért kerít hatalmába egyidejűleg egy jó és egy rossz érzés is, valahányszor meghallom ezt a számot.

A lényeg, hogy karácsonyi zenék nélkül a karácsony sem lenne az igazi. Ugyanúgy, mint ahogy karácsonyfa nélkül sem. Az alkalomhoz illő szerzeményekből évről évre egyre több van, ami azért nem baj, mert belőlük szűrődnek ki azok a dallamok, amelyek majd minden decemberben szólni fognak az otthonunkban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..