home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Karácsonyi kiállítás
2010.12.22.
LXV. évf. 51. szám

årizzük együtt a karácsony fényét címmel Zentán, a Művelődési Ház kiállítótermében kézműves alkotásokat bemutató karácsonyi kiállításban gyönyörködhettek az érdeklődők. A Luca-napi megnyitóra egybegyűlteket Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, a zentai Városi Múzeum munkatársa köszöntötte, az a...

årizzük együtt a karácsony fényét címmel Zentán, a Művelődési Ház kiállítótermében kézműves alkotásokat bemutató karácsonyi kiállításban gyönyörködhettek az érdeklődők. A Luca-napi megnyitóra egybegyűlteket Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, a zentai Városi Múzeum munkatársa köszöntötte, az alkalmi műsor keretében a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola hittancsoportja betlehemes pásztorjátékot mutatott be Horváth László felkészítő tanár vezetésével, a felsőhegyi Pacsirta gyermekkórus, Polyák Lívia növendékei pedig karácsonyi énekekkel kedveskedtek a vendégeknek.

- Barát Kinga felvételei

A kiállítást, amely a kézművespályázatra beérkezett alkotásokat, a december folyamán Zenta és Csóka község területén készült munkákat, illetve a zentai oktatási, művelődési intézményekben és civil szervezetekben megtartott kézműves-foglalkozások válogatott anyagát mutatta be, dr. Kriskóné Dávid Mária, a kecskeméti Népi Iparművészeti Múzeum igazgatója nyitotta meg. Gondolatébresztő bevezetőjében hangsúlyozta: a kézművességnek és a népi kultúra értékei megőrzésének nemcsak hogy kiemelt figyelmet kell szentelni, hanem e tevékenység művelőinek minden segítséget meg kell adni, mert mind kevesebben vannak azok, akik olyan minőségi tárgyakat képesek létrehozni, mint amilyeneket annak idején a népi mesterek készítettek. Van-e jövője a kézművességnek? - tette fel a kérdést, s megpróbált választ is adni rá:
- Kell, hogy legyen, mert szükség van a nemzeti sajátosságainkat híven és méltón őrző tárgyainkra. A globalizáció világjelenség, már bolygónk egy-egy egzotikusnak tartott helyén is nehéz felfedezni olyan használati vagy dísztárgyat, amely az adott kultúrára jellemző, és amelyet hagyományos módon, kiváló technikai tudás birtokában készítettek el. Vagy a távol-keleti áru dömpingje uralja az idegenforgalom kiemelt helyszíneit is, vagy sokszor a bóvli, a giccs próbál értéknek látszani.
A népi iparművészek igazi feladata soha nem pusztán a másolás volt, ezért nem elég a magas szintű technikai tudás. Az alkotóknak a népi hagyományok olyan szintű ismeretére van szükségük, hogy a formák mechanikus átvételén kívül képesek legyenek az adott tárgy lényegét megragadva újat alkotni. Olyan újat, amely használatával szervesen beépül a mindennapjainkba. Meggyőződésem szerint mindig lesz igény a természetes anyagú, helyi hagyományokra épülő használati eszközökre, lakberendezési és dísztárgyakra, viseletekre, ékszerekre, játékokra, hiszen a jövőben várhatóan mindenütt az egyedi sajátosságok alkalmazása és a megismételhetetlenség számít majd előnynek, egyfajta válaszként világunk uniformizálódására - fejtette ki véleményét dr. Kriskóné Dávid Mária.
A Művelődési Házban a kiállítással párhuzamosan karácsonyi vásár is nyílt, amelyen főleg a zentai Rozetta Kézművestársaság tagjai kínálták ízléses ajándéktárgyaikat. Az esemény ideje alatt különféle gyermekprogramokat is tartottak, amelyeken kézműves fortélyokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők. A rendezvényt Zenta Önkormányzata, a Tartományi Művelődési Titkárság és a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..