home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Karácsony második napján, István névnap alkalmából a Határok nélkül műsorban híres Istvánokról lesz szó
MTVA
2020.12.26.
LXXV. évf. 52. szám
Karácsony második napján, István névnap alkalmából a Határok nélkül műsorban híres Istvánokról lesz szó

A műsorban Gazda István lelkipásztorral, Erdélyi István helytörténésszel, Fodor Istvánnal, aki harminc éve Sepsibodok polgármestere és Beszédes István költővel, könyvkiadóval ismerkedhetnek meg.

Szent István vértanú egyike volt a jeruzsálemi keresztény közösség első hét diakónusának, akiket a hívők Kr. u. 36-ban az apostolok segédeivé választottak. A kapu, amelyen végső útjára indult, Jeruzsálemben ma is az István-kapu nevet viseli.

Bendász István görögkatolikus kanonokot, egyháztörténészt és hitvallót 1949 májusában tartóztatták le a szovjet hatóságok, mivel nem volt hajlandó behódolni a kommunista pártnak. Huszonöt évi kényszermunkára ítélték és további öt évre megfosztották polgári jogaitól. Karagandába került, ahol építkezéseken és szénbányában dolgoztatták rabtársaival együtt. Az itt eltöltött évek alatt is megőrizte hitét: titokban szent liturgiát végzett, keresztelt. Iváncsik Attila Szabó Konstantint, az ungvári görög katolikus szeminárium prefektusát kérdezte, akinek tanítómestere volt Bendász István.

Gazda István még a rendszerváltás előtt kezdte meg teológiai tanulmányait, amikor úgy érezte, hogy a szószék az egyetlen hely, ahonnan megszólíthatja az embereket. Tanulmányai végeztével először Moldvában volt szórványlelkész, majd 1999-ben a temesvári Új Ezredév Református Központ felépítésével bízta meg a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke. Gazda Istvánnal Lehőcz László beszélgetett eddig végzett szolgálatáról.

A járvány okozta bezártság lehetőséget ad, hogy több időt töltsenek egymással a családtagok. A zentai Beszédes István költő, a Zenta Könyvkiadó alapító-szerkesztője szerint ez az időszak az utolsó alkalom, hogy együtt legyen a gyermekeivel, mielőtt azok kiröppennek a családi fészekből. Könyvkiadásról, költészetről Beszédes Istvánt Németh Ernő kérdezte.

Fodor István Sepsibodok polgármestere azon kevesek közé tartozik, akik nyolcadik mandátumukat nyerték el az őszi önkormányzati  választáson. Róla Oláh-Gál Elvira helyszíni riportjából tudhatnak meg többet a rádióhallgatók.

 

Adás: Kossuth Rádió 2020.12.26. (szombat) 18.02-18.30.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..